El nou decret de renovables vol primar els projectes de petits promotors amb suport local

Els promotors han d'oferir una participació del 20% a la població i tenir el "compromís" del 50% de la superfície

Esther OrtegaActualitzat

El govern ha anunciat un nou decret per regular els projectes d'energies renovables. Pretén "minimitzar l'impacte social" dels projectes oferint un paper més actiu de la ciutadania en tot el procés.

En l'últim any i mig, s'han presentat a Catalunya prop de 600 projectes d'energies renovables. En cas d'anar endavant, representarien la instal·lació de més de 13 GW, una quantitat que supera tota la potència que hi ha actualment instal·lada a Catalunya.

L'allau de projectes ha aixecat les protestes del món local i els grups ecologistes. Els promotors, però, tampoc estan del tot contents, perquè han vist com en el primer tràmit -la ponència que estudia la viabilitat dels projectes- es tombaven una cinquena part dels projectes. De fet, només 9 han arribat a informació pública, el primer pas per la seva aprovació.


S'elimina el primer tràmit

Davant de la falta de consens, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha optat per una proposta que vol prioritzar projectes de petits promotors amb suport de propietaris i veïns de les zones on s'instal·len els projectes.

El nou decret que preparar el Govern elimina l'anomenada ponència, que només servia per fer una valoració prèvia de la viabilitat de l'emplaçament del projecte i que, segons el Departament d'Acció Climàtica, no filtrava prou els projectes. A partir d'ara, en cas que la proposta de decret tiri endavant, els promotors hauran de presentar d'entrada una documentació molt més exhaustiva.

L'objectiu és frenar l'allau de projectes que bloquejava l'administració i depurar els merament especulatius; al mateix temps, es busca evitar el rebuig que es generava al territori afectat, que veia com sovint, per una mateixa zona es presentaven fins tres o quatres projectes.

Suport previ dels propietaris dels terrenys  

A més, els promotors hauran de buscar d'entrada la complicitat del territori afectat. D'acord amb el decret que vol impulsar el Govern, quan presentin un projecte per a la construcció d'un parc solar o eòlic, hauran d'acreditar que compten amb el suport inicial dels propietaris -d'almenys- el 50% dels terrenys on s'ubicarà la instal·lació.

Es pretén propiciar una negociació prèvia entre promotors i propietaris, per tal que estiguin assabentats des del principi dels projectes que es plantegen sobre els seus terrenys i es puguin limitar al màxim les expropiacions forçoses. Amb tot, els projectes sense consens podrien acabar tirant endavant, ara bé: a un ritme administratiu més lent, potser amb anys d'espera. El que es busca és prioritzar aquells projectes que comptin amb el suport local.  


Projectes oberts a la participació del món local

La recerca del suport local no acaba aquí. Els promotors també hauran d'obrir la seva oferta a la participació pública. Donant a conèixer el projecte en dos mitjans de comunicació de la zona i organitzant reunions informatives amb veïns, cooperatives i ajuntaments, que tindran la porta oberta per participar d'almenys un 20% del projecte a través de la propietat o del seu finançament.

El promotor, però, podrà tirar endavant el projecte encara que no aconsegueixi aquesta participació, demostrant, això sí, que ha intentat trobar suport local. Aquests requeriments, però, no seran necessaris quan es vulgui fer una instal·lació de menys de 5kw. L'objectiu és impulsar els projectes petits i distribuïts per tot el territori.

Crítiques dels ecologistes

Abans de l'anunci ja han sortit veus en contra, com el grup Ecologistes de Catalunya. Denuncien, per una banda, falta de diàleg del govern de la Generalitat, i, per l'altra, que es mantindrà el mateix model insostenible de transició energètica.

ARXIVAT A:
EnergiaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut