Lloguers abusius i sous baixos: la meitat de joves no pot emancipar-se ni compartint pis
Els joves reclamen ampliar el parc públic d'habitatge, i mesures legals i polítiques específiques per afavorir el dret a l'emancipació
Un de cada 4 joves està a l'atur, i els que treballen tenen un sou mitjà de 900 euros. I amb uns preus de lloguer altíssims, emancipar-se és una opció gairebé impossible. Només la meitat ho poden fer i la majoria ha de compartir pis. Els joves destinen un 120% del sou a pagar el lloguer.
Ho diu un estudi sobre l'accés a l'habitatge que ha fet el Consell Nacional de la Joventut a Catalunya, amb altres col·lectius que treballen pel dret a l'habitatge, i que aquest dilluns han presentat al president del Parlament, Roger Torrent, per reclamar mesures específiques.
Només la meitat dels joves que tenen entre 25 i 29 anys s'han pogut emancipar. Molts dels joves que marxen de casa, un 40%, es veuen obligats a compartir pis. I tot i així, han de destinar el 40% del sou només a pagar el lloguer de l'habitació; un 30% ho fan en parella. Els pocs joves, només un 9%, que poden marxar a viure sols han de fer un gran esforç econòmic: hi destinen el 60% del sou. Pràcticament no hi ha ajudes públiques per a ells i només el 6% viu en un habitatge de protecció oficial.
Dret a l'emancipació
L'emancipació juvenil a Catalunya s'ha reduït notablement en els darrers 11 anys. El 2008 marxaven de casa 32 joves de cada 100 i ara només ho fan un 20%, mentre la mitjana europea està en el 31%, entre els 18 i els 29 anys.
Segons les recomanacions europees s'hauria de destinar un màxim del 30% del sou al lloguer i despeses de l'habitatge, a Catalunya els joves no hi poden fer front. Guillermo Chirino, portaveu del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, ha dit a TV3 que el 26% dels joves no pot emancipar-se per causes econòmiques i se n'està normalitzant la precarietat.
"Ens trobem en el mínim històric d'emancipació juvenil. El principal poblema és que hem normalitzat aquesta situació de precarietat, que els joves no puguin marxar de casa, aquesta infantilització del jovent. I no només hem normalitzat això, sinó que fins i tot hem arribat al punt de pensar que si una jove es pot emancipar és una privilegiada. I el que estem parlant és del dret a emancipar-te, del dret a iniciar el teu projecte de vida."
Per Chirino una de les causes és que "s'ha considerat l'habitatge com una mecaderia amb les que es pot especular i no com un dret".
A la precarietat laboral i de sous s'hi afegeix el creixement imparable del preu dels lloguers, que, segons dades de l'INCASOL; han passat de 539,54 de preu mitjà a Catalunya el 2014 als 735,36 del 2019.
Chirino ha afegit que la situació de la pandèmia pot haver empitjorat les dades que ha donat l'enquesta. "Els joves han estat els primers expulsats del mercat laboral" ha dit. El 90% del contractes temporals són a joves i un 43% viuen amb dificultats per arribar a finals de mes.
Abusos i indefensió en els lloguers
L'informe denuncia la dificultat dels joves a accedir als requisits que demanen els lloguers. Un 56% dels joves declara haver patit abusos, en els preus, en les condicions de l'habitatge o en l'exigència de fiances o garanties, així com algun tipus de discriminació.
Tot i que consideren la nova llei del lloguer com "una victòria per a la ciutadania i pel jovent", ha dit Chirino, encara no és suficient i reclama a l'administració incrementar el parc públic d'habitatge, i que es facin polítiques específiques per afavorir l'accés a l'habitatge dels joves, que no tenen cap tipus d'ajut des que es va deixar de pagar la Renda Bàsica d'Emancipació.
El 76% diuen que el preu de l'habitatge no els permet viure al barri o al municipi que voldrien, i un 56% creuen que hauran de canviar de pis, dels quals, un 72% per manca de recursos i perquè els han apujat el lloguer. Una part haurà de tornar a casa dels pares. Són els desnonaments invisibles. Els casos dels joves que s'enfronten a l'emergència habitacional són un 20% dels que es gestionen en els serveis socials.
Radiografia: joves llogateres i dret a l'habitatge by Moderador Noticies Web on Scribd
- ARXIVAT A:
- Habitatge