Ajornada un mes la decisió sobre la segona dosi d'AstraZeneca als menors de 60 anys
La Comissió de Salut Pública decideix esperar els resultats de l'assaig clínic que estudia l'eficàcia de barrejar vacunes
Les més de 200.000 persones de menys de 60 anys de Catalunya que tenen una dosi d'AstraZeneca hauran de seguir esperant. La Comissió de Salut Pública ha decidit ajornar entre quatre i sis setmanes la decisió de què passa amb la segona dosi.
En un comunicat asseguren que han decidit espaiar l'administració de la segona dosi fins a les 16 setmanes --inicialment eren 12-- per "disposar de més informació per poder prendre una decisió que garanteixi la seguretat de la vacunació".
Aquest organisme vol esperar els resultats de l'assaig clínic CombiVacS, en què participa el Vall d'Hebron i el Clínic, que estudia l'eficàcia de barrejar vacunes que utilitzen plataformes diferents, com ja fan països com Alemanya o França.
En només cinc dies s'han reunit els 600 participants necessaris per a l'assaig. A 400 se'ls ha administrat la segona dosi amb Pfizer/BioNTech, i als altres 200, de moment, com a "grup control", no han rebut la segona vacuna.
En una roda de premsa dimecres, la ministra Carolina Darias ja va apostar per esperar les conclusions d'aquest assaig, que s'esperen per a aquest mes de maig. Darias va remarcar que la decisió sobre la segona d'AstraZeneca és "complexa". "Hi ha un debat obert a Europa", va afirmar.
També va llançar un missatge de tranquil·litat als vacunats, perquè la primera dosi ofereix una protecció del 76%, i va reiterar que les persones que han rebut una dosi d'AstraZeneca i han passat la Covid ja no rebran una segona punxada perquè s'entén que tenen la pauta completada.
L'altra opció
Una de les opcions que la Comissió de Salut Pública tenia sobre la taula eren completar la pauta amb una altra dosi d'AstraZeneca, com ha recomanat l'Agència Europea de Medicaments i ja fan països com el Regne Unit i Itàlia.
La majoria de científics demanen seguir el criteri de l'EMA: consideren que hi ha més proves científiques de la seguretat de la vacuna d'AstraZeneca, amb els milions de dosis que s'han administrat, que un estudi de combinació fet "ràpid" amb 600 persones.
El govern català és partidari de completar la pauta amb AstraZeneca. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit aquest divendres que "és una vacuna segura".
Alemanya i França, en canvi, estan administrant les segones dosis amb Pfizer.
Canvis de criteri per les trombosis inusuals
A Espanya, la vacuna d'AstraZeneca es va posar primer només al personal considerat essencial menor de 55 anys, però es va aturar a mitjans de març per la sospita que podia tenir relació amb casos molt infreqüents de trombosis, sobretot en persones joves.
Quan la vacunació es va reprendre, es va elevar el topall als 65 anys i es va començar a vacunar la població general d'entre 60 i 65. El 7 d'abril es va decidir que no es posaria aquesta vacuna als menors de 60 anys tot i que, en els països de la Unió Europea, hi ha diversitat de criteris.
Després es va començar a posar també a la població general d'entre 66 i 69 anys.
Rècord d'arribades d'AstraZeneca
La decisió de la Comissió de Salut Pública coincideix amb la setmana en què arriben més vacunes al conjunt de l'Estat, prop de 4 milions, i també d'AstraZeneca, 1,68 milions en total.
Catalunya ha de rebre avui divendres la xifra rècord d'AstraZeneca, amb 258.600 dosis.
- ARXIVAT A:
- VacunesCovid-19Coronavirus