Emotiu homenatge a les víctimes del 17A cinc anys després dels atemptats
L'acte institucional d'homenatge a les víctimes dels atemptats a Barcelona i Cambrils del 17 d'agost del 2017 s'ha fet a la Rambla
Barcelona ha commemorat aquest dimecres el cinquè aniversari dels atemptats del 17 d'agost del 2017 en què van morir 16 persones. L'acte institucional, convocat per l'Ajuntament de Barcelona, s'ha fet al Pla de l'Os de la Rambla, al costat del mosaic de Joan Miró.
Ha estat un acte breu, uns 20 minuts, emotiu i senzill: una presentadora --la poeta Fàtima Saheb--, la coral simfònica infantil Vozes i tres línies d'assistents: a la primera, familiars de les víctimes; a la segona, autoritats com l'alcaldessa, Ada Colau, o el president de la Generalitat, Pere Aragonès; i a l'última, membres dels cossos de seguretat i emergències.
S'ha tancat amb un minut de silenci en memòria de les víctimes mortals i l'ofrena floral, quan familiars de les víctimes i autoritats han col·locat clavells al costat del memorial instal·lat, mentre sonava "El cant dels ocells".
Al llarg de l'acte, s'han sentit alguns crits de protesta d'un petit grup de manifestants, que mostraven cartells amb missatges com "Exigim responsabilitats" o "Demanem la veritat". El fet que alguns crits han interromput el minut de silenci ha molestat els familiars de les víctimes.
Homenatge paral·lel i concentració de protesta
Com cada any, l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), la Plataforma 17A i Politeia s'han desmarcat de l'acte institucional i han convocat un homenatge independent a les víctimes, a dos quarts de 12 de la Rambla de Canaletes.
Per la seva banda, la plataforma 17A Exigim Responsabilitats ha convocat a les 12 una protesta davant de la seu de la Comissió Europea a Barcelona, amb lemes com "Estat espanyol i CNI, responsables", "Generalitat inoperant" o "Ja n'hi ha prou d'impunitat".
L'homenatge a Cambrils, dijous
A Cambrils, l'altre municipi on va atacar la cèl·lula jihadista, l'homenatge a les víctimes es farà dijous davant del Memorial per la Pau, el punt en què la matinada del 18 d'agost va haver-hi l'atemptat.
La Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats pel Terrorisme (UAVAT) denuncia l'abandó a què asseguren que estan sotmeses les víctimes del 17A, pel que consideren desatenció de les administracions i la "revictimització" a què creuen que es veuen abocades moltes d'elles.
Cinc anys dels atemptats
Poc després de les cinc de la tarda del 17 d'agost del 2017, Younes Abouyaaqoub, un jove de 22 anys de Ripoll, va envestir desenes de persones que passejaven per la Rambla de Barcelona amb una furgoneta.
En un recorregut de 650 metres, entre la plaça de Catalunya i el mosaic de Miró, va matar 13 persones i en va lesionar més d'un centenar, una de les quals va morir a l'hospital.
Després d'abandonar el vehicle, va fugir a peu pel mercat de la Boqueria i va creuar caminant Barcelona fins a la zona universitària, on va matar a punyalades el jove Pau Pérez, va robar-li el cotxe i va aconseguir escapar del control dels Mossos d'Esquadra a la sortida de la ciutat per la Diagonal.
Hores més tard, cap a les tres de la matinada, cinc joves de la mateixa cèl·lula que Abouyaaqoub van atropellar amb un turisme diverses persones a Cambrils, i van causar un mort i mitja dotzena de ferits. Els atacants van fugir a peu pel passeig marítim, mostrant armilles amb falsos explosius. Allà, van ser abatuts pels Mossos d'Esquadra.
Quatre dies després dels atemptats, els Mossos van localitzar, gràcies a la col·laboració ciutadana, Abouyaaqoub en una vinya de Subirats. El van abatre quan s'obria la camisa per mostrar un cinturó que simulava dur càrregues explosives, tot i que era fals.
La cèl·lula jihadista va improvisar els atacs del 17 d'agost, després que, en una explosió la nit anterior en una casa d'Alcanar on preparaven explosius, morís l'imam Abdelbaki es-Satty. Es-Satty era el cap de la cèl·lula i havia captat i radicalitzat els joves.
Tres supervivents de la cèl·lula condemnats
L'Audiència Nacional va ratificar el juliol passat els aspectes més rellevants de la sentència, en què es va condemnar tres supervivents de la cèl·lula jihadista. L'Audiència va admetre que les víctimes havien estat "les grans oblidades" durant la instrucció de la causa.
Després d'una breu reducció de les condemnes inicials, finalment l'Audiència Nacional va imposar 43 anys de presó a Mohamed Houli, ferit en l'explosió d'Alcanar; 36 anys a Driss Oukabir, que va llogar la furgoneta de la Rambla; i 8 a Saïd ben Iazza, per col·laboració, perquè va deixar la seva documentació i una furgoneta per comprar i transportar explosius.
L'acusació exercida per la família de l'infant de 3 anys que va morir a la Rambla ha recorregut la sentència.
Fins a 355 víctimes figuren en la relació de fets provats de la sentència, tot i que només 216 van sol·licitar algun tipus d'ajuda o indemnització al Ministeri de l'Interior. D'aquestes, 130 obtindran una compensació pels danys físics o psíquics causats per un import global de 7,2 milions d'euros.
- ARXIVAT A:
- Atemptats Barcelona Cambrils