La bandera del FNI-PNSOE inclou la runa Wolfsangel, un símbol utilitzat per algunes divisions de les forces armades de Hitler
La bandera del FNI-PNSOE inclou la runa Wolfsangel, un símbol utilitzat per algunes divisions de les forces armades de Hitler (ACN/Gerard Artigas)

Els crits nazis del 12-O, a la Fiscalia de Delictes d'Odi: qui els fa i a què s'enfronta

L'Ajuntament de Barcelona du la iniciativa contra els individus que van proferir proclames feixistes a Colom

RedaccióActualitzat

La commemoració del 12 d'octubre va culminar dilluns amb la confluència de diverses concentracions d'extrema dreta a l'estàtua de Colom de Barcelona. L'àmbit ultradretà a Catalunya, amb Vox al capdavant, es va donar cita al monument, monopolitzant la celebració del Dia de la Hispanitat.

Entre els presents hi havia diversos grupúsculs del camp ultra, entre els quals destacava el Frente Nacional Identitario-Partido Nacional Socialista Obrero Español (FNI-PNSOE). Alguns dels seus militants, amb altres militants neofeixistes coneguts, van proferir crits de "Heil Hitler" o "Sieg Heil" (visca la victòria en alemany) i diverses proclames feixistes.

L'Ajuntament de Barcelona, a través de l'Oficina per la No Discriminació, ha interposat una denúncia davant del servei de delictes d'odi de la Fiscalia Provincial de Barcelona per aquests fets.

L'oficina del consistori barceloní considera que les expressions proferides dilluns a Colom podrien ser constitutives de delictes d'odi, tipificats en l'article 510 del Codi Penal i castigats amb fins a 2 anys de presó.

Per fonamentar la seva demanda, l'Ajuntament adjunta imatges obtingudes per periodistes i demana als Mossos d'Esquadra que es faciliti el metratge registrat per les càmeres de seguretat de la zona.

L'Oficina per la No Discriminació, d'aquesta manera, ha pres la iniciativa davant d'altres institucions catalanes.

"L'alcaldessa va traslladar la preocupació el mateix dia dels fets a la Conselleria d'Interior, i immediatament s'ha decidit tirar pel dret", explica Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania i Participació de la corporació municipal.

Pedigrí neonazi

L'FNI-PNSOE és una organització que es declara obertament neonazi i que empra en el seu logotip el símbol heràldic alemany Wolfsangel, una icona ancestral utilitzada per diverses divisions de les forces armades del Tercer Reich.

Al canal de Telegram del partit s'hi fa apologia constant de l'antisemitisme, incloent contingut compartit d'altres grups negacionistes de l'Holocaust de la mateixa aplicació de missatgeria o proclames de diversos líders del règim d'Adolf Hitler.

A primera fila dels que feien la salutació romana i cridaven consignes feixistes a Colom hi havia el líder de la formació, José Alberto Pérez Molina, el membre de la banda de rock neonazi 1a Vanguardia José Vargas González i la seva parella, Lidia Espinar Beardo.

També hi eren presents el fins ara delegat provincial a Barcelona del partit neofeixista Democracia Nacional (DN), Ramón Corpas, o Alba Sánchez Fernández, fins fa poc vinculada al mateix partit, però que el mateix dia anava acompanyada d'individus que portaven banderes d'Identitarios.

Identitarios és un col·lectiu promogut per un antic membre de Vox a Toledo, José Ignacio Vega, vocalista de la desapareguda banda de rock neonazi Klan i part en el passat d'Acción Radical, un grup de caps rapats implicats en diverses agressions a València.

ARXIVAT A:
Extrema dreta
Anar al contingut