10 dies de terror a Sitges, 10 recomanacions del Festival de Cinema Fantàstic
La nova pel·lícula de Jaume Balagueró inaugura el festival, que recupera l'activitat prepandèmica amb més de 200 pel·lícules
Del 6 al 16 d'octubre, Sitges és el centre mundial del cinema fantàstic i de terror. Amb una edició postpandèmica que recupera l'activitat frenètica del festival: més de 200 pel·lícules, més de 350 convidats, 7 sales de projecció, 26 catifes vermelles... Una oferta enorme en què val la pena capbussar-se i, per què no, arriscar-se.
Aquí teniu, però, alguns punts que us poden fer de guia per a qui no vulgui córrer massa riscos.
1. Balagueró inaugura el festival
Jaume Balagueró torna a inaugurar una nova edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, o sigui, del Festival de Sitges. Ho fa amb "Venus", una història terrorífica que passa en un edifici suburbial de Madrid. Protagonitzada per Ester Expósito, el mestre del terror barreja marginació social, bruixeria i tràfic de drogues.
Balagueró va transformar el cinema de gènere a Espanya amb "REC", la pel·lícula que va firmar amb un altre dels grans, Paco Plaza, fa quinze anys. Un aniversari que es commemora amb l'estrena a Sitges del documental "REC, terror sin pausa", dirigit per Diego López-Fenández, que repassa el naixement i repercussió d'una saga de pel·lícules que han estat tot un èxit internacional.
2. Carlos Vermut presenta un film d'amor i monstres
Sitges també acull un altre nom esperadíssim, el de Carlos Vermut i la seva última pel·lícula, "Mantícora", que compta amb la participació de TV3 i que participa a la secció oficial fora de competició.
És el quart llargmetratge del director de "Magic girl" o "Quién te cantará", que ha explicat que és una pel·lícula sobre amor i monstres en temps moderns.
3. La primera pel·lícula del protagonista d'"El juego del calamar"
Els fans d'"El juego del calamar", la famosa sèrie de Netflix, poden veure el primer llargmetratge que ha dirigit (i interpretat) un dels seus protagonistes, Lee Jung-jae.
"Hunt" és més un thriller d'espies coreans amb molta acció i tirotejos que una pel·lícula de terror o fantástica i per això es pot trobar a la secció Òrbita, oberta a altres gèneres cinematogràfics. Per cert, Lee Jung-jae estarà present al festival.
4. Reconeixements honorífics a dojo
El Festival de Sitges reconeix el talent de grans cineastes del gènere fantàstic i de terror.
En aquesta edició hi haurà premis per a noms com Edgar Wright, Colin Arthur, Dario Argento, Ti West, Neil Marshall, Quentin Dupieux, Masaaki Yuasa o Brigitte Lahaie.
5. La mitologia basca, a la gran pantalla
Una de les pel·lícules que competeix és la superproducció basca "Irati", que firma el director i guionista Paul Urkijo. Una història ambientada al segle VIII carregada d'elements màgics de la mitologia basca i rodada en euskera.
6. Pel·lícules amb participació catalana
No hi ha cap llargmetratge rodat en català, però hi ha diverses pel·lícules que compten amb producció catalana. A la secció oficial trobem "Asombrosa Elisa", de Sadrac González-Perellón, amb una nena que creu tenir els mateixos poders que l'heroïna de la seva novel·la gràfica preferida. Té participació de TV3.
També hi competeix "La Piedad", una història d'amor maternofilial obsessiu amb Àngela Molina com a protagonista i dirigida per Eduardo Casanova.
A la secció oficial sense competir hi ha "La niña de la comunión", dirigida per Víctor García i també participada per TV3. A finals dels 80, dues amigues es troben una nena vestida de primera comunió quan tornen de festa i les fa viure tot un malson.
7. Un thriller rural elogiat a Sundance
El panorama del cinema més pròxim el completa "Cerdita", de Carlota Pereda, que arriba a Sitges després d'haver captat l'atenció als festivals de Sundance i Sant Sebastià.
Un thriller rural ambientat a Extremadura, una història d'assetjament a una noia amb sobrepès que es complica, i molt, amb l'aparició d'un desconegut al poble. Amb una gran interpretació de Laura Galán i amb Carmen Machi en el repartiment que centralitza bona part de l'humor que també té la cinta.
8. Una científica obsessionada amb la vida extraterrestre
"La paradoja de Antares" és una pel·lícula molt petita, feta a estones pel seu director, Luis Tinoco, a l'estudi de postproducció de Mataró on treballa normalment.
Òpera prima, de baix pressupost, però amb molts elements a tenir en compte: una bona història, una bona interpretació i un bon rodatge per a un llargmetratge sobre una científica obsessionada a demostrar que hi ha vida extraterrestre. Participa a la secció de Noves Visions.
9. El cinema internacional que es pot veure a Sitges
També hi ha molt cinema internacional a Sitges. Alguns títols a tenir en compte són: "Corten", de Michel Hazanavicius, l'oscaritzat director de "The Artist"; "Los cinco diablos", de Léa Mysius, una de les 40 dones cineastes que participen al festival de Sitges, o "Summer Scars", debut del francès Simon Rieth sobre la relació entre l'enveja i l'amor de dos germans.
"Nocebo", que farà venir a Sitges la seva protagonista, l'actriu Eva Green. També destaquen"Fumer faig tousser", l'esperada cinta de l'idolatrat Quentin Dupieux, "Occhiali Neri", del guardonat Dario Argento i "Pearl", de Ti West, tots tres directors homenatjats al festival.
10. Timothée Chalamet i Tyler Russell per cloure el festival
Diuen que les inauguracions i les clausures dels festivals han de ser potents. I a Sitges han decidit posar el punt final d'aquesta edició amb l'última pel·lícula de l'italià Luca Guadagnino. "Hasta los huesos: Bones and all" es va estrenar al Festival de Venècia i compta amb Timothée Chalamet i Taylor Russell en el repartiment.
No està prevista cap presència de l'equip de la pel·lícula, però segur que és un títol que desperta expectació.
- ARXIVAT A:
- CinemaFestival de Sitges