La plantada de Sánchez marca el debat d'investidura, amb un Feijóo més crític que candidat

El líder popular ha emprat la primera sessió del seu debat d'investidura per atacar el PSOE i rebutjar una possible amnistia

RedaccióActualitzat

Els grups parlamentaris del Congrés han respost a Alberto Núñez Feijóo en el debat d'investidura del candidat del PP, que ha arrencat aquest migdia al Congrés dels Diputats. Un discurs d'unes dues hores en què s'ha oposat a una eventual amnistia i ha acusat el president del govern espanyol en funcions de ser capaç de fer qualsevol cosa per mantenir-se a La Moncloa.

En el debat de la tarda, els grups han disposat de 30 minuts per parlar i després Feijóo els ha pogut replicar. En aquests torns de rèpliques, el líder popular s'ha mostrat més crític amb el PSOE que candidat a ser investit.

Pedro Sánchez saluda el diputat del PSOE Óscar Puente abans de la seva intervenció (EFE)

PSOE: Un diputat ras per respondre a un candidat a la presidència

Per part del PSOE, l'encarregat de replicar el discurs de Feijóo ha estat el diputat al Congrés Óscar Puente. L'elecció ha suposat un cop d'efecte dels socialistes, després que durant tot el matí s'hagi especulat sobre qui respondria a Feijóo, si Pedro Sánchez o el portaveu socialista al Congrés, Patxi López.

Segons han explicat fonts del PSOE, ha estat una tria simbòlica, ja que la seva situació és "similar a la de Feijóo". De fet, així l'hi ha fet saber Puente durant la seva intervenció, en què ha etzibat a Feijóo que parlava "de vencedor a vencedor". Tot i guanyar les eleccions municipals del 28 de maig, Óscar Puente va perdre l'alcaldia de Valladolid per una coalició entre PP i Vox.

"Un govern progressista o un d'ultraconservador"

Puente ha volgut resumir l'escenari d'investidura com una dicotomia entre Sánchez i Feijóo: "Hi ha dues opcions: un govern progressista o un d'ultraconservador, un que sap sumar o un altre que només sap dividir".

A més, també ha acusat el líder popular de convertir el tràmit d'investidura "en una autèntica farsa", ja que ha assegurat que Feijóo "no té suports per governar aquest país i no en tindrà per governar el seu partit". En aquest sentit, ha ironitzat sobre el fet que "al PP fa un mes que tenen preparada la liquidació de Feijóo".


"No hi haurà trànsfugues"

El diputat socialista ha volgut reiterar que no hi haurà vots trànsfugues i ha recomanat al PP "que no perdin temps buscant dissidents o traïdors", ja que ha dit que "cap és representatiu d'aquest PSOE".

Puente també ha advertit el PP que el seu intent "patètic" de "trencar el PSOE" no obtindrà resultats. "Perdin qualsevol esperança".

El diputat del PSOE Óscar Puente ha fet una intervenció contundent (ACN/Javier Barbancho)

Sobre Catalunya: "No han après res"

L'exalcalde de Valladolid ha fet referència a Catalunya i a la gestió dels populars del procés assegurant que "la desídia també és una forma de supèrbia".

Puente ha advertit que la negativa popular a "qualsevol sortida pactada" que millori la convivència a Catalunya "demostra que no han après res".

El socialista acusa el PP de seguir exercint a Catalunya el paper de "piròman i de don Tancredo" i de pretendre "mirar cap a una altra banda quan el conflicte arribi a extrems inassumibles".


Dards a Feijóo i al PP

Puente ha aprofitat la seva intervenció per llançar dards directes a Feijóo, apel·lant a la fotografia amb el narcotraficant Marcial Dorado, de qui, assegura, va renegar "intentant amagar la seva amistat". A més, l'ha acusat de formar part del PP de Galícia, a qui ha definit com una "gran família retratada a "Fariña".

De la mateixa manera, també ha volgut marcar perfil ideològic davant dels populars, i ha qüestionat que quan el PP "parla que són els defensors de la igualtat, no sé com poden aguantar-se el riure".

Finalment, ha criticat que Feijóo i els populars s'hagin associat amb Vox, definint-los com aquells que "van segrestar Espanya durant 40 anys", i ha assegurat que "a la senyora Merkel no li va tremolar el pols amb els feixistes".


Feijóo empra la seva investidura per atacar el PSOE

Alberto Núñez Feijóo ha fet servir els seus successius torns de rèplica per atiar la confrontació directa amb el PSOE.

D'entrada, s'ha referit a l'absència de Sánchez al faristol recordant-li una de les seves peticions a la prèvia de les eleccions generals: "Vostè em demanava sis debats electorals durant la campanya electoral i ara no és capaç de fer el segon?"

També ha donat pes al paper dels partits sobiranistes en els possibles pactes per investir Sánchez i ha qüestionat el gir socialista: "Què diran als independentistes? Que han canviat d'opinió?".

