156 migrants salten la doble tanca que separa Ceuta del Marroc
Feia més d'un any que no es produïa cap salt massiu als 8,2 quilòmetres de doble tanca metàl·lica que separa Ceuta del Marroc
Un grup de 153 persones ha saltat la doble tanca que separa Ceuta del Marroc a primera hora d'aquest matí.
Alguns dels migrants han estat diversos minuts enfilats a les concertines instal·lades a la part superior de les tanques, fins que han pogut deslliurar-se'n i saltar fins a terra. Després han començat una carrera per arribar fins al CETI del Jaral.
Eufòrics, cridaven "victòria", un cop han trepitjat sòl europeu, i s'han posat davant les càmeres de televisió per donar fe a les seves famílies que són vius, en alguns casos, després de dos anys de viatge... La policia els ha escortat fins al centre d'estada temporal.
Feia més d'un any que no es produïa un salt massiu a l'espigó marítim de Benzú, un perímetre de doble tanca metàl·lica de 8,2 quilòmetres de llargada que separa Ceuta del territori marroquí.
Segons fonts de la delegació del govern espanyol, cinc o sis funcionaris de la policia municipal de Ceuta han estat ferits lleus en intentar impedir l'entrada dels migrants que han aconseguit passar la tanca i els han hagut de traslladar a l'hospital. També han resultats ferits lleus alguns migrants que han patit talls i rascades amb els filferros de la tanca.
L'últim salt en grup a la frontera de Ceuta es va produir el 22 d'agost del 2018. En aquella ocasió, van aconseguir passar 116 persones. Tots ells, amb l'excepció de tres menors d'edat, van ser retornats al dia següent al Marroc, en aplicació del Tractat de Readmissió signat el 1992 amb el Marroc.
El govern espanyol manté la voluntat de retirar les concertines de les tanques que separen Ceuta i Melilla del Marroc abans que acabi el 2019, un objectiu que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'ha marcat com a "prioritat". L'alternativa a les concertines serà pujar l'alçada de les tanques fins als 10 metres en els punts més sensibles a patir salts massius.
Aquest salt massiu es produeix el mateix dia que han arribat al port de San Roque, a Cadis, la quinzena de migrants rescatats per l'Open Arms aquest agost que acollirà Espanya.