Catalunya començarà a vacunar per la Covid en nou residències sense contagis
Les ciutats on es posaran les primeres dosis seran Girona, Tarragona, Lleida, la Pobla de Segur, Móra d'Ebre, Manresa, Barcelona i Sabadell
Ha arribat el dia. Després de mesos de pandèmia, l'endemà de Sant Esteve Catalunya començarà a administrar la vacuna contra la Covid-19. Aquest diumenge a quarts de deu del matí han arribat unes 1.600 dosis de la vacuna. Concretament, les han descarregat al Banc de Sang i Teixits, ubicat al barri del Poblenou de Barcelona, des d'on es distribuiran a tot el territori. Les vacunes han arribat en una furgoneta, escortada per vehicles de la policia i el servei d'emergències mèdiques. Les ha rebut, entre altres, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.
Ja han arribat a Catalunya les primeres vacunes de la #Covid19. Les custodiem des de primera hora del matí per assegurar la bona distribució a tots els centres de vacunació pic.twitter.com/1nr3xNNRUq
Mossos (@mossos) December 27, 2020
Les primeres vacunes es posaran, al migdia, a la residència pública Feixa Llarga, a l'Hospitalet de Llobregat.
A la tarda rebran la vacuna els residents de vuit centres més, un de cada regió sanitària. Les ciutats on es posaran les primeres dosis seran: Girona, Tarragona, Lleida, la Pobla de Segur, Móra d'Ebre, Manresa, Barcelona i Sabadell.
A partir de les 15.00, començaran les vacunacions. Les residències escollides són aquestes:
- Girona: Residència Creu de Palau
- La Pobla de Segur: Residència Nostra Senyora de Ribera
- Tarragona: Residència La Mercè
- Lleida: Residència Assistida per a gent gran Lleida - Balàfia I
- Mora d'Ebre: Residència Natzaret
- Manresa: Residència Assistida Font dels Capellans
- Barcelona: Residència Mil·lenari de Ciutat Vella
- Sabadell: Residència Sabadell Gent Gran
Han estat triades seguint un triple criteri: són residències "verdes"; és a dir, sense cap cas actiu de Covid, de titularitat pública i de grans dimensions.
La vacunació la faran mig miler de professionals d'infermeria i 150 administratius repartits en 26 equips per tot el territori.
Tres setmanes després de la primera ronda de vacunació, els residents i professionals de centres geriàtrics rebran una segona dosi, un procés que l'executiu català pretén agilitzar per poder immunitzar el més aviat possible els sanitaris, el següent col·lectiu a qui s'administrarà el sèrum contra la Covid-19.
La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat aquesta setmana que en deu dies s'haurà administrat una primera dosi a les persones que viuen o treballen en una residència de gent gran.
Fins al mes de març es preveu que s'hauran posat unes 700.000 vacunes entre les més de 100.000 persones que viuen o treballen a les residències de gent gran i de gent amb discapacitat, els professionals sanitaris i la gent amb dependència que viu a casa. Es considera que la immunitat de grup, quan un 70% de la població està vacunada, no s'aconseguirà fins a finals del 2021.
Dues dosis amb 21 dies de diferència
En total, Catalunya té 1.595 dosis de la vacuna de Pfizer-Biontech. Calen dues dosis i s'han de posar amb 21 dies de diferència. Les dosis arriben a una temperatura de 70 graus sota zero i, un cop perden la ultracongelació, s'han d'administrar abans de 5 dies.
El govern aspira a tancar el 2021 amb més de 12 milions de vacunes administrades que serveixin per assolir la immunitat de grup davant del coronavirus.
A Guadalajara, sota la bandera
Les dosis de la vacuna han arribat aquest dissabte al matí a un centre logístic de Guadalajara. De fet, els primers que s'han vacunat a Espanya han estat aquest diumenge una resident i una treballadora de la residència Los Olmos d'aquesta localitat de Castella-la Manxa.
El carregament de vacunes ha arribat procedent de Bèlgica, marcat amb una bandera espanyola. Aquest dissabte s'han anat distribuint les dosis que pertoquen a cada estat europeu.
A partir de dilluns aniran arribant unes 350.000 dosis setmanals de vacunes contra la Covid-19. Les vacunes de Pfizer provenen de Bèlgica i van en contenidors frigorífics amb sensors tèrmics que controlen la temperatura en tot moment i amb un GPS per saber on són i quan arriben al seu destí.
Durant aquesta primera etapa, que s'allargarà fins al març, el govern preveu rebre cada dilluns un paquet de 60.000 vacunes, que començarà a administrar l'endemà gràcies a l'ajuda de més de 2.110 infermeres i infermers que ja han rebut formació específica.
En plenes restriccions de Nadal
L'inici de la vacuna coincideix amb les restriccions per Nadal i amb la vigília de la reunió del Procicat que ha d'avaluar les mesures. Les dades epidemiològiques no han millorat durant els últims dies, de manera que no es descarta que el govern pugui acordar dilluns noves restriccions amb la mirada posada ja en la nit de Cap d'Any i l'any nou.
El risc de rebrot de la Covid-19 a Catalunya ha augmentat en 20 punts aquest dissabte, fins a situar-se en 365, mentre que el nombre de pacients ingressats per coronavirus als hospitals catalans és ja de 1.592, 72 més que en el dia anterior. En canvi, la taxa de contagi ha tornat a baixar, per sisè dia seguit, i se situa en 1,16, quatre centèsimes menys que divendres.
Una fita científica
Segons els experts, poder administrar ara la vacuna quan encara no fa un any que va aparèixer la Covid-19 és una fita mèdica sense precedents.
- ARXIVAT A:
- VacunesCoronavirus