Els bombardejos israelians a Gaza s'acarnissen amb els civils: 700 víctimes en un dia
Les Nacions Unides qualifiquen l'ajuda rebuda fins ara de "gota enmig de l'oceà"
Gaza ja fa tres setmanes que suporta les bombes israelianes enmig d'una crisi humanitària sense precedents.
La xifra de víctimes dels bombardejos es multiplica. En l'última actualització, el Ministeri de Salut de Gaza notifica que ja han mort 5.791 palestins, 704 durant les últimes 24 hores.
Entre aquests cinc milers de morts hi ha 2.360 nens i segons la organització Save the Children n'hi hauria encara 870 més de desapareguts, segurament sota la runa dels edificis devastats pels bombardejos i amb la impossibilitat de recuperar els cossos, també, pels atacs israelians. En total, segons el goern de Hamas a la Franja, la xifra de desapareguts superaria els 1.500, i es podrien acabar sumant a la xifra de víctimes letals.
Aquest dilluns al vespre l'agència de les Nacions Unides pels refugiats palestins (UNRWA) va confirmar sis morts més entre el seu personal, una xifra que eleva a un total de 35 el nombre de treballadors de les Nacions Unides assassinats a Gaza durant les últimes tres setmanes de conflicte.
"Violacions al dret internacional"
Aquesta tarda, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha intervingut en el debat al Consell de Seguretat sobre el conflicte entre Israel i Palestina, i ha qualificat l'ajuda rebuda a la Franja de Gaza com "una gota enmig de l'oceà" i ha dit que està "profundament preocupat per les clares violacions del dret internacional humanitari que estem presenciant a Gaza".
El "setge total" imposat per Israel a la Franja després de la incursió de Hamas el dia 7 d'octubre ha deixat la població de Gaza sense l'abastiment de menjar, aigua, medicaments i combustible. Una roda macabra, ja que algunes fleques de la Franja han hagut de tancar per falta de combustible malgrat tenir els ingredients per fer pa.
Dissabte finalment es va desencallar l'entrada d'ajuda humanitària a través del pas de Rafah amb Egipte, i des de llavors han entrat tres combois amb un total de 54 camions, una ajuda que és insuficient per abastir una població que ja depenia un 80% de l'assistència de les organitzacions internacionals.
Malgrat l'obertura de Rafah, els camions carregats d'ajuda humanitària suposen només el 4% de l'abastiment que es necessita. Les Nacions Unides ja van advertir que la xifra que es necessita és de 100 camions diaris.
Preocupació per l'aigua potable
La màxima preocupació de l'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris de les Nacions Unides és ara la manca d'aigua potable per beure, que podria debilitar encara més la població.
La salut també s'afegeix als problemes d'abastiment. La sobrepoblació i les males condicions sanitàries fa que la població desplaçada comenci a mostrar signes de debilitament amb mal de panxa, infeccions respiratòries i erupcions cutànies, segons recull el testimoni d'un metge de l'hospital Nasser de Khan Yunis, Abu Taaema, citat per l'agència Reuters.
Combustible 24 hores
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'UNRWA van entregar aquest dilluns 34.000 litres de combustible a hospitals i també al servei d'ambulàncies de la Mitja Lluna Roja, però asseguren que amb aquesta quantitat només es podrà mantenir l'abastiment durant 24 hores.
Segons l'OMS, aquest dilluns ja hi havia a Gaza 12 del total de 35 hospitals de Gaza sense funcionar, la majoria a la ciutat de Gaza i al nord de la Franja.
En una nota, l'OMS alerta que milers de pacients vulnerables corren el risc de morir o patir complicacions mèdiques a causa de la falta d'energia. Xifren en 1.000 els pacients que depenen de la diàlisi i en 130 els nens prematurs que necessiten una incubadora.
1,4 milions de desplaçats
Per ara la xifra de desplaçats a la mateixa Franja és d'1,4 milions de persones. Israel va advertir a la població del nord de Gaza que serien tractats com a terroristes si no abandonaven la zona, i per això molts s'han desplaçat des de fa almenys una setmana fins al sud, a les zones de Khan Yunis i Rafah.
Malgrat això, Israel ha continuat bombardejant, també aquesta nit, aquestes zones, on suposadament la població podia trobar refugi, i ha causat centenars de víctimes. A la Franja ja no hi ha cap lloc segur.
"Coll d'ampolla a Rafah"
Que l'ajuda humanitària arribi a través d'Egipte és una novetat. Fins ara, i des dels anys cinquanta, les Nacions Unides han entregat l'ajuda humanitària als territoris palestins des dels punts fronterers controlats per Israel.
Ara, però, Israel ha tancat completament els passos fronterers amb Gaza i fa que encara sigui més difícil l'arribada de l'ajuda humanitària. En primer lloc, perquè s'ha de posar en marxa una operació des de zero a través d'Egipte. En segon lloc, perquè Israel imposa dures condicions en la inspecció dels camions, i en tercer lloc, perquè han d'arribar a través de la península del Sinaí, una zona complicada perquè hi ha hagut diversos atemptats de grups islamistes vinculats a l'Estat islàmic i està fortament militaritzada.
Actualment els camions s'han de desviar fins a 40 quilòmetres al llarg de la frontera entre Egipte i Israel per ser inspeccionats. Després d'això és quan finalment entren a Gaza, cosa que retarda diverses hores l'entrada i la sortida de la ciutat.
Tot plegat ha estat qualificat per les Nacions Unides com a "coll d'ampolla" per a l'arribada de l'ajuda.
- ARXIVAT A:
- IsraelPalestinaGazaGuerra Hamas-Israel