Paperetes i sobres en un col·legi electoral (Reuters / Sergio Pérez)

14F: Comença una campanya electoral inèdita, en alerta sanitària

Tret de sortida a la campanya per a les eleccions al Parlament, amb incertesa sobre l'afectació de la pandèmia i la participació
Actualitzat
TEMA:
Eleccions Parlament Catalunya 2021

Ja ha començat la campanya de les eleccions al Parlament. Uns comicis que seran el diumenge 14 de febrer, malgrat l'intent d'ajornar-les al 30 de maig per la situació epidemiològica, una decisió que la justícia ha tombat justament en aquest primer dia de campanya.

Aquestes eleccions al Parlament arriben tres anys després de les últimes, fetes el 21 de desembre de 2017, quan no havien passat ni tres mesos de l'1-O i hi havia l'article 155 vigent. Ara, la ciutadania torna a estar convocada a les urnes a conseqüència de la inhabilitació del 131è president de la Generalitat, Quim Torra.

Aquest divendres a la mitjanit ha arrencat la campanya, però el toc de queda ha obligat a traslladar els actes electorals a dijous al vespre:

 

 

Reunida aquest dijous, la taula de partits ha acordat que els actes s'adeqüin als protocols sanitaris decidits pel Procicat; també s'ha d'aconseguir trobar un "equilibri" entre el dret a la salut i el dret a la participació política.

Durant els propers quinze dies, es prioritzaran els actes telemàtics i s'intentarà evitar que la ciutadania se salti el confinament municipal per assistir a mítings, tot i que el dret a la participació política és un dels motius que permeten saltar-se'l. On no s'han posat d'acord les formacions polítiques és sobre la decisió de fer mítings sense públic.

 

La campanya més atípica i incerta

La que comença avui és una de les campanyes electorals més obertes, atípiques i incertes que es recorden. No hi ha un favorit clar: les enquestes mostren que es disputen la victòria les dues formacions de l'actual govern, JxCat i ERC, i el PSC que, impulsat per l'anomenat "efecte Illa", seria la formació més votada, segons l'últim CIS.

El partit guanyador de les últimes eleccions, Ciutadans, té molt complicat repetir victòria i els sondejos indiquen que podria perdre bona part dels seus diputats. Els partits actualment més minoritaris de la cambra (comuns, CUP i PP) es presenten amb unes expectatives a l'alça de cara a un 14F que podria viure l'entrada de Vox al Parlament.

Tots els candidats a la presidència de la Generalitat, Carlos Carrizosa, Laura Borràs, Àngels Chacon, Pere Aragonès, Salvador Illa, Jéssica Albiach, Dolors Sabater, Alejandro Fernández i Ignacio Garriga, és la primera vegada que es presenten com a presidenciables.

A més, les enquestes indiquen que hi ha un alt nombre d'indecisos, la qual cosa fa molt difícil que s'arribi a una xifra de participació tan alta com la del 2017, quan es va fregar el 80%.

I, per si no hi hagués prou incertesa, la justícia serà l'encarregada de validar o no la data electoral, després que el TSJC suspengués cautelarment l'ajornament electoral i prendrà la decisió definitiva durant la campanya.

Una campanya marcada pel coronavirus

Catalunya comença la campanya electoral en plena tercera onada del coronavirus i amb el confinament municipal vigent fins, com a mínim, el 7 de febrer.

Aquest dijous, els hospitals de Catalunya han reduït els ingressos per primera vegada des de mitjans de desembre. Ara mateix hi ha 2.904 persones hospitalitzades, 117 menys que el dia anterior, i a les UCI hi ha 706 pacients, un més que el dimecres.

Es preveu un increment significatiu del vot per correu, que està assolint xifres de rècord. Ara, ja se n'han fet més de 84.000 sol·licituds, gairebé el doble que a les últimes eleccions al Parlament. Encara hi ha temps per fer-ho fins al 5 de febrer.

També seran importants els efectes econòmics de la Covid. Coincidint amb l'inici de la campanya, s'ha sabut que el 2020 la pandèmia va fer augmentar l'atur en 132.100 persones a Catalunya i, en el conjunt d'Espanya, més de mig milió de persones.

 

Cues al carrer i franges per votar

El dia de les eleccions, els votants hauran de portar mascareta en tot moment, respectar la distància mínima entre persones d'un metre i mig i utilitzar gel hidroalcohòlic.

Si el col·legi està ple, s'haurà de fer cua al carrer i anar entrant per votar d'un en un. Els locals electorals estaran ventilats en tot moment i s'establiran circuits de sentit únic per evitar l'encreuament de persones.

Per agilitzar les votacions, es recomana portar el vot preparat de casa. Per votar, hi ha tres franges previstes que, tot i que no són obligatòries, es recomana seguir per minimitzar el risc de contagis:

  • 9.00 - 12.00:  col·lectius de risc.
  • 12.00 - 19.00: població en general.
  • 19.00 - 20.00: persones en quarantena (positius, contactes estrets i sospitosos).
 

 

"Col·legis i taules segurs"

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, responsable d'organitzar els processos electorals, ha explicat que s'aplicaran les mesures de seguretat necessàries perquè els comicis es puguin celebrar "amb tota seguretat" i que "els col·legis i les taules siguin segurs".

Solé ha apuntat que els ajuntaments rebran un total de 360.000 euros addicionals de la Generalitat perquè puguin afrontar les despeses derivades d'aplicar aquestes "mesures de seguretat" als col·legis i les meses electorals. D'aquesta manera, el govern vol respondre a la "preocupació" d'alguns municipis davant l'increment de la despesa que implica poder garantir uns col·legis electorals segurs.

Altres mesures que s'estan estudiant és arribar a un acord entre partits per reduir el nombre d'apoderats als col·legis electorals.

 

No es vacunarà els membres de les meses

El secretari de Salut, Marc Ramentol, ha dit que no es prioritzarà la vacunació dels membres de les meses electorals perquè no se'n pot garantir la immunitat efectiva. Ramentol ha assenyalat que és "obertament impossible" assolir la immunitat perquè cal una segona dosi i, a més, actualment Catalunya està rebent menys vacunes de les que tenia pactades.

 

 

En canvi, sí que se'ls proporcionaran mascaretes FFP2 i equips de protecció individual (EPI), consistents en una bata resistent, una pantalla facial i guants. A més, se'ls facilitarà un test diagnòstic d'antígens, però no serà obligatori que se'l facin "per un tema de drets", tal com ha explicat el director general de participació ciutadana i processos electorals, Ismael Peña-López, al programa "Cafè d'idees", de La2:

 

 

Desenes de persones a qui els ha tocat ser membres d'una mesa electoral el 14 de febrer han escrit al síndic de greuges per reclamar seguretat perquè consideren que se'ls exposa a interaccions que són un risc per a la seva salut i per a la dels seus familiars.

 

Una urna plena de vots en una jornada electoral (Reuters / Albert Gea)

 

Una app per saber si el col·legi està molt ple

A partir de cinc dies abans de la jornada electoral, es podrà descarregar una app que permetrà consultar en temps real si en un col·legi electoral hi ha una alta afluència de votants.

L'aplicació, una actualització de l'app de consulta creada per a les eleccions del 2017, tindrà unes pestanyes de color verd, taronja i vermell indicant el percentatge d'ocupació dels col·legis.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut