La Generalitat rebaixa la petició de pena de presó en judicis d'aldarulls

Ho fa per primera vegada amb Marcel Vivet, acusat d'haver lesionat un mosso amb un pal

Roger RoviraActualitzat

El canvi de plantejament que farà la Generalitat a partir d'aquest divendres farà que, en un judici per incidents en manifestacions, l'advocat que representa els Mossos d'Esquadra només acusi per delicte de lesions. És a dir, pel dany que han patit els agents del cos, i es descarti els delictes d'atemptat a l'autoritat i desordres públics.

Una proposta de flexibilització que farà rebaixar substancialment les penes en judicis d'aquest tipus. Aquesta mesura la va anunciar fa un mes el conseller d'Interior Miquel Sàmper en una compareixença telemàtica al Parlament en la comissió d'Interior, l'11 de novembre passat.

"Intentant descarregar la càrrega punitiva als delictes d'atemptat i desobediència pels quals ja vetlla, si és que ha d'acusar, el ministeri públic, el ministeri fiscal. Perquè hi estem obligats, ens agradi o no, legalment."


Això farà que la petició de pena de presó de la Generalitat per a Marcel Vivet es rebaixi dels 4 anys i 9 mesos inicials a 1 any. L'acusat serà jutjat divendres per incidents en una protesta independentista que es va fer contra una manifestació convocada pel sindicat de Policia Nacional Jusapol.

Una protesta en què es va llançar pintura i pols de colors contra els antiavalots dels Mossos. Vivet està acusat d'haver lesionat amb un pal l'avantbraç i el canell d'un agent de la policia catalana.

Marcel Vivet

Aquest serà el primer cas en el qual la Generalitat fa aquest canvi en la petició de penes, però els sindicats de Mossos d'Esquadra no hi estan d'acord i ho veuen amb preocupació.

Toni Castejón, sindicat dels Mossos FEPOL:

"El fet que donis aquest missatge és molt negatiu, i sobretot entre els agents s'ha rebut molt malament perquè, al final, això, el que provoca és que la desconfiança cap a la mateixa Generalitat en els judicis serà absoluta."


La rebaixa de petició de la pena que faci la Generalitat en aquests casos, però, acabarà tenint poca transcendència, perquè la Fiscalia continuarà mantenint les peticions de penes de presó sense descartar cap delicte.

El cas d'Adrián Sas

L'últim judici que s'ha fet abans d'aquest canvi en la petició de penes és el cas d'Adrián Sas, un jove de Vilafranca del Penedès condemnat a tres anys i mig de presó.

Aleshores, l'executiu català va mantenir les penes de presó per aldarulls. Un fet que va aixecar polèmica entre el moviment independentista.

ARXIVAT A:
JudicialProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut