166 milions d'infants i joves diagnosticats amb malalties mentals, segons Unicef
- TEMA:
- Salut Mental
L'informe anual d'Unicef sobre l'estat de la infantesa al món es centra el 2021 per primera vegada en la salut mental.
I les xifres que aporta són enormes i molt preocupants: l'organisme de l'ONU calcula que hi ha uns 166 milions d'infants i joves d'entre 10 i 19 anys amb malalties mentals diagnosticades.
Gairebé el 43% dels casos són per ansietat i depressió, els trastorns del comportament superen el 20%, i també és el cas dels trastorns per dèficit d'atenció i hiperactivitat:
Les zones geogràfiques on hi ha més prevalença d'aquestes malalties són el Pròxim Orient, el nord d'Àfrica, el nord d'Amèrica i l'Europa occidental.
Com que hi ha uns 1.200 milions de persones al món que ara tenen entre 10 i 19 anys, els 166 milions són un 13% del total, és a dir, 1 de cada 7.
Un suïcidi cada 11 minuts
L'informe, que ha fet l'Unicef conjuntament amb la consultoria Gallup, destaca que en massa casos aquestes malalties acaben en suïcidi.
En concret, precisa que cada any es suïciden al món gairebé 46.000 joves de 15 a 19 anys, un cada 11 minuts, cosa que situa el suïcidi com la quarta causa de mort en aquesta franja d'edat.
Un psiquiatre especialitzat per cada milió d'habitants
L'informe denuncia que en general els sistemes de salut dediquen molts pocs recursos a la salut mental de la infantesa i la joventut.
El concret, detalla que, de mitjana, només un 2% dels pressupostos de salut es dediquen a la salut mental, sobretot en infants i joves, amb menys d'un psiquiatre especialitzat per cada milió d'habitants.
Buscar ajuda
L'informe també afirma que la pandèmia ha suposat l'empitjorament d'aquest problema arreu del món, i aporta una enquesta feta a 21 països en la primera meitat del 2021 a joves de 15 a 24 anys.
Segons els resultats, la immensa majoria, el 83% dels enquestats, creuen que les situacions difícils només es poden superar amb ajuda, i que sols no és possible.
Un dels països enquestats és Espanya, on gairebé el 60% dels joves sovint se senten preocupats, nerviosos o ansiosos, mentre el 36% diu que li passa de vegades.
"Els que m'assetjaven eren els meus amics..."
Per l'informe també s'ha fet una segona enquesta a nens i joves de 10 a 19 anys a 13 països de 5 continents, que han fet debats per expressar les seves opinions.
Es destaquen alguns casos, sobretot noies, que expliquen situacions que els han comportat molt de patiment:
Una noia d'Indonèsia: "Els que m'assetjaven eren els meus amics... Patir el dolor i la decepció em va fer sentir indiferència cap a ells."
Una noia d'Egipte: "Els mestres assetgen les nenes fins i tot a l'escola primària, les toquen i elles són incapaces de dir res perquè, si ho fan, les suspenen. I si ho expliquen a algú, els diran: "T'equivoques, cap mestre seria capaç de fer una cosa així"."
L'informe no fa estimacions de quin percentatge de malalties mentals no diagnosticades pot haver-hi al món en la franja d'edat analitzada.
- ARXIVAT A:
- Salut Menors Salut Mental