150 avis han mort a Catalunya en residències, que se senten desprotegides i desateses

Els geriàtrics denuncien falta de tests, de material de protecció i de personal
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La manca de tests i de material de protecció és una de les queixes que arriben de part del personal que treballa a les residències per a la gent gran, on creix la preocupació. Denuncien que se senten desprotegides i desateses.

La consellera de Salut ha explicat que ja han mort 150 persones que vivien en residències. La situació és especialment complicada als centres més petits.

A part de la manca de tests i material de protecció a les residències, les més petites no tenen prou espai per mantenir la distància de seguretat

La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials, Maria Cinta Pascual, ha retret que hagin hagut de passar dotze dies de confinament sense que s'hagi reconegut el seu personal com de primer nivell.

"Als hospitals a tothom se li fa la prova. A nosaltres, ni als treballadors ni als residents, us imagineu com és treballar amb aquesta incertesa?"

La directora de la Residència Santa Maria del Tura, d'Olot, Montserrat Valdayo:

"Ens van enviar per fer tres proves, tot i tenir en compte que tenim 133 usuaris. L'equip sanitari del Tura vam haver de fer una criba i decidir en aquell moment quins tres usuaris pensàvem que eren les persones que havien d'optar a aquestes proves".

 

Cap prova va arribar a la llar La Mercè de Barcelona. Aquesta residència ja ha patit dos mort i quatre van estar ingressats. No poden aïllar la resta per l'estructura de la residència; és un pis i, a les habitacions, hi dormen tres i quatre persones.

El 30 per cent de la plantilla està de baixa i reclamen una solució urgent, segons Anabel Quiroga, directora de la Llar La Mercè de Barcelona.

"Demanem a les autoritats competents que ens ajudin a desallotjar la residència. Demanem que les persones usuàries que encara viuen a la residència amb simptomatologia siguin tractades i aïllades en un espai amb les característiques necessàries per fer-ho i amb personal amb material de protecció."

També van justos de personal a la residència municipal d'avis d'Àger, a la Noguera. De fet, no tenen ni metge, el personal dobla torns sense cap dia de descans. Quatre avis van morir, hi ha vint-i-quatre avis aïllats i només quatre sense símptomes.

L'alcaldessa d'Àger, Mireia Burgués,diu que estan buscant personal necessari per a la residència.

"Estem buscant gericultores, que ens en faltarien un parell, i un metge o metgessa per donar suport a les infermeres que estan treballant. Estem fent les  gestió per aconseguir el personal, tot i que estan totes les residències en la mateixa situació, i cada vegada és més difícil trobar algú".

En el cas de les Tres Magnòlies de Viladecans n'han trobat 4, de substituts, després de buscar molt, com explica el director de la residència, Antonio Crul.

"De 24 professionals que treballem aquí, dotze estan fora de combat, però la sorpresa és que hi ha molta gent disposada a treballar en aquestes condicions, sobretot coneixen que es tracta d'avis i que la situació és de risc."

Per contractar han rebut l'ajuda de l'Ajuntament de Viladecans, també quan els falta material. I reconeixen que han tingut sort amb les bates de protecció.

Les van encarregar fa temps perquè els avis fessin manualitats. En altres residències se les han hagut de fer amb bosses d'escombraries.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut