10 denúncies al dia: creixen els abusos i les agressions sexuals a Catalunya

Es calcula que només es denuncien el 8% dels delictes sexuals que es pateixen fora de la parella i en la majoria dels casos, els agressors són coneguts de la víctima
Redacció Actualitzat
TEMA:
Agressió sexual

Cada dia es denuncien a Catalunya una mitjana de 10 abusos o agressions sexuals, unes xifres que no paren de créixer i que només són la punta de l'iceberg. Es calcula que només es denuncia el 8% dels delictes sexuals fora de la parella.

Només en els primers sis mesos d'aquest any s'han presentat 1.770 denúncies per delictes contra la llibertat sexual, una cinquena part, a la ciutat de Barcelona.


Els agressors, coneguts

I en la majoria dels casos, els agressors no són autèntics desconeguts, sinó amics, familiars o persones de l'entorn de les víctimes, com explica Violeta García Gago, psicòloga de l'Associació Assistència a Dones Agredides Sexualment:

"Entre el 70% i el 80% de les agressions sexuals són comeses per persones conegudes. La confiança és l'arma que es fa servir més sovint en aquestes agressions, no són les armes blanques."

És el cas de dues de les agressions sexuals denunciades aquesta setmana a Barcelona. Les dues es van cometre la nit de la castanyada, una al barri de Porta i l'altra a Trinitat Vella.

En el primer cas, la víctima va quedar amb un home a través d'una aplicació de cites. Van anar a casa d'ell i quan ella va rebutjar mantenir-hi relacions sexuals, l'home la va agredir físicament, la va amenaçar amb un ganivet i va marxar deixant-la tancada a casa. 

Ella va poder trucar al 112 i la Guàrdia Urbana i els bombers la van alliberar. L'agressor ja ha estat detingut.

La Guàrdia Urbana ha alliberat, aquesta setmana, una dona agredida i tancada en un pis (ACN/Imanol Olite)

En l'altra cas recent, la víctima havia conegut l'agressor en un sopar la mateixa nit. Ell es va guanyar la seva confiança i quan estaven al parc de la Trinitat Vella, esperant que obrís el metro, l'home li va prendre el mòbil, la va amenaçar, la va tirar a terra i va intentar agredir-la sexualment, abans que ella aconseguís escapar.

L'home va ser detingut aquella mateixa nit, va passar a disposició judicial i ha quedat en llibertat amb càrrecs.

La policia també ha detingut aquesta setmana un menor acusat d'una violació a la discoteca Colors Club de Barcelona, aquest dimarts. La víctima va ser traslladada a un centre mèdic i el personal de seguretat va ajudar a identificar l'agressor, que va ser detingut.

Un jutjat de Barcelona ha decretat el seu tancament durant mig any, prorrogable, en un centre d'internament.

El menor acusat d'una violació al Colors Club de Barcelona ha estat internat en un centre (ACN/Pere Francesch)

I a Gelida, la policia busca l'autor de la violació a una noia de 19 anys, la matinada de Tots Sants. Més de 300 persones s'han concentrat aquest dissabte a la població per condemnar l'agressió i mostrar el seu suport a la víctima.
 

Creixen les denúncies d'agressions i abusos

Aquest any ja s'han denunciat 330 agressions i abusos sexuals a Barcelona, segons dades de la Guàrdia Urbana, més de 8 cada dia.

Les agressions sexuals han pujat un  6,5% respecte a l'any passat i un 31% respecte al 2019, i els abusos sexuals han augmentat un 9% en un any i un 11,3% en dos anys.

Les denúncies, però, tot i créixer, no recteixen la realitat, segons explica Violeta Garcia, que diu que la majoria d'agressions no es denuncien:

"Es denuncia un 8% de les agressions sexuals fora de la parella, és a dir, hi ha una xifra molt gran d'agressions que no s'estan denunciant, perquè no corresponen al mite d'agressió desconegut, ús de la força."

Una de cada tres dones ha patit una agressió sexual en la seva vida, i en un 71% dels casos l'agressor és un familiar, amic o conegut. Moltes agressions no es denuncien, perquè el procés posterior a una denúncia sol qüestionar i revictimitzar la dona agredida.

L'Hospital Clínic de Barcelona, que fa 30 anys que atén pacients que han patit agressions i abusos, té una guia d'autoajuda per a les víctimes de violència sexual.

Pel que fa als menors, un de cada cinc infants i adolescents són víctimes de violència sexual, segons dades del Consell d'Europa. I entre un 60 i un 85% dels casos, l'agressió la cometen familiars o coneguts. En 9 de cada 10 casos, l'agressor és un home.

Un 30-35% dels nens, nenes i adolescents que viuen una situació de violència sexual presenten seqüeles a mitjà i llarg termini. L'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona ha editat una guia per atendre aquests infants i adolescents víctimes de delictes sexuals.

 

ARXIVAT A:
Agressió sexual Violència masclista Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut