Tots els líders polítics que participen a la cimera del G7
Tots els líders polítics que participen a la cimera del G7 (Reuters)

El G7 vol reduir la dependència comercial de la Xina i critica la "coerció econòmica" de Pequín

Els líders mundials han arribat a la conclusió que és necessari prendre mesures per invertir en les pròpies economies i reduir la dependència del país asiàtic

La Xina ha estat la protagonista de l'inici de la segona jornada del G7. Els líders mundials han centrat el debat en com reduir els riscos econòmics que consideren que genera Pequín i, alhora, mantenir amb el gegant asiàtic unes relacions comercials bàsiques per a l'economia global.

En un dia marcat per l'arribada del president ucraïnès Volodímir Zelenski, el G7 s'ha mostrat preocupat pel que qualifiquen com a "coerció econòmica" per part de la Xina, i no volen quedar exposats als interessos de Pequín, com va passar durant la pandèmia amb els problemes en les cadenes de subministrament.

Per això, el G7 ha decidit prendre mesures per invertir en les seves pròpies economies i reduir aquesta dependència del país asiàtic, en un moviment que han volgut recalcar que "no està dissenyat per danyar-los ni per impedir el seu progrés i desenvolupament econòmic".

"Una Xina en creixement que jugui segons les regles internacionals seria d'interès global. S'han de construir relacions constructives. Tot i això, s'han de reduir les excessives dependències de Pequín en les nostres cadenes de subministrament crítiques."

Justin Trudeau, Fumio Kishida, Joe Biden, Olaf Scholz i Úrsula von der Leyen, en un dels esdeveniments de la cimera del G7
Trudeau, Kishida, Biden, Scholz i Von der Leyen, en un dels esdeveniments de la cimera del G7 (Reuters)

Una economia resilient per evitar riscos, l'objectiu del G7

En la cimera, que se celebra a la ciutat japonesa d'Hiroshima, s'han mostrat favorables a enfortir les seves aliances amb potències emergents per contribuir a la construcció d'aquesta nova estructura de les cadenes de subministrament i ajudar al desenvolupament. "Una economia resilient requereix eliminar riscos i diversificar", han apuntat.

El G7 també ha posat èmfasi en "la necessitat de protegir certes tecnologies avançades que podrien utilitzar-se per amenaçar la seguretat nacional, sense limitar indegudament el comerç i la inversió".

D'altra banda, s'han compromès a "contrarestar pràctiques malicioses", com la transferència de tecnologia il·legítima o la divulgació de dades, i han fet palesa la seva preocupació per "les pràctiques alienes al comerç internacional" de la Xina, en la seva posició dominant com a exportador.

La resposta de la Xina

Després que el G7 fes públiques diverses reflexions sobre el país asiàtic, la seva resposta no s'ha fet esperar. L'ambaixada de la Xina al Japó ha assegurat que la cimera "crea divisió" i que "instiga a la política de bloc".

A més, també ha apuntat que el grup "genera confrontació" i s'ha referit a Japó per advertir-los que "no violi la seva bona fe i busqui beneficiar-se a expenses del seu país veí.

El G7 també demana a la Xina que "pressioni" Rússia per aturar la guerra

Els líders del G7 també han emès un comunicat en què demanen a la Xina que "pressioni" el Kremlin perquè posi fi a la guerra i retiri les seves tropes d'Ucraïna.

"Instem la Xina a pressionar Rússia perquè detingui l'agressió militar i retiri de manera immediata, completa i incondicional les seves tropes d'Ucraïna."

En el mateix comunicat, demanen a l'Iran que deixi d'enviar drons armats al Kremlin, unes armes que Rússia ha fet servir, segons el comunicat, per atacar civils i infraestructures ucraïneses, com la xarxa elèctrica.

Aquest divendres, els líders del G7 ja van emetre un comunicat oficial en què deixaven clar el seu suport incondicional a Ucraïna i tornaven a condemnar "l'agressió russa, il·legal i injustificable" contra el poble ucraïnès.

Joe Biden, per la seva banda, també va confirmar que donava llum verda al lliurament d'avions de combat F-16, de fabricació nord-americana, a Ucraïna per part dels països occidentals, cedint finalment a les insistents demandes del president ucraïnès i també de diversos països aliats.

ARXIVAT A:
Estats UnitsXinaUcraïnaRússia
Anar al contingut