En aquest sentit, ha fet referència a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, assegurant que Pedro Sánchez serà president si l'eurodiputat de Junts ho vol.

Alberto Núñez Feijóo en una de les seves intervencions durant el debat d'investidura d'aquest dimarts (EFE/Kike Huesca)

Yolanda Díaz també planta Feijóo

Després del torn de Vox, que de la boca de Santiago Abascal ha reiterat la seva bona entesa amb el PP, ha arribat el torn de Sumar.

En aquest cas, la líder del partit i vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, tampoc ha volgut replicar Feijóo i qui ha sortit ha estat la portaveu de Sumar, Marta Lois.

En la seva primera intervenció, ha retret que el líder del PP hagi fet "perdre el temps" a tothom i ha manifestat tenir "la sensació que no s'està celebrant un debat d'investidura".

El seu torn i la contrarèplica de Feijóo han servit per contraposar els programes ideològics de cada partit entre exabruptes.


ERC posa èmfasi en l'amnistia: "Ha de ser la base per a un nou 1-O"

El portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, s'ha adreçat als diputats en català i ha començat la seva intervenció assegurant que la investidura de Feijóo neix morta: "Abans de ser futur, ja és passat".

El republicà ha centrat el seu torn de paraula en l'amnistia, un tema que ha sortit reiteradament en la sessió d'avui. Rufián l'ha definit com "una eina històricament feta servir per resoldre conflictes polítics i bloquejos institucionals" i l'ha destacat com l'única via possible, i qüestionant: "Algú té una millor opció?".

Rufián ha assegurat que una llei d'amnistia ha de posar les bases perquè es torni a votar (EFE/Daniel González)

Rufián defensa que "el primer beneficiat" d'aquesta amnistia serà l'estat espanyol i ha considerat que "ha d'assentar les bases perquè es torni a votar".

De fet, ha afirmat que la democràcia espanyola "no està en destrucció" sinó "en construcció". "Si ha suportat que s'amnistiïn corruptes i colpistes de veritat, aquesta democràcia, per molt feble que sigui, també aguantarà que s'amnistiïn activistes i demòcrates de veritat".

Adreçant-se al bloc d'esquerres de PSOE i Sumar, el republicà ha dit que es tracta d'una "oportunitat històrica per solucionar conflictes civils de fa sis anys" i que la resolució del conflicte territorial "ha de ser una raó d'estat".


Nogueras titlla el PP d'anticatalà

La portaveu de Junts, Miriam Nogueras, també en català, ha advertit Feijóo que mentre depengui del seu partit "els nostàlgics, com Ayuso o Guerra, no decidiran el futur de Catalunya".

A més, ha titllat d'anticatalà el PP i ha assegurat que el partit "no va contra els independentistes, sinó contra Catalunya" i que els populars "encara viuen en l''a por ellos' a Catalunya".

Nogueras també ha considerat la independència de Catalunya com una "qüestió de supervivència" i ha criticat la resposta del PP al referèndum de l'1 d'Octubre.

"Només un referèndum acordat podrà substituir el mandat de l'1-O", ha afirmat, i ha recordat que "les condicions de Junts no han canviat". "Veurem si algú està disposat a acceptar-les i complir-les", ha dit.

Referint-se a un possible pacte per la investidura de Sánchez, ha assegurat que "no parlem d'un pegat per tirar endavant la legislatura, parlem d'un acord històric".

Nogueras ha assegurat que el PP "no va contra els independentistes, sinó contra Catalunya" (ACN)

Feijóo ha agrupat la rèplica a ERC i Junts en una única intervenció, en què ha aprofitat per atacar l'actual govern espanyol en funcions. Pel líder del PP, "el que no es guanya a les urnes, no es pot guanyar als despatxos".

El líder popular ha aprofitat per fer un repàs de la situació econòmica i social que segons ell viu Catalunya i ha assegurat que "avui és pitjor que el 2015 i que el 2018".


De la investidura de Feijóo, a la de Sánchez

Si no hi ha cap sorpresa d'última hora, la investidura de Feijóo fracassarà. Llavors podria ser el torn de Pedro Sánchez per intentar-ho amb l'horitzó del 22 de novembre, data límit perquè s'investeixi un president i evitar una repetició electoral.

És el temps per negociar l'amnistia que reclamen els partits independentistes per donar-li el suport que necessita per ser investit. Aquest dimarts l'hi ha recordat des del Parlament el president Aragonès. En el discurs que ha obert el debat de política general, ha donat per descomptada l'amnistia i s'ha mostrat convençut que l'autodeterminació pactada és possible.

En aquest sentit, ha dit que cal aprofitar que ERC i Junts tenen "la clau de la governabilitat a Espanya" perquè en aquesta legislatura --és a dir, abans del 2027-- s'aconsegueixi avançar en un referèndum.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro SánchezAlberto Núñez FeijóoCongrés dels Diputats
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut