Indígenes del Canadà lideren la batalla pel clima, un nou "Punt de no retorn"
3Cat estrena en exclusiva el cinquè episodi de "Punt de no retorn". En aquesta nova entrega, el periodista i documentalista Raül Gallego Abellán, viatja al Canadà, un dels deu països del món que més contaminen. Allà, diverses poblacions indígenes han agafat les regnes de la lluita per la protecció del planeta.
El Canadà està en un punt de no retorn, patint els efectes del canvi climàtic i l'empitjorament de les temporades d'incendis forestals? Quin camí prendrà la lluita de les poblacions indígenes, enfrontant-se als oleoductes i defensant la natura?
El Canadà no és del tot com l'imaginem. El 2023, a causa del canvi climàtic, el país va patir la pitjor temporada d'incendis forestals de la que es té registres. A més, està entre els deu països del planeta que més contaminen i més gasos d'efecte hivernacle emeten. La causa principal és la seva dependència de l'explotació i extracció de recursos naturals i de la desforestació.
Actualment, s'estan construint o ampliant dues grans canalitzacions que afecten i amenacen l'hàbitat natural de les poblacions indígenes, històricament oprimides. L'oleoducte TMX, de 1.150 km i amb una ampliació en marxa de 980 km més, es fa servir per transportar petroli. Per altra banda, s'està construint el gasoducte CGL, de 670 km, per transportar gas natural liquat.
Diverses poblacions indígenes natives del Canadà han estat liderant la lluita contra la construcció i expansió d'aquests grans oleoductes i gasoductes, convertint-se en interlocutors clau en la batalla per la protecció de la natura contra el canvi climàtic.
Tanmateix, defensar la terra té un preu. Els que decideixen manifestar-se per defensar els seus drets i protegir el planeta s'enfronten a l'assetjament i la repressió de les autoritats, a les detencions de la Policia Muntada del Canadà i a les amenaces de la seguretat privada que custodia els oleoductes i gasoductes. Però, tal com diuen els activistes indígenes, "seguim lluitant; el ball encara no s'ha acabat."
"Punt de no retorn", una sèrie de Raül Gallego Abellán
Després de ser reconegut internacionalment i rebre dos Webbys Awards i una nominació als Emmy Internacionals per la seva sèrie "Fly on the Wall", Raül Gallego Abellán torna a TV3 per dirigir "Punt de no retorn", una sèrie de "shorts docs" que, amb una narrativa documental intimista i innovadora, reflexiona sobre el procés de transformació irreversible de la humanitat i el planeta.
En els quatre primers capítols Abellán va tenir accés exclusiu a les Brigades Al-Quds de la Jihad Islàmica, va viatjar al Japó per preguntar-se si la irrupció de la IA ens ha col·locat en un nou punt de no retorn, va ser testimoni de la vida als campaments de refugiats al nord de França i viatja al front d'Ucraïna per recollir el testimoni d'aquells que, de moment, han sobreviscut a una guerra on ja són incomptables el número de baixes.
El primer capítol va ser finalista en la categoria de reportatge de notícies dels Premis Rory Peck, uns guardons que valoren el talent i l'esforç de periodistes i documentalistes independents d'arreu del món. A més, la sèrie també va rebre menció especial en les categories de Servei Públic i activisme i Notícies i Política dels Lovie Awards, els premis més importants d'Europa en l'àmbit d'internet.
#PuntNoRetornTV3