TV3 nega cap irregularitat en els contractes amb Triacom

L'Audiència Nacional investiga el propietari d'aquesta productora, Oriol Carbó, per haver desviat suposadament diners per finançar l'antiga Convergència Democràtica

Carles Costa OsésActualitzat

Aquest divendres hi ha hagut sessió de control parlamentari a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), i ha estat dominada per la investigació de l'Audiència Nacional a la productora Triacom. La justícia vol esbrinar si aquesta empresa va desviar diners a l'antiga Convergència Democràtica a través de factures falses.

Els actuals responsables de TV3, cadena que va encarregar programes a Triacom, diuen que els preus que es van pagar aleshores van ser els habituals en el seu moment, i que no han detectat irregularitats en els contractes.

Núria Llorach, la presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), ha dit que si hi hagués constatació que s'hagués fet alguna cosa mal feta, evidentment actuarien.

"De moment no hem constatat cap il·legalitat en cap dels contractes que ha subscrit aquesta casa."

Vicent Sanchis, director de TV3, ha explicat que els preus que se li van pagar a una productora per uns programes que van arribar a aquesta casa "són els adequats, els normals".

"La CCMA ha ajudat en aquesta investigació les dues vegades que ens han requerit informació. No està sent de cap de les maneres, que sapiguem, investigada o encausada."

L'empresari audiovisual i exgerent de TV3 Oriol Carbó està imputat en una causa derivada de la del 3%, a l'Audiència Nacional. S'investiga si, a través de la seva productora Triacom, hauria desviat diners per finançar de forma il·legal l'antiga Convergència Democràtica, amb factures suposadament falses.

Des de l'Audiència Nacional ens confirmen que el focus de la investigació està posat en Triacom. I és per això que el magistrat que instrueix la causa ha demanat informació a altres empreses que han tingut relació comercial amb aquesta productora. És el cas de TV3. No està imputada. Però sí que va contractar programes a Triacom. Per exemple, "El gran dictat".

Ens fixem en algunes dades facilitades per TV3 i confirmades en aquest informe de l'Agència Tributària al qual hem tingut accés i que forma part de la investigació judicial. La televisió pública va pagar a Triacom aquests diners pels primers 193 programes, entre mitjans del 2009 i finals del 2010.

 

Fonts de la direcció de TV3 afirmen que aquests preus eren totalment coherents amb els de mercat. En total, sumen 3,7 milions d'euros. Però Triacom subcontractava, després, una altra empresa accionista seva, Mediapro, perquè assumís la major part de la producció d'"El gran dictat".

Des de Mediapro, ens expliquen que aquesta és una pràctica molt habitual, que han pogut justificar totes les factures i que sempre es van ajustar al preu de mercat.

Segons la filtració a ElDiario.es de documents dels Mossos i de la Guàrdia Civil, pels mateixos 193 primers programes Triacom va pagar això a Mediapro. En total, 2,2 milions d'euros. I aleshores, on hauria anat la resta, l'altre milió i mig que Triacom --l'única d'aquestes empreses que està imputada -- també havia cobrat per fer els programes? Segons els investigadors judicials, un benefici així seria desproporcionat. I sospiten que Triacom hauria destinat una part d'aquests diners a finançar, de forma il·legal, l'antiga Convergència.

La diferència entre els preus ha sorprès, segons ens han confirmat fonts pròximes a la Fiscalia Anticorrupció. També ens han reconegut que no han trobat cap indici que TV3 pogués saber quin ús acabaria fent Triacom dels pagaments, més enllà de la producció dels programes.

Però la investigació segueix oberta. El cas al voltant de Triacom encara està en fase d'instrucció. El seu propietari, Oriol Carbó, ha declinat donar-nos la seva versió. I des de la direcció de TV3 recorden que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha col·laborat amb aquesta investigació les dues vegades que li han requerit informació.

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut