17-A: L'exsecretari d'estat de Seguretat retreu als Mossos que no detectessin la cèl·lula
- TEMA:
- Congrés dels Diputats
Aquest dimecres s'ha fet al Congrés la segona sessió de la comissió d'investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Hi han comparegut l'excomissari José Manuel Villarejo; l'exministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, i també el llavors secretari d'estat de Seguretat, José Antonio Nieto, que ha retret als partits independentistes que estaven més preocupats pel procés que no pas per les amenaces terroristes.
Convertit ja en un habitual a les comissions, Villarejo ha aprofitat la compareixença al Congrés dels Diputats per aclarir la teoria que el CNI tenia constància prèvia dels atemptats. Després d'haver estat el principal valedor de la hipòtesi, ell mateix també ha començat a fer marxa enrere:
"L'Estat no hauria permès un atemptat, ja ho vaig aclarir. No he dit mai que l'Estat provoqués l'atemptat. El que he dit és que l'hauria pogut evitar informant els Mossos."
Amb retrets dels diputats per les seves mentides, o declaracions canviants, Villarejo ha assenyalat la no comunicació amb els Mossos.
També ho ha fet l'exsecretari d'estat de seguretat del govern de Rajoy, però en un sentit diferent. Segons Nieto, el problema era que els Mossos estaven massa pendents del procés:
"Es van dedicar pràcticament tots els recursos a l'independentisme, i això va fer que es descuidessin funcions fonamentals per la seguretat dels catalans, com era evitar un atemptat terrorista."
Nieto ha negat que l'imam de Ripoll fos confident del CNI, i ha assenyalat que, pel seu caràcter de policia integral, els Mossos d'Esquadra haurien d'haver detectat la radicalització tant de l'imam com del conjunt de la cèl·lula.
L'exministre García-Margallo ha esgrimit uns arguments semblants: ha dit que desconeix qualsevol dada rellevant dels atemptats, i ha respost a les preguntes dels diputats centrades en les seves consideracions sobre la independència de Catalunya, més que no pas sobre el 17-A.
Així, ha subratllat que no va tenir cap informació relativa a l'imam Es-Satty i que l'única que va rebre de la CIA sent ministre li va arribar a través del CNI, referida a un vol de l'expresident bolivià Evo Morales que va haver d'aterrar a Gran Canària per un problema tècnic i en què també anava a bord l'exanalista de la CIA Edward Snowden.
Sobre les paraules de Villarejo, Junts ha denunciat el "silenci clamorós" del president Salvador Illa. Per Jordi Turull, Illa serà "còmplice del silenci d'estat del 17-A" si no actua després de les paraules de l'excomissari afirmant que els atemptats es podien "evitar".
El secretari general de Junts ha avisat el president de la Generalitat que "si no pren cap iniciativa", com emprendre "accions legals i polítiques", entendran "que hi ha complicitat amb el silenci d'Estat amb els atemptats del 17-A"
En una compareixença extraordinària davant dels mitjans, Jordi Turull ha assenyalat que ells tenien les seves "sospites" sobre una eventual implicació "directa o indirecta" de l'Estat en els atemptats de Barcelona i Cambrils, i que per això van "insistir tant" en la comissió d'investigació al Congrés dels Diputats.