15 euros: la pujada del salari mínim que vol Sánchez no agrada a sindicats i patronal
En l'inici de les converses per apujar el salari mínim, La Moncloa proposa augmentar el Salari Mínim Interprofessional 15 euros mensuals aquest any i 31 euros el 2022 i el 2023
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la intenció d'abordar una "pujada immediata" del Salari Mínim Interprofessional (SMI) en el que queda d'any 2021.
L'anunci de Sánchez arriba el mateix dia que l'executiu ha començat les converses amb els agents socials per debatre aquest increment. La proposta de La Moncloa és apujar-lo una mitjana de 15 euros al mes aquest any i 31 euros el 2022 i el 2023. Actualment, el salari mínim és de 950 euros mensuals en 14 pagues. Amb l'augment proposat pel govern espanyol, quedaria en 14 pagues de 965 euros, un total de 13.510 euros anuals.
A la reunió amb els agents socials, el Ministeri de Treball ha posat damunt la taula l'informe de la comissió d'experts, que recomana un augment d'una forquilla entre 12 i 19 euros per al 2021.
El secretari d'estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, ha negat que plantegessin un augment de 15 euros i ha apuntat que l'objectiu de la reunió era "conèixer l'opinió" dels agents socials, més que no pas "oferir una xifra concreta". Tot i això, ha remarcat que "la forquilla és àmplia i ha de servir per arribar a un acord".
Rebuig de sindicats i patronal
Siguin una proposta concreta o un punt de partida per continuar amb el diàleg, tant els sindicats com la patronal han rebutjat un augment de 15 euros del salari mínim. Ho han fet, però, per raons oposades.
Per CCOO i UGT, 15 euros és una quantitat insuficient en un context d'alta inflació. La secretària d'Acció Sindical de Comissions Obreres, Mari Cruz Vicente, critica que la proposta no reculli el manteniment del poder adquisitiu de salaris del 2021.
En la mateixa línia, el vicesecretari general de Política Sindical d'UGT, Mariano Hoya, assegura que els 15 euros queden per sota de les exigències mínimes. La UGT apostava per un augment de 25 euros, fins als 975, però veu marge per arribar a un acord al voltant de "21, 22 o 23 euros".
Les patronals, en canvi, creuen que cal prioritzar la consolidació de l'ocupació i la recuperació econòmica en comptes d'augmentar el salari. La directora de relacions laborals de la CEOE, Rosa Santos, ha defensat la negativa a un increment del salari mínim i ha demanat actuar amb "prudència", malgrat els "símptomes evidents de recuperació" econòmica.
En cas que s'apugi el salari mínim sense l'acord de la patronal, la CEOE i Cepyme han demanat al govern espanyol que estudiï la possibilitat d'incentivar la contractació de joves i treballadors agrícoles, els col·lectius que més pateixen amb el creixement de l'SMI.
Díaz promet que la decisió es prendrà dilluns
La vicepresidenta tercera i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha dit que la decisió sobre l'increment del Salari Mínim Interprofessional per a aquest any es prendrà després de la reunió del govern espanyol i els agents socials el dilluns dia 6.
A més, Díaz ha avançat que la pujada s'aplicarà "ràpidament". També ha expressat el desig que totes les parts "es donin la mà" no només per fixar l'increment d'aquest any, sinó per determinar les pujades fins a finals de legislatura.
El secretari d'estat d'Ocupació ha assenyalat que, per al govern, incrementar el salari mínim aquest any és "essencial". "No apujar el salari el 2021 és una cosa que ningú podria comprendre i caldria explicar les raons que avalen aquesta posició", ha afirmat.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca