Singapur executa la dona condemnada per tràfic de drogues, la primera en dues dècades
La ciutat-estat té una de les lleis antidroga més estrictes del món, i aquesta setmana ha executat un altre ciutadà acusat de traficar amb 50 grams d'heroïna
El petit estat de Singapur continua implacable la seva croada draconiana contra les drogues. Per ser condemnat a pena de mort, a Singapur només cal ser descobert amb un mínim de 500 grams de tràfic de marihuana i 15 grams d'heroïna.
La darrera víctima ha estat Saridewi Djamani, executada finalment aquest mateix divendres. A la ciutadana singapuresa, de 45 anys, se li va imposar la pena de mort el 2018, quan va ser declarada culpable de possessió d'uns 30 grams d'heroïna amb finalitats de tràfic.
Es tracta de la primera dona executada des del 2004, quan Yen May Woen, de 36 anys, va complir la pena capital pel mateix motiu.
La pressió internacional feta aquests darrers dies, sobretot per part d'Amnistia Internacional, no ha pogut fer res per impedir l'execució. L'ONG denuncia que els càstigs són "un dur i tràgic exemple" que demostra la "total absència d'una reforma sobre la pena de mort".
"És inacceptable que les autoritats de Singapur continuïn imposant execucions implacablement en nom del control de drogues. No hi ha proves que la pena de mort tingui un efecte dissuasiu especial o influeixi de cap manera en l'ús i la disponibilitat de drogues. Mentre els països de tot el món eliminen la pena de mort i aborden una reforma de la seva política sobre drogues, les autoritats de Singapur no fan cap d'ambdues coses."
La segona execució en una setmana
Malgrat que aquest darrer cas ha tingut ressò internacional pel fet de tractar-se d'una dona, el cert és que les execucions no s'aturen al país asiàtic. Per aquest dimecres, de fet, estava prevista l'execució d'un home malai de Singapur, de 56 anys, condemnat a mort també el 2018 després de ser declarat culpable de traficar amb uns 50 grams d'heroïna, segons va informar l'ONG local Transformative Justice Collective (TJC).
La família, que ha preferit preservar la identitat del condemnat, va rebre la notificació de l'execució tot just la setmana passada, tal com és habitual a Singapur.
Crítiques a la pena de mort
El govern de Singapur manté que la pena de mort és un mètode efectiu per dissuadir contra els delictes relacionats amb les drogues i per mantenir segura la ciutat país.
Les autoritats s'han defensat de les acusacions dient que Djamani traficava amb més del doble de la quantitat permesa d'heroïna, "suficient per alimentar l'addicció d'uns 370 abusadors durant una setmana". A més, han remarcat que la pena capital s'utilitza "únicament" pel tràfic de quantitats significatives de drogues, "no només als toxicòmans individuals".
"La pena capital és part de l'estratègia integral de prevenció de danys de Singapur que es dirigeix tant a la demanda com a l'oferta de drogues"
Tot i la defensa aferrissada que en fa el govern singapurès, Amnistia Internacional recorda que Singapur es troba entre els quatre únics països del món, al costat de l'Aràbia Saudita, la Xina i l'Iran, on es van confirmar execucions per delictes de drogues el 2022.
Dins el país, la pena màxima també té els seus detractors. Els activistes lamenten que la majoria dels qui acaben enfrontant-se a la pena de mort provenen dels grups més vulnerables. Kirsten Han és una periodista i activista que ha passat l'última dècada fent campanya contra la pena de mort.
"Les autoritats no estan conscienciades sobre el fet que la majoria de les persones en el corredor de la mort provenen de grups marginats i vulnerables. Les persones que es troben en el corredor de la mort són aquelles considerades prescindibles tant pels caps de la droga com per l'estat de Singapur. Això no és una cosa de la qual els singapuresos haurien d'estar orgullosos."
Almenys 15 persones, comptant les execucions d'aquesta setmana, han estat penjades a Singapur des que el govern va prosseguir amb la pena capital després d'una pausa de dos anys per la pandèmia de la covid, a principis de l'any passat.
- ARXIVAT A:
- DroguesPena de mort