Un clergue iranià passa al costat d'un mural a la paret de l'antiga ambaixada dels EUA a Teheran el 2007 (Reuters)

10 dates clau fins a l'acord nuclear amb l'Iran

L'acord aconseguit entre les sis potències mundials i l'Iran tanca dècades d'enfrontaments entre Teheran i els Estats Units
Actualitzat

L'acord  nuclear històric entre les sis grans potències i l'Iran acaba amb dècades d'enfrontaments del règim de Teheran amb els Estats Units. Una hostilitat que arrenca en l'anomenada "crisi dels ostatges".

  1. 4 de novembre del 1979: Tres dies després del triomf de la revolució islàmica de l'aiatol·là Khomeini, centenars d'estudiants seguidors de Khomenini assalten i ocupen l'ambaixada nord-americana a Teheran durant 444 dies i prenen com a ostatges 66 diplomàtics i ciutadans nord-americans.
  2. 7 d'abril del 1980: El president dels Estats Units, Jimmy Carter, trenca relacions diplomàtiques amb l'Iran.
  3. Setembre del 1980: L'Iraq envaeix l'Iran. Washington dóna suport a l'Iraq durant la guerra, que s'allarga fins al 1988.
  4. 1987: Primeres sancions i embargaments dels Estats Units contra l'Iran.
  5. Gener 2002: El president nord-americà, George Bush, inclou l'Iran en el que anomena "l'eix del mal", al costat de l'Iraq i Corea del Nord.
  6. Febrer del 2010: El president de l'Iran, Mahmud Ahmadinejat, ordena iniciar l'enriquiment d'urani.
  7. 27 de setembre del 2013: El president dels Estats Units, Barak Obama, i el seu homòleg iranià, Hassan Rouhaní, escenifiquen el desglaç de relacions. Dos mesos després pacten frenar el programa nuclear.
  8. Gener del 2014: Les potències mundials i l'Iran comencen a aplicar un pacte sobre el programa nuclear a l'Iran després d'intensos debats a Ginebra.
  9. Juliol del 2014: Comença a Viena la sisena i última roda de negociacions nuclears entre l'Iran i el grup de potències 5 + 1.
  10. 14 de juliol del 2015:  Acord històric a Viena entre les principals potències mundials i l'Iran sobre el seu programa nuclear.
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut