1 de cada 4 contagis de Covid a Catalunya es produeix en trobades socials evitables

Per primera vegada s'ha analitzat l'origen dels contagis a Catalunya en un estudi al qual ha tingut accés TV3

Marta Arrufat i Trigàs / Oriol Esteve GarciaActualitzat

Saber on i com es produeixen els contagis de coronavirus és bàsic a l'hora de proposar mesures per aturar la pandèmia. Fins ara, les dades que es tenien eren d'estudis estrangers. Per primera vegada se n'han analitzat de Catalunya. S'ha estudiat l'origen de tots els contagis del desembre, menys de Barcelona ciutat, que encara cal introduir-les.

Les conclusions són clares: cal reduir i fer amb seguretat les trobades socials amb familiars no convivents, o amics.

Tot i que la majoria dels contagis es produeixen dins el domicili, passen perquè algun dels membres abans s'ha encomanat en algun altre entorn. Per tant si s'eviten aquests contagis també disminuiran els de convivents. I el més evitable de tot són aquestes trobades socials.

Una quarta part dels contagis són fruit d'aquestes trobades, dins o fora de casa. Millorar les xifres de contagi està, en gran part, en mans del comportament individual.


On es produeixen els contagis?

Un 70% dins de casa, on anem sense mascareta i amb aquest fred ho tenim tot tancat. Més de la meitat ens encomanem directament dels que viuen amb nosaltres. Però un 11% són de trobades amb amics o familiars que venen a casa.

 

Només un 1% dels contagis es produeix quan venen cuidadors, personal de neteja o professors particulars.

Però més d'una quarta part es donen fora de casa, en reunions socials -un 14%-, molt per sota a la feina -un 7%-, l'escola -un 5%- o geriàtrics i hospitals -tan sols un 2%-

 

Això s'ha pogut fer gràcies al reforç que es va fer a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica. La part negativa és que només reflecteix el que ha passat al desembre.

Ho expliquen en el següent reportatge Jacobo Mendioroz, coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Maria Rosa Sala, cap de Vigilància Epidemiològica al Vallès Oriental i Occidental i Laura Clotet, metgessa del Servei de vigilància epidemiològica del Vallès Oriental i Occidental:

 

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut