Maria Branyas, a la residència d'Olot on viu
Maria Branyas, a la residència d'Olot on viu

Maria Branyas, la persona més gran de Catalunya, supera el coronavirus als 113 anys

Va passar la malaltia confinada a la residència, amb símptomes lleus

Actualitzat

Acompanyda de la seva família, el 4 de març Maria Branyas va celebrar el seu 113è aniversari a la residència on viu. És la persona més gran de Catalunya i d'Espanya. Tota una proesa. Però, a més, la Maria, s'ha convertit el la persona més gran que supera el coronavirus.

Fa vint anys que viu a la Residència Sant Maria del Tura d'Olot, un dels centres que no s'han escapat de la cruesa de la Covid-19. Hi han mort diversos residents. Però la Maria l'ha tingut i l'ha superat, com explica la seva filla, Rosa Moret.

"Va agafar infecció d'orina i tenia malestar sense cap altre símptoma, però les proves que les van fer a través del CAP van donar positiu."

Va ser diagnosticada a l'abril. Durant unes setmanes ha estat aïllada a la seva habitació. Diu que la vida li ha canviat poc, tot i que estava "avorrida, angoixada", segons relata la Rosa, a qui la Maria l'acomiadava "ràpid" quan parlaven per telèfon.

"Ara que ja es troba bé, està estupenda, té ganes de parlar, d'explicar, de fer les seves reflexions. Torna a ser ella."

La Maria, filla d'un periodista natural de Pamplona que va ser responsable de la revista americana "Mercuri", i d'una barcelonina, va néixer el 4 de març del 1907 a San Francisco, als Estats Units, on el seu pare havia anat per feina després de passar una temporada a Mèxic.

Maria Branyas

Ha viscut Nova Orleans, Barcelona, Banyoles, Girona, Calonge i Sant Antoni i Palol de Revardit.

Als 113 anys, la Maria assegura que, de salut, es troba "bé, amb les petites molèsties que tothom pot tenir", i agraeix el tracte dels professionals de la residència:

"Les persones aquí són molt amables, molt atentes."

Quan se li pregunta pel secret de la seva longevitat, respon que és qüestió "de tenir bona salut", com explica la seva filla Rosa.

No recorda que la seva mare, que mai ha fumat ni l'ha vist fent més esport que les seves passejades per la Rambla de Girona amb les amigues, hagi tingut cap malaltia greu, "ni tan sols que s'hagi trencat un os".

Això sí, la Maria ha vist morir les seves amistats, els seus pares, els seus tres germans i a l'August, un dels seus tres fills juntament amb la Maria Teresa i la Rosa, que tenen ara tenen 86 i 76 anys.

La dona més gran d'Espanya, que es va casar el 1931 amb Joan Moret, un metge de Llagostera, al Gironès. Va tenir tres fills i ara té onze nets - un dels quals ja té seixanta anys - i tretze besnets.

Tots plegats estan desitjant que tot això passi per poder visitar la Maria.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut