1.500 detinguts en manifestacions per Navalni, que estaria greu per la vaga de fam
Milers de persones desafien la prohibició de manifestar-se en ciutats de tot el país per demanar la seva llibertat i que rebi atenció mèdica
Gairebé 1.500 persones han estat detingudes aquest dimecres a Rússia, on s'han fet manifestacions en suport a l'opositor Aleksei Navalni, empresonat, que està en vaga de fam des de fa tres setmanes per demanar que el pugui visitar un metge de la seva confiança.
Navalni, de 44 anys, va ser detingut quan va tornar d'Alemanya a mitjans de gener i condemnat a 3 anys i mig de presó per haver marxat del país, tot i que ho va fer per rebre tractament mèdic després de ser enverinat.
La manifestació més multitudinària s'ha fet a la capital, Moscou, on la policia parla de 6.000 manifestants, una xifra que el canal de YouTube de Navalni ha multiplicat per deu.
També se n'han fet en ciutats com Sant Petersburg, Vladivostok o Iekaterinburg, però també a Vladmir, on ara està empresonat, a Ufa, als Urals, o a Magadan, a l'extrem oriental del país.
Els manifestants han desafiat la prohibició del govern de fer protestes en suport a Navalni, un fet que pot haver influït en el fet que l'assistència ha estat menor de l'esperada pels organitzadors i de l'aconseguida en les protestes a principis d'any.
El grup OVD-Info, una ONG que monitoritza les protestes, ha comptabilitzat un total de 1.496 detencions.
Al centre de Moscou s'han sentit crits demanant "Llibertat per a Navalni" i "Deixeu entrar els metges". Els participants en la manifestació, considerada il·legal, també han expressat el seu suport a Iúlia Navàlnaia, esposa de Navalni, que hi ha participat.
No han pogut fer-ho la portaveu de Navalni, Kira Yarmysh, ni un aliat seu, Liubov Sobol, que han estat detinguts a casa seva hores abans de la manifestació.
Yarmysh ha quedat detinguda 10 dies, acusada d'incitar a les protestes.
Charles Michel, el president del Consell Europeu, ha qualificat aquestes detencions de "deplorables".
Un altre col·laborador de Navalni, Ruslan Xaveddinov, ha denunciat en un missatge a Twitter: "Això és repressió, no es pot acceptar". I ha afegit: "Hem de combatre aquesta foscor."
"Condicions que podrien constituir tortura"
Les manifestacions en suport a Navalni han estat el mateix dia que el president rus, Vladímir Putin, ha fet el discurs sobre l'estat de la nació, en què no ha fet cap referència al líder opositor empresonat.
Aquest dimecres, d'altra banda, la comissionada pels drets humans de Rússia, Tatiana Moskalkova, ha explicat que quatre metges de fora de la presó han visitat Navalni i que no li han trobat cap problema de salut greu.
Es dona la circumstància, però, que l'estat de salut de l'opositor va obligar a traslladar-lo, aquest dimarts, a un hospital penitenciari a la ciutat de Vladímir, a 180 quilòmetres de Moscou.
Experts de l'ONU, en canvi, han demanat al Kremlin que Navalni sigui evacuat a l'estranger per ser sotmès a un examen mèdic perquè la seva vida corre perill després que hagi estat empresonat en "condicions que podrien constituir tortura".
L'estat de salut de Navalni ha complicat les relacions de Putin amb Occident.
El govern dels Estats Units, presidit per Joe Biden, ha advertit al govern rus que si Navalni mort hi haurà "conseqüències".
- ARXIVAT A:
- RússiaAleksei NavalniVladímir Putin