Senglars a Collserola
Senglars a Collserola

El nombre de senglars cau un 20% en dos anys: la sequera, el factor principal

En només dos anys, i coincidint amb la falta de pluges, la densitat de població dels senglars s'ha reduït a tot Catalunya, amb baixades de més del 40% a les comarques de Girona, que és on habitualment n'hi ha més

Montse Poblet / Núria PeraireActualitzat

Si fa uns dies explicàvem que la presència de senglars als barris de muntanya de Barcelona ha caigut de forma molt important --les incidències i trucades a la Guàrdia Urbana han baixat un 70% en els últims dos anys-- avui podem extrapolar aquesta tendència al conjunt de Catalunya.  

Segons dades del departament d'Agricultura, el nombre de senglars per quilòmetre quadrat --la densitat de població d'aquests animals-- ha baixat un 20% de mitjana en dos anys


Sis porcs senglars per km² 

El pic del nombre de senglars a Catalunya es va assolir la temporada 2020-2021, quan la població mitjana d'aquests animals va arribar a 9 exemplars per cada quilòmetre quadrat. 

Tot i això, hi va haver punts com el Montseny, amb 15 senglars, o Collserola, on voltaven els 12.

Ara, de mitjana, n'hi ha 6, una xifra molt assumible, tot i que es mantenen les diferències significatives en el territori. 

La baixada de la densitat ha estat d'un 20% de mitjana al conjunt del país, però de més d'un 40% a les comarques de Girona, on malgrat això, continuen tenint algunes de les concentracions més grans del país, juntament amb la serralada litoral.


Girona, on més cau i on n'hi ha més

Com ja hem apuntat, la demarcació de Girona és la que registra una reducció més important del nombre de senglars. El Departament d'Agricultura calcula que n'hi ha entre un 20 i un 40% menys, i tradicionalment és la demarcació on més n'hi ha.

Si en un any es capturen uns 70.000 senglars a tot Catalunya, una tercera part d'aquests es cacen a les comarques gironines. I ara és la demarcació que més nota la reducció. A la zona forestal del massís de Les Salines, que separa l'Alt Empordà de la zona del Vallespir, la densitat de senglars ha baixat un 40%. 

Però no és l'únic punt on s'ha notat. Els caçadors del massís de les Gavarres també ho han constatat, com explica Albert Mias, representant de la Federació Catalana de Caça a la territorial de Girona

"La veritat és que aquesta última temporada, amb la sequera, han baixat un 30 o un 40% les captures respecte les tres temporades anteriors."

El període hàbil de caça del senglar va de setembre a març, de manera que les dades globals d'aquesta temporada 2024-2025 no es tindran almenys fins al mes de juny.


La sequera n'és la causa principal

Els experts no tenen cap dubte a l'hora de relacionar la caiguda del nombre de senglars amb la falta de pluges. 

Asseguren que la manca d'aigua ha estat el factor clau, tot i que admeten que també hi han ajudat les batudes dels caçadors i la resta de mesures preses per evitar-ne la proliferació.

Cartell que alerta d'una batuda per caçar senglars (ACN/Marina López)

L'explicació és del tot lògica. Amb menys pluges, als boscos hi ha menys aliments, els arbres produeixen menys aglans i els senglars es reprodueixen menys.

Però, a més, si no plou, el sòl s'endureix i això dificulta la supervivència dels garrins, com explica Carme Rossell, responsable del programa de seguiment dels senglars a Catalunya

"Els petits, quan es deslleten, si troben terrenys molt durs no poden furgar ni remoure la terra per aconseguir aliment. Molts d'aquests animals desnodrits emmalalteixen i arriben a morir."

Malgrat la caiguda evident de la població de senglars en aquests últims dos anys, Rossell recomana no abaixar la guàrdia perquè aviat pot tornar a pujar. 

Explica que la densitat repuntarà sobretot en aquelles zones on van tenir una primavera plujosa l'any passat i allà on plogui aquests pròxims mesos. 

De totes maneres, el cap de la secció de Caça de Girona del Departament d'Agricultura, Jordi Xifra, és optimista:

"La sequera combinada amb les captures controlades penso que pot limitar els senglars. Farà que l'espècie no remunti o vagi cap avall."

Danys als conreus i en zones urbanes

La baixada del nombre de senglars no ha acabat amb els incidents provocats per aquests animals. 

De fet, quan la sequera els deixa sense menjar al bosc, van a buscar l'aliment als conreus. Cal dir, en aquest sentit, que els camps de blat són els que més els agraden.

Els contenidors estàndar són de fàcil accés pels senglars (3Cat/David Àngela)

Si els senglars no troben conreus, s'acosten a zones urbanes i remenen les deixalles

D'aquí la importància d'aplicar i mantenir mesures com els contenidors tancats, que han donat molt bon resultat als barris de muntanya de Barcelona.

 

ARXIVAT A:
SequeraMedi ambient
Anar al contingut