Missatge en contra de la mutilació genital femenina en una samarreta (Reuters)

1.575 nenes a Catalunya en perill de patir una ablació, segons un estudi de la UAB

Els Mossos van atendre vuit nenes en risc l'any passat, segons han informat coincidint amb el Dia de la Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina

La Fama ja ha fet els trenta anys i viu a Catalunya. Va ser víctima d'una ablació genital quan tenia sis anys en un viatge que va fer amb la seva família al Senegal, com ha explicat a Catalunya Ràdio:

"Dues tietes meves em van agafar i em van portar a una dona que tenia el ganivet. Jo no volia i cridava, però no tenia prou força. Vaig estar uns dies sense sortir de l'habitació, fins que es va curar."

 

Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona estima que a Catalunya hi ha 1.575 nenes fins als 14 anys en risc de patir una mutilació genital (746 a Barcelona, 504 a Girona, 249 a Lleida i 76 a Tarragona).

L'estudi de la Fundació Wassu-UAB, promogut per la delegació del govern espanyol contra la violència de gènere, analitza els índexs de prevalença del país d'origen i l'impacte que hi té aquesta pràctica.

A Catalunya es van detectar els primers casos de nenes mutilades l'any 1993. Fa vint anys que els Mossos van fixar un protocol d'actuació per evitar la mutilació genital femenina (MGF) i l'any passat van atendre vuit nenes, dues d'elles germanes.

 

 

"Encara hi ha nenes que en l'itinerari vital tenen posada una data per a la mutilació", alerta la subinspectora dels Mossos i responsable de la Unitat de Proximitat i Atenció al Ciutadà de Girona, Rosa Negre, que afegeix que "sovint són les mateixes nenes que també seran víctimes d'un matrimoni forçat".


Reconstrucció

El doctor Iván Mañero és al capdavant de la fundació que treballa en projectes solidaris a Guinea Bissau i que ha reconstruït els genitals a una cinquantena de dones a la clínica que té a Sant Cugat, com la Fama:

"Totes les actuacions quirúrgiques que s'han fet tenen per objectiu evitar infeccions d'orina i infeccions vaginals, perquè no poden fer una bona higiene, i que no tinguin dolor. La segona part és, a més, que la dona pugui tornar a tenir plaer."

També l'organització Dexeus Dona ha reconstruït el clítoris a 116 dones de manera gratuïta des del 2007.

 


Dades sobre la MGF

L'Organització Mundial de la Salut va fixar el 6 de febrer com el Dia de la Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, una data que serveix per denunciar-ho i lluitar contra algunes falses idees associades.

 

 

Les Nacions Unides afirmen que la MGF es practica en prop de 30 països, la majoria d'Àfrica, però hi ha estudis que parlen de comunitats d'una cinquantena de països, segons la Fundació Thomson Reuters. També es fa a parts d'Àsia i l'Orient Mitjà, i en comunitats de diàspora als Estats Units o Europa.

Hi ha la creença que l'ablació és un requisit religiós, però cap religió la promou. Sovint es percep com a connectada a l'islam, però molts musulmans no practiquen aquesta mutilació i molts grups no islàmics ho fan, incloent-hi alguns cristians, jueus etíops i seguidors de certes religions tradicionals africanes.

Somàlia té la prevalença de MGF més alta del món, seguida de Guinea, Djibouti, Mali i Sierra Leone. Egipte té el nombre més alt de dones que han estat mutilades.

Es calcula que 200 milions de noies i dones a tot el món han patit la mutilació, i que quatre milions de nenes corren el risc de ser obligades a sotmetre's al procediment cada any.

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut