Setmana de vagues: convocatòries a la sanitat, l'educació i els taxis de Barcelona
Els professionals de la salut i els mestres i professors estan cridats a fer vaga dimecres i dijous si les negociacions en curs no arriben a un acord
Dimecres d'aquesta setmana, 25 de gener, coincidiran a Catalunya tres convocatòries de vaga de tres sectors professionals: la sanitat, l'educació i els taxis de l'àrea metropolitana de Barcelona.
Els professionals de la salut i de l'ensenyament també aturaran l'activitat dijous, 26 de gener.
La Generalitat ha fixat els serveis mínims per a la vaga del sector de la sanitat en un 25% de la plantilla als centres d'assistència no hospitalària el primer dia, i d'un terç els següents; el normal funcionament a Urgències i les unitats especials, i d'un 50% en altres serveis.
Pel que fa a la vaga d'educació, els serveis mínims fixen una persona de l'equip directiu per cada centre i un docent per cada tres aules des d'educació infantil fins a secundària. Per a l'educació especial --de 3 a 16 anys-- s'ha fixat uns serveis mínims del 50% de la plantilla dels centres, el mateix percentatge que a les escoles bressol.
Dos -o cinc- dies de vaga a la sanitat
Els primers de convocar una vaga de dos dies per al 25 i 26 de gener van ser els metges. El sindicat majoritari, Metges de Catalunya, va anunciar-la el 28 de novembre, fa gairebé dos mesos. La voluntat és aconseguir "una mobilització històrica" que es converteixi en "el motor de la reconstrucció del sistema" públic de salut.
Deu dies abans, Metges de Catalunya havia lliurat 54.000 signatures al Parlament per demanar que es reverteixin les retallades i que es contractin més professionals.
El motiu de la mobilització és que consideren que s'ha arribat a una situació insostenible, amb problemes d'accés a alguns tractaments i amb llistes d'espera "inassumibles" per als pacients.
Denuncien també la sobrecàrrega de feina, l'escassetat de metges i professionals sanitaris en general, i unes condicions laborals i salarials precàries.
Altres professionals de la sanitat pública, com les infermeres, els auxiliars d'infermeria, els farmacèutics o els administratius no van trigar a sumar-se a la convocatòria. Des de la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya, que aplega vuit organitzacions minoritàries, van denunciar que el sistema de salut "està en fallida".
Ara per ara, els gairebé dos mesos de marge per negociar no han servit per evitar les dues jornades de vaga, que Metges de Catalunya ja va anunciar que "poden tenir continuïtat en funció de l'evolució de la situació".
De fet, ja n'ha convocat tres més, de dimecres a divendres de la setmana que ve, l'1, 2 i 3 de febrer, si el Departament de Salut, amb qui està negociant, no proposa mesures d'efecte immediat.
Les posicions dels metges i el govern s'han anat acostant en les reunions de la setmana passada, però des del sindicat consideren que encara no són prou substancials ni concretes per desconvocar la vaga.
Més enllà dels 1.000 milions d'extres promesos per l'executiu en els pressupostos, Metges de Catalunya reclama sobretot millores salarials per evitar la fugida de professionals, més contractacions i que una quarta part dels diners destinats a Salut vagin a l'atenció primària.
Dos dies de vaga a escoles i instituts
Dimecres 25 i també dijous 26 són els dies triats pel sindicat USTEC per cridar els docents a la vaga. La convocatòria va fer-se fa un mes, i es manté, ara per ara, tot i admetre haver acostat posicions amb el Departament d'Educació.
Amb aquesta aturada es reclama un pacte d'estabilitat per als interins i la inclusió als pressupostos del 2023 d'alguna mesura per revertir les retallades en educació, entre d'altres.
Divendres passat, a més, va afegir-s'hi el sindicat Professors de Secundària (aspepc·sps), que ha retret a USTEC que convoqués la vaga de manera "unilateral", "trencant la unitat sindical".
Professors de Secundària acusa el Departament d'Educació d'estar "jugant a guanyar temps" des del setembre i de tenir "nul·la voluntat negociadora".
Finalment, aquest dilluns, CCOO també s'ha sumat a la vaga. Després de consultar als docents afiliats, un 47,5% han emès un vot favorable a l'aturada, mentre que un 42,1% hi ha votat en contra.
El sindicat ha indicat que Educació "hauria d'adonar-se que hi ha un malestar docent". El neguit el causa l'abordament de temes "cabdals" com les retallades, les ràtios, el desplegament de l'educació inclusiva, la burocratització dels centres o la manca de temps per a la coordinació.
El departament, en canvi, considera que ha donat resposta a totes les demandes dels docents, amb els quals té previst tornar-se a reunir a principis d'aquesta setmana per buscar un acord.
Aturada dels taxistes i ocupació de la Gran Via
Dimecres, 25, a més, també faran vaga els taxistes de l'àrea metropolitana de Barcelona, que aturaran el servei entre les 10 del matí i les 2 de la tarda i volen col·lapsar la Gran Via col·locant-hi 5.000 vehicles.
No descarten ocupar-la de manera indefinida mentre no aconsegueixin tancar un acord amb el govern pel seu conflicte amb les plataformes digitals i les VTC.
El sector del taxi demana una regulació clara per a les VTC com Cabify i acusa les plataformes digitals com Free Now de voler-se saltar les tarifes regulades que estableix l'Institut Metropolità del Taxi.
Divendres passat, els taxistes van trencar les negociacions amb el Departament de Treball quan es va saber que s'han atorgat unes 1.200 llicències VTC, i van decidir afegir la mobilització de dimecres al calendari de vagues previstes per a la setmana que ve, coincidint amb la celebració a Barcelona de l'ISE, el saló de l'audiovisual més gran del món, que després d'anys de fer-se a Amsterdam s'ha traslladat a la capital de Catalunya.
L'anunci de la convocatòria de vaga entre el 31 de gener i el 3 de febrer va fer-se dimarts passat, durant una jornada de mobilització dels taxistes i les VTC tradicionals, que van fer una marxa lenta per Barcelona fins al Parlament.
No es mobilitzaran dimecres, en canvi, les empreses tradicionals de vehicles de lloguer amb conductor, que reclamen un tractament diferent del que tenen les plataformes que operen amb llicències VTC.
Dimarts també van fer una marxa lenta, però han decidit desconvocar la vaga, de moment, per donar més marge al govern per donar resposta a les seves demandes.
- ARXIVAT A:
- TaxisSalutEducació Drets laborals