"12 falsedats contra Espanya": el dossier per a la premsa internacional en ple judici
- TEMA:
- Judici procés
El govern espanyol s'esforça perquè la seva imatge internacional no quedi malmesa pel judici contra els polítics catalans. És per això que l'executiu espanyol, amb el ministre d'Exteriors Josep Borrell al capdavant, ha posat en marxa una campanya diplomàtica global per intentar transmetre la seva visió del judici.
Als EUA, l'ambaixador espanyol a Washington, Santiago Cabanas, s'ha reunit amb alguns dels principals mitjans de comunicació del país i també amb congressistes. Els ha assegurat que l'estat espanyol és una democràcia on es respecta la separació de poders, i els ha fet arribar diversos dossiers amb els antecedents i el funcionament del judici.
L'ambaixador espanyol es va reunir dilluns, el dia abans de l'inici del judici, amb representants de diversos mitjans de comunicació nord-americans i congressistes, als quals va facilitar una carpeta amb 4 dossiers d'informació.
Els més interessants, des del punt de vista polític, són els que resumeixen els fets de setembre i octubre de 2017, en què es parla de disturbis i destrosses del 20 de setembre i de només dues persones ferides l'1 d'octubre.
Notícia relacionada: "Memòria audiovisual de l'1-O"
L'altre dossier es titula "12 falsedats contra Espanya i els fets". 12 punts que tenen com a objectiu donar context, informació i fets per contrarestar les idees separatistes que, segons Cabanas, són un clar exemple dels grans desafiaments de les democràcies europees, que són la desinformació i les notícies falses.
Entre els punts que es rebaten hi ha el del delicte de rebel·lió civil, que es defensa posant d'exemple precisament l'equivalent existent a Alemanya, però sense aclarir que la justícia d'aquell país s'ha negat a extradir el president Puigdemont per aquest delicte.
Un altre és la separació de poders, que justifica dient que, si no, no s'hauria posat a la presó el gendre del rei per corrupció, ni hauria caigut el govern de Rajoy arran de la sentència de la trama Gürtel.
També es nega l'existència de presos polítics a Espanya argumentant que Amnistia Internacional (AI) no els reconeix però sense tenir en compte que AI reclama la llibertat dels Jordis.
Notícia relacionada: "Amnistia Internacional reclama l'alliberament "immediat" de Sànchez i Cuixart"
L'ambaixador assegura que la informació s'ha distribuït a la premsa nord-americana com un acte de transparència, tot i que minimitza l'impacte que el relat independentista pugui tenir en centres d'influència dels Estats Units.
L'ambaixador ha explicat també que els últims dies s'ha reunit amb 4 dels 5 representants amb qui es va entrevistar el president Quim Torra en la seva última visita oficial al país.