100 anys de la mort de Lenin: per què Putin el culpa també de la guerra amb Ucraïna
L'actual president rus prefereix Stalin perquè culpa el primer líder soviètic de la majoria dels mals del país, també de la guerra
Fa 100 anys que va morir Vladímir Ilitx Uliànov, conegut mundialment amb el seu sobrenom, Lenin, que probablement va ser una de les figures polítiques més importants del segle XX. És veritat, però, que es fa difícil analitzar la importància històrica i el llegat de Lenin en un clima de tanta polarització mundial i amb un paper tan diferent com juga Rússia avui.
Sigui com sigui, els historiadors consideren que l'aportació de Lenin a la història contemporània és indiscutible, més enllà del grau de simpatia o antipatia que pugui generar.
A banda de la figura històrica, de ser el pare de la Unió Soviètica, el llegat avui de Lenin és escàs. El comunisme soviètic ha quedat més lligat a la figura de Joseph Stalin --que va governar la Unió Soviètica durant gairebé 30 anys-- que no pas a Lenin.
Ara bé, qui s'endinsi en el projecte polític de Lenin veurà que la seva influència és potser major de la que ens pensem o fins i tot de la que es vol admetre, com apunta el professor d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Puigsech, que considera que la classe obrera més beneficada pel desenvolupament del comunisme no va ser la dels països anomenats socialistes o comunistes, sinó la dels països capitalistes desenvolupats:
"Es va voler posar fre al model revolucionari que venia de la Rússia de Lenin i es van concedir drets que provenien del model dels bolxevics, però amb una incidència molt menor que la proposava l'Estat socialista."
Putin: lluny de Lenin, prop del Tsar
Però si el llegat de Lenin arriba fins avui és a través de les seves obres escrites, perquè el fet evident és que per a les autoritats russes Lenin és una figura històrica a la qual no cal recuperar. Més aviat al contrari.
L'actual president, Vladímir Putin, acusa Lenin de bona part dels mals de Rússia, des de la dissolució de la Unió Soviètica fins a la guerra d'Ucraïna. Putin, al seu discurs del 24 de febrer del 2022 quan comença la invasió, assegura que Ucraïna era "un invent comunista de Lenin", i sota els més de 20 anys que dura el seu lideratge, s'ha fet més evident la restitució de Ióssif Stalin que no pas el record de Lenin.
"Putin i el putinisme trenquen amb Lenin i el leninisme, els incomoda de forma absoluta. Putin està a les antípodes de Lenin, està a prop del model tsarista."
En les tesis de Lenin el dret a l'autodeterminació dels pobles anava acompanyat de la lluita contra l'imperialisme. Una cosa anava lligada a l'altra perquè l'alliberament dels pobles tenia a veure amb la caiguda dels imperis que, per a Lenin, eren sinònim de capitalisme.
Lenin va apostar pel reconeixement, per exemple, d'Ucraïna, la seva llengua i cultura, i tot això Putin creu que és "l'origen del nacionalisme artificial ucraïnès" La invasió russa d'Ucraïna té més a veure amb "una guerra imperialista, de recuperació de la grandesa russa."
La vigència del leninisme
Lenin va ser un home intel·ligent, amb una grandíssima habilitat política, capaç de crear un corpus per construir un model nou que no va poder gestionar durant gaire temps, ja que va morir el gener del 1924. És a dir, que la seva veritable influència podríem convenir que dura només 6 anys, des de la revolució del 1917 fins a la seva mort.
Per això probablement el comunisme ha quedat més associat a Stalin, el seu successor i el que va fer caminar el model leninista cap a una altra cosa. Gairebé es podria dir que és el mateix Stalin qui enterra el projecte de Lenin, més enllà d'enterrar-lo físicament al mausoleu que hi ha la plaça Roja de Moscou.
Pel professor Puigsech, Stalin "enterra el projecte de dictadura del proletariat i el converteix en una dictadura del partit i de facto en una dictadura personal". I, segurament per això, els països avui dits comunistes, com poden ser Xina, Cuba, Vietnam o Corea del Nord, han desenvolupat un model polític de monopoli en mans del partit comunista, però on el model econòmic és capitalista, i especialment a Corea del Nord s'ha desenvolupat un model com el de Stalin.
Queden les seves obres i la seva mòmia
Tot el llegat teòric de Lenin ha quedat escrit en les seves obres i reflexions com "L'imperialisme, fase superior del capitalisme", o "La revolució proletària" o "L'estat i la revolució", a banda per descomptat de moltíssimes biografies fetes per diversos historiadors d'arreu del món.
I també queda el mausoleu on hi ha la mòmia de Lenin, posada per Stalin. Mai ningú no ha gosat treure-la.
Putin culpa Lenin de la majoria dels mals de Rússia.
Catalunya Ràdio (@CatalunyaRadio) January 19, 2024
Al #NitCatRàdio amb @ManelAlias parlem dels 100 anys de la mort del pare de la Revolució Russa pic.twitter.com/zdJt1LVdhg
- ARXIVAT A:
- Memòria històrica Rússia