A l'octubre hi ha hagut 61 accidents greus i 11 de mortals a Catalunya (Europa Press/Jesús Hellín)

11 morts en accidents laborals a l'octubre, la pitjor xifra d'un 2024 amb més sinistres a la feina

Els sindicats denuncien que la prevenció de riscos no millora, però la patronal Cecot ho nega i assegura que cal analitzar a fons les causes d'un "creixement espectacular" de les dades
Pilar Garcia/Redacció Actualitzat
TEMA:
Feina

La sinistralitat laboral a Catalunya s'ha disparat durant el mes d'octubre. Hi ha hagut 10.000 accidents durant la jornada laboral amb baixa, 322 cada dia, segons les estadístiques de l'Observatori del Treball i Model Productiu. És la xifra més alta d'accidents a la feina durant el 2024 i també d'un mes d'octubre des del 2009.

La gran majoria d'aquests sinistres han sigut lleus, però n'hi ha hagut 61 de greus i 11 de mortals, el nombre més elevat d'aquest any.


Prevenció i pics de feina

A l'hora de buscar explicacions a aquestes xifres es podria pensar que, si hi ha més accidents, és perquè hi ha més gent treballant, però la taxa d'incidència, que mesura aquesta relació, ha tornat a pujar: és de 2.574 sinistres per cada 100.000 habitants. Per això, Carlos de Pablo, de la UGT, denuncia que no s'està avançant gens en prevenció laboral:

"Hi ha mesos que els problemes endèmics que tenim al mercat de treball es disparen. La prevenció i la salut al treball és una qüestió que tenim sobre la taula i no l'enllestim."

A més, el sindicat alerta que coincidint amb els pics de feina es treballa pitjor. Per exemple, quan s'apropa la campanya de Nadal i, per tant, també la necessitat de treballar a un ritme més frenètic. De fet, respecte del mes de setembre, a l'octubre hi va haver un 47% més d'accidents

A l'octubre, la relació entre la gent que treballa i la sinistralitat també ha tornat a pujar (Pixabay)

Més consciència de la salut mental

Un altre dels elements que ajuden a explicar aquesta alça de les estadístiques són les malalties mentals. De Pablo afirma que cada cop hi ha més "conscienciació" entre els treballadors de situacions que abans no es tenien tant en compte, com les que tenen a veure amb els riscos psicosocials. 

La patronal també busca respostes i admet que hauran d'analitzar a fons les causes de què ha passat aquest octubre perquè hi hagi hagut un "creixement tan espectacular" dels accidents laborals. Àngel Buxó, de la Cecot, assegura que cada cop hi ha més mesures de prevenció de riscos laborals, i per això està preocupat.

"No crec que sigui perquè s'hagi abaixat la guàrdia. No interessa a ningú que es prengui mal ni veure aquests índexs de creixement. Hem de veure quines són les causes que estan generant aquest increment."

El sector serveis és on hi ha hagut més morts, 8, i més accidents greus, més de la meitat del total. És també el sector que aplega més treballadors.  

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboral Feina
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut