Recomanacions de llibres de cuina i gastronomia per Sant Jordi 2025 (iStock)

10 recomanacions de gastronomia per Sant Jordi que et faran venir gana

Propostes de llibres per a aficionats a la cuina i els que no ho són tant

Enllaç a altres textos de l'autor

Òscar Callau

Periodista de Cultura de Catalunya Ràdio especialitzat en moda i gastronomia

@oscarcallaum
Actualitzat
Sou dels que gaudiu a la cuina, dels que encara no però us agradaria o dels que directament us estimeu més no posar-vos-hi però voleu sorprendre algú? Una tria de recomanacions entre fogons per a aquest Sant Jordi 2025.

 

"La nevera mig plena. Aquí no es llença res", de Jordi, Marc i Martí Roca 

Planeta Gastro 

Partint de la dada que una tercera part dels aliments que es cuinen cada dia al món acaba a les escombraries, la família del Celler de Can Roca, el pastisser Jordi i dos dels seus nebots s'han proposat ensenyar-nos a aprofitar el menjar sobrant que tenim a la nevera, bé perquè no vam calcular-ne bé les quantitats, bé perquè un convidat ens va deixar plantats. Des d'un bròcoli fregit arrebossat amb Doritos a un suflé de restes de formatges o una amanida amb crostons de pizza del dia abans.

 

"Pulpo", de Jean-Pierre Montanay 

Cincotintas 

Aquest volum recopila 75 receptes per cuinar pops, sèpies i calamars, provinents de tots els mars del món: des del plat grec de sèpia amb espinacs, els calamars al curri de la regió índia de Kerala o l'imprescindible pop a la gallega. La portada, el fons de les fotos i les vores dels fulls són absolutament negres, en homenatge a la tinta dels cefalòpodes. S'hi inclouen una trentena de pàgines sobre aspectes científics, llegendaris i literaris sobre el pop, aquest saborós i intel·ligent mol·lusc amb vuit tentacles.

 

"Mermeladas y confituras. Descubre un nuevo mundo gastronómico", de Teresa Millàs i Maria Regàs

Planeta Gastro

La directora i la cap de producció del Museu de la Confitura de Torrent, al Baix Empordà, un temple de les menges fetes amb fruita i sucre, ens expliquen les possibilitats culinàries de melmelades, chutneys, gelees i compotes. Per fer a casa des de la confitura tropical de pinya colada a la cinematogràfica dels tomàquets verds fregits o una melmelada festiva de pomelo i Beefeater. El pròleg és de Nandu Jubany, i algunes receptes són de xefs com Romain Fornell, Carles Abellán o Martina Puigvert, clients del museu.

 

"A foc lent", d'Arnau París

Columna

Després de guanyar la novena edició del concurs "MasterChef" de Televisió Espanyola, aquest xef i divulgador gastronòmic es va incorporar al "Cuines" de 3Cat per fer receptes senzilles, el que ell anomena "cuina de pim-pam", que també explica al "Tot es mou". En aquest llibre autobiogràfic barreja les seves experiències mediàtiques amb receptes que han marcat la seva vida, com la ceba al cop de puny o la cassola de tros.

 

"Cocina casera india", de Romy Gill 

Cincotintas  

L'autora del llibre és una reconeguda cuinera i divulgadora gastronòmica indobritànica que es va criar a dues regions tan distants i diverses com Bengala Occidental, a tocar de Bangladesh, i el Panjab, a la frontera amb el Pakistan. Les 70 receptes casolanes que ha reunit al llibre s'acompanyen de coloristes fotografies dels plats i textos amb vivències familiars de quan els cuinaven a casa. Noms exòtics que amaguen ingredients senzills com el Kumro de carabassa saltada, el guisat de mongetes Rajma o la coliflor amb patates Aloo Gobi.

 

"Bikinis creativos. Los mejores sándwiches del mundo", de Joan Gurguí 

Libros Cúpula  

El xef de la Bikineria de Barcelona ha fet coincidir la presentació d'aquest llibre amb l'obertura del quart local consagrat al sandvitx de pernil, formatge fos i mantega, i l'ha situat a tocar de la sala Bikini, on als anys seixanta van batejar aquest entrepà quadrat. El llibre presenta una cinquantena de bikinis d'allò més creatius: costella de porc, cheddar i guacamole; carpaccio de peus de porc, Havarti i romesco, o un bikini dominical de pollastre a l'ast.

 

"Atlas mundial del café", de James Hoffmann

Cincotintas 

El subtítol d'aquest volum de 272 pàgines farcit de fotografies, mapes i gràfics ens parla clarament de la seva voluntat enciclopèdica: "Exploració, comprensió i gaudi del cafè, des del gra a la preparació". Una primera part es dedica a la botànica, el conreu del cafè i la història del seu comerç internacional. La segona, als processos d'emmagatzematge, torrefacció, molta i infusió. I la tercera recorre una trentena de països de tres continents on es fan els millors cafès del món, des de Burundi a les Filipines, Bolívia, el Brasil o Haití.

 

"Cuinem a 4 mans. Receptes per cuinar en família", de Xesco Bueno i Anna Clariana

Larousse  

Textos entenedors, dibuixos divertits i fotografies apetitoses! Aquestes són les bases d'un llibre pensat perquè nens i nenes facin les primeres passes a la cuina acompanyats de pares, àvies o germans, amb bàsics com els farcellets de pernil i formatge i divertimentos com les boletes de xocolata... explosives. El cuiner Xesco Bueno assegura que ha tastat totes les receptes a casa amb els seus fills.

 

"Delicioso algoritmo. La inteligencia artificial en la gastronomía", d'Eneko Axpe 

Planeta Gastro  

Aquest doctor en Física basc especialitzat en sostenibilitat i gastrofísica defensa l'ús de la IA com a eina culinària per crear plats originals i més ben presentats, amb capítols didàctics que ensenyen com aplicar ChatGPT a la cuina domèstica. La seva aposta és sumar la potència del món digital amb la creativitat del cuiner, l'únic que al final podrà tastar i validar les noves receptes.

 

"Hay una sopa para ti", de Theresa von Wangenheim

RBA 

El fet diferencial d'aquest receptari de sopes, cremes i brous és que està organitzat per estats d'ànim i situacions del comensal, com plats de cullera reconfortants, curatius, refrescants, per sorprendre els convidats o per improvisar amb les quatre coses que ens queden a la nevera. 

Per exemple, una sopa congee xinesa per al mal de panxa o el refredat, un gaspatxo de cireres per a l'estiu, sopa de lletres per rememorar la infantesa o una crema de pèsols i wasabi rematada amb croissants per quedar com un xef d'allò més original.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
LiteraturaGastronomiaSant Jordi Recomanacions Sant Jordi
Anar al contingut