13 detencions al dia per violència masclista durant el confinament

​Les denúncies per violència masclista augmenten amb la desescalada: n'hi ha hagut 2.304
Mariona Piqué Regí Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

Les xifres oficials dels Mossos d'Esquadra indiquen que la violència contra les dones està molt lluny d'erradicar-se.

En aquest període de confinament, hi hagut 1.158 detencions per violència masclista, de mitjana, són unes 13 detencions cada dia.

I pel que fa a les denúncies, n'hi ha hagut 2.304. Han tornat a crèixer amb la desescalada però són un 23% menys que en el mateix periode de l'any passat.

Són dades del Mossos d'Esquadra des de l'inici del confinament, des del 14 de març fins el 5 de juny. Alerten que ha augmentat l'assetjament a través de les xarxes socials.

Segons Andrea Garcia, cap del grup central d'atenció a la víctima dels Mossos d'Esquadra, "són maltractaments físics, psicològics i també a través de les xarxes socials perquè és un mitjà que lògicament durant aquesta època del confinament s'ha utilitzat molt perquè al no haver una proximitat física s'han utilitzat aquestes alternatives per poder controlar i dominar i continuar excercint violència contra la dona".

Veus expertes alerten que l'aïllament i control en què han estat sotmeses les dones han fet més dificíl posar una denúncia. Però les que van a la policia són poques encara, aquestes dades són només la punta de l'iceberg, hi ha tota una xifra oculta de dones que pateixen violència en silenci i no ho denuncien.

Segons Andrea Garcia, "abans del confinament també hi ha una xifra negra molt gran, només un 20-30% de dones denuncien de totes les que puguin arribar a patir violència, per tant són dades que no representen tot el fenomen".

Les oficines d'atenció a la víctima han fet un seguiment a 16.486 dones, de les quals 11.820 tenen mesures judicials de protecció.

Segons els Mossos, només un 20-30% de dones denuncien

L'entitat Tamaia tanca després de 29 anys

L'entitat Tamaia "Viure sense violència" fa 29 anys que treballa per erradicar les violències masclistes. Les seves treballadores asseguren que la situació per la Covid-19 els ha representat un sotrac i que no tenen els recursos adequats per continuar: "la violència masclista és estructural i aquesta dimensió s'articula també en la situació de precarietat de les professionals que estem a la primera línia de l'atenció".

Diuen que no poden continuar amb aquest projecte d'atenció a dones que té un cost elevat i que, en els darrers anys, únicament rep un 50% del seu cost.

En un comunicat molt crític amb l'administració, diuen que el seu tancament "és conseqüència directa d'unes polítiques públiques absolutament insuficients i absurdament burocratitzades. La burocràcia - els formularis del patriarcat que tant de temps ens furten - actua com a murs de contenció de la dissidència, ja no volem sostenir per més temps aquesta mediació institucional que ens desgasta i ens expropia el saber i la pràctica".

Segons les treballadores de Tamaia, la situació de precarietat a la qual les ha empès la pandèmia les ha posat també al límit i asseguren que "és necessari trencar el silenci, i l'única manera que hem trobat per expressar la nostra fragilitat és tancar el projecte per no trencar-nos".

 

L'anunci de l'entitat Tamaia ha sorprès a tothom que treballa en temes de violència masclista.

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut