120 pisos turístics nous en un bloc de Barcelona gràcies a una ordre judicial

La immobiliària va demanar les llicències el 2019, just després que la justícia anul·lés la primera normativa del govern d'Ada Colau, i un jutge ha donat la raó a l'empresa
Actualitzat
TEMA:
Habitatge

A Barcelona està vigent una ordenança que prohibeix la concessió de noves llicències de pisos turístics --ja no se'n donen des del 2014-- , però una immobiliària ha trobat l'escletxa per obrir-ne 120 en un bloc del carrer Tarragona, entre València i Aragó.

Segons ha avançat a RAC1, Inmobiliaria Gallardo ja té a punt 30 dels habitatges turístics i els anuncia a internet, amb ressenyes falses que n'elogien la comoditat.

De moment, a partir del maig ja hi haurà una desena de pisos turístics en marxa. Es lloguen a 200 euros la nit i, en el cas de dates amb més demanda, com els dies dels concerts de Coldplay a Montjuïc, superen els 600 euros.

Una vintena de propietaris tenen contractes de renda antiga. La resta ja saben que hauran de marxar quan acabi el contracte de lloguer i veuen amb ràbia i impotència com avancen les obres al bloc, on també s'està construint un gimnàs i una bugaderia.

No va ser fins a finals del 2022 que l'empresa va decidir convertir el bloc en una gran finca de pisos turístics.

Algunes persones fa més de 20 anys que viuen al bloc, situat al número 84 del carrer i que consta de tres escales.

La porta d'un pis ja arreglada per ser habitatge turístic (CCMA)

Com ha aconseguit tirar endavant les llicències

La immobiliària ha pogut obtenir les llicències perquè les va demanar el 2019, just després que la justícia anul·lés la primera normativa del govern d'Ada Colau contra els pisos turístics.

L'Ajuntament no va admetre les llicències amb l'argument que havia recorregut la sentència al Suprem i, mentre l'alt tribunal no resolgués, la restricció continuava vigent. Tot i no ser una sentència ferma, però, un jutge va acabar validant les llicències l'estiu passat.

L'Ajuntament demanarà a la Generalitat "canvis legislatius"

La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat que l'Ajuntament demanarà a la Generalitat "que faci tots els canvis legislatius necessaris" per poder revocar les 120 llicències turístiques:

"No pot ser que la llicència d'un pis turístic després perduri per a tota la vida i no hi hagi capacitats normatives per retirar-les."

Sanz ha lamentat que el jutge no ha donat a l'Ajuntament "capacitat ni de recurs", que ha determinat que havia d'admetre aquestes llicències, que no comparteix i que considera que no s'ha fet de manera correcta.

"En aquell moment, la sentència no era ferma perquè s'havia recorregut al Tribunal Suprem i, per tant, continuava tenint eficàcia", ha afegit la tinenta d'alcaldia.

La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz (ACN / Eli Don)

"Ens sentim enganyats des del principi"

Entre els veïns hi ha impotència i frustració. En David Madueño va entrar a la finca amb la seva família el 2021, amb un contracte de 7 anys. Paguen prop de 1.000 euros per un pis d'uns 100 metres quadrats, amb tres habitacions i dos lavabos. Ha explicat a "Els matins" de TV3 que van fer una inversió gran per mudar-s'hi:

"Després d'11 anys on vivíem abans, ens vam decidir a buscar un pis més gran. I vam fer una despesa de 10.000 euros per als mobles i el trasllat. Si ho arribem a saber, no ens canviem de pis. I estem cada dia amb obres i sorolls. No es pot viure."

David Madueño, veí del bloc on s'estan construint 120 pisos turístics (CCMA)

Aquest veí explica que posaran el tema en mans d'advocats perquè se senten "enganyats des del principi". "Ja sabien que volien fer aquest projecte, llavors no entenem per què vam signar un contracte el 2021", quan el 2019 ja s'havien demanat les llicències. "És un contracte viciat i algú haurà d'indemnitzar o parar això. O l'Ajuntament o la immobiliària", assegura.

L'Alicia, que també fa 2 anys que viu al bloc, confirma que la fressa de les obres fa "impossible viure-hi". Encara no els han notificat que hauran de marxar quan acabi el contracte, però ja veuen veïns que se'n van.

La Pamela viu a la finca des de fa 13 anys (CCMA)

En el cas de la Pamela, que ja fa 13 anys que és veïna, la confirmació va arribar de la mateixa immobiliària. "Vaig tenir-hi contacte per altres temes i vaig preguntar si llogaven pisos, perquè tinc amics interessats a venir a Barcelona, i em van dir que es donaria un altre ús a l'habitatge", comenta. Amb alguns veïns van esbrinar que serien pisos turístics.

"Sento que és casa meva, conec el barri, no em fa gens de gràcia marxar. Treballo al centre, puc anar-hi caminant o en transport públic, i si he d'anar a viure a la perifèria, seria un gran canvi", lamenta. Ara paga 920 euros, però diu que la mitjana de l'escala se situa entre 1.100 i 1.200.

La Melanie i la seva família ja estan pensant a anar-se'n del país (CCMA)

La Melanie i la seva família són inquilins de la finca des de fa tres anys i mig. Dels quatre pisos que hi ha al seu replà, en dos hi fan obres per convertir-los en pisos turístics. Afirma que aquesta no és l'única empresa que ha obtingut llicències de pisos turístics en un judici. I diu que els veïns tenen angoixa, sobretot la gent més gran:

"Si fos un barri on hi ha necessitat, podries entendre que algú guanyés un judici, però vivim en un barri ple d'hotels. I en aquesta finca, que es va obrir fa 60 anys, hi ha gent que no ha tingut mai accés a compra. S'han quedat aquí tota la vida i hauran de conviure amb gent que no coneixen. No hi haurà teixit de barri."

Tots els veïns consultats coincideixen a queixar-se que trobar pis de lloguer per la zona "està impossible". Cristina Macias, d'"Els matins", ha parlat amb ells:

 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut