Assistents a la manifestació del 25N a Barcelona, amb cartells reivindicatius
Assistents a la manifestació del 25N a Barcelona, amb cartells reivindicatius (EFE/Alejandro García)

1 de cada 3 dones agredides sexualment havia estat drogada abans

Entre el gener i l'octubre d'aquest any, les urgències del Clínic han atès 368 agressions sexuals, un 40% més que el mateix període de l'any passat

RedaccióActualitzat

En 3 de cada 10 agressions sexuals a dones hi ha indicis de submissió química, és a dir, sospites que l'agressió hauria pogut ser facilitada per les drogues.

Aquest percentatge, del 30,2%, ha pujat respecte al 2020, quan era del 22,3%, i és similar al del 2019.

De les agressions en què se sospita que hi podria haver hagut submissió química, en més de la meitat, un 55%, les víctimes són menors de 25 anys.

Són dades que ha difós aquest divendres l'Hospital Clínic sobre agressions sexuals ateses a la seva Àrea d'Urgències entre l'1 de gener i el 31 d'octubre d'aquest any. En els deu primers mesos del 2021, han atès 368 agressions sexuals, un 41,5% més que en el mateix període de l'any passat (260).

Dels darrers cinc anys, només el 2019 es van atendre més agressions sexuals en els deu primers mesos.

Un 30% de les dones ateses per agressió sexual havien estat drogades i el 15% han estat agredides per més d'un home
Un 30% de les dones ateses per agressió sexual havien estat drogades i el 15% han estat agredides per més d'un home(CCMA)

Més del doble d'agressions en grup

Les agressions sexuals amb més d'un agressor s'han incrementat molt els deu primers mesos d'aquest any, i dupliquen amb escreix les que hi havia fa dos anys, segons les dades de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere de l'Hospital Clínic. Un 17% de les agressions sexuals a dones ateses a urgències del Clínic entre l'1 de gener i el 31 d'octubre les va cometre més d'un agressor.

La xifra d'agressions sexuals múltiples s'han més que duplicat des del 2019. Respecte al total d'agressions ateses al Clínic, les agressions sexuals múltiples, tant a homes com a dones, suposen un 15,4% en els deu primers mesos d'aquest any. Aquest percentatge l'any passat va ser del 10,7% i, el 2019, del 6,5%. De fet, l'hospital creu que cal un informe en profunditat que analitzi aquest increment.


Dues de cada tres agressions són violacions

De les 368 agressions sexuals ateses fins l'1 d'octubre, en 331 casos les víctimes han estat dones, i en els altres 37, homes. El 65,2% de les dones ateses han patit una violació (vaginal, anal o bucal) i el 64,8% dels homes han patit una penetració anal.


Totes les agressions sexuals les han comeses homes

Per edats, pràcticament la meitat de les agressions, un 49,2%, van ser a menors de 25 anys. En aquest grup d'edat s'observa una menor tendència a denunciar i, també, que triguen més temps a demanar assistència.

La dona més jove atesa tenia 16 anys i la més gran, 68.

La meitat de les dones agredides coneixia l'agressor

Un indicador que es manté respecte a l'any passat és el que la meitat de les dones víctimes d'una agressió, un 48,09%, coneixia el seu agressor o agressors. En aquest sentit, alguns exemples de perfils d'agressors són de l'àmbit familiar (parella, exparella, pare, company de la mare...), laboral, personal, acadèmic o del lleure.

El 7,78% de les dones agredides ho van ser per la parella, exparella o marit. Un percentatge que baixa respecte l'any passat: amb el confinament, les dones agredides pel marit, parella o exparella van ser el 9,7% del total.

L'Hospital Clínic ha atès 368 agressions sexuals del gener fins a l'octubre d'aquest any
L'Hospital Clínic ha atès 368 agressions sexuals del gener fins a l'octubre d'aquest any(CCMA)

Més de la meitat de les agressions, un 58%, es produeixen en un domicili. En segon lloc, el 15,4% van ser agredides a la via pública.

Aquest 2021 han augmentat tant les agressions a la platja (8, quan l'any passat en van ser 3) com les agressions a persones sense sostre (8, 5 més que l'any passat).

A més, hi ha cinc noies menors de 25 anys agredides per taxistes.


La importància d'anar aviat a urgències

Més de la meitat de les agressions, un 51,6%, s'han atès quan feia menys de 24 hores que s'havien comès, i un 68,2% abans de 72 hores.

Entre les dones agredides que acudeixen a les urgències del Clínic, més de 72 hores després de l'agressió, el 43% són menors de 25 anys i el 90% ha patit una violació.

1 de cada 4 dones que han estat ateses més de tres dies després de l'agressió ha estat víctima de violència sexual en grup.

El Clínic remarca que les lesions més greus i més complexes són les han patit les dones que han acudit a urgències més de 72 hores després de l'agressió.

De les persones que arriben a urgències del Clínic, un 41,5% ho fan per iniciativa pròpia. El 25,2% hi arriba amb acompanyament policial i el 21,7% ho fan derivades des d'un altre centre de salut, ja sigui des de clíniques, CUAP i altres hospitals. Finalment, el 9% de les persones agredides arriben al Clínic amb una ambulància del SEM.

Pel que fa a la intenció de posar denúncia, un 60% de les dones agredides tenen aquesta idea, una xifra força superior a la dels homes agredits, que és d'un 43,2%.

Més agressions sexuals amb la fi del toc de queda

L'any passat, la situació viscuda per la pandèmia i el confinament va fer que disminuís la xifra d'agressions sexuals. Dels últims cinc anys, el 2020 és quan s'han atès menys agressions sexuals.

Una altra de les dades relacionades amb la pandèmia és els efectes que va tenir el toc de queda que va estar vigent a Catalunya entre el 25 d'octubre del 2020 i el 9 de maig del 2021.

A partir de la fi del toc de queda i durant els mesos d'estiu es registra un augment de les agressions sexuals, que igualen i fins i tot superen les xifres del 2019, l'any abans de la pandèmia.

 

ARXIVAT A:
Agressió sexualViolència masclista
Anar al contingut