1.700 docents vulnerables a la Covid seran substituïts, recol·locats o teletreballaran
- TEMA:
- Educació
El nou curs escolar 2020-2021 començarà dilluns amb 1.700 docents que, per la seva vulnerabilitat a la Covid-19, seran substituïts, recol·locats o treballaran des de casa.
Hi haurà 12.000 alumnes menys que l'any passat --seran en total 1.340.000-- i cinc instituts nous. El Departament contractarà més de 8.000 professionals, entre docents, monitors i personal administratiu per poder assumir les mesures de seguretat que marca la pandèmia; d'aquests, 5.300 seran mestres i professors.
I és que aquest curs, marcat indefugiblement per la pandèmia, ha obligat, segons ha explicat el conseller d'Educació, Josep Bargalló, a establir un pla escolar que té com a eixos principals l'aplicació de les mesures de seguretat i sanitàries, fer front a les necessitats de personal i mitjans tecnològics, i superar les dificultats socials i econòmiques de l'alumnat més vulnerable.
"Aquest curs està marcat per la pandèmia, és un curs diferent i hem de fer que sigui un curs millor, i ho podem fer."
"Hem posat totes les mesures que són possibles perquè l'escola sigui segura i que sigui la segona llar, amb seguretat, dels nostres alumnes. Mesures que poden semblar molt rígides, que són molt estrictes, però que les hem de complir perquè la finalitat de l'escola és garantir el dret a l'educació del nostre alumnat."
"No podem tenir una generació que no hagi tingut una formació adequada en el seu centre, en contacte directe amb el seu professorat."
Personal vulnerable
Hi ha 1.700 mestres i professors que presenten algun tipus de vulnerabilitat a la Covid-19 i requereixen mesures per garantir-ne la seguretat sanitària. Per a aquestes persones s'ha fet una adaptació del lloc de treball, ja sigui teletreballant o reubicant la seva tasca. En 800 dels casos, en què aquestes mesures no han estat possibles, han agafat la baixa i se'ls ha substituït.
El conseller ha explicat que aquestes xifres aniran canviant contínuament durant el curs, i que s'aniran adaptant a cada cas. Bargalló ha assegurat que sempre hi haurà una substitució, si pot ser a partir de l'endemà.
"Això és dia a dia, cada vegada que rebem una comunicació actuem de manera que a partir del dia 14 de setembre, tots aquests casos estiguin substituïts. Tots seran substituïts."
Mesures de seguretat i sanitàries
Dels quatre eixos dels quals parteix el pla presentat pel conseller d'Educació, les mesures de seguretat sanitària són la clau per al funcionament del curs en la vessant no pedagògica.
"Fem que l'escola sigui el lloc més segur per als infants i adolescents fora de casa. No hi ha cap lloc fora de casa amb tantes mesures de seguretat, prevenció, control i seguiment."
Per Bargalló, la seguretat passa sobretot per l'estabilitat i l'estanquitat dels grups estables, més que per les ràtios per sota dels 20 alumnes, que admet han de ser el més baixes possible.
"Ara tenim ràtios molt baixes, a la pública hi ha un 70% de grups que estan a 20 o menys. Treballarem per disminuir el nombre dels grups on sigui possible, però no ens obsessionarem amb la xifra, sinó amb la seguretat, l'estanquitat, l'estabilitat, la higiene i la ventilació."
Les mesures generals són, en el cas dels alumnes de secundària, batxillerat i formació professional, l'ús de mascareta sempre; és a dir, a l'entrada, durant la circulació pel centre i a l'aula. Pel que fa a infantil i primària, l'ús de mascareta dins de les aules, dependrà de l'evolució de la pandèmia.
També caldrà ventilar i desinfectar sovint els espais; evitar aglomeracions i entrar per torns al centre, i mantenir les distàncies en els grups, tant a l'aula com al pati i als menjadors.
A més, caldrà controlar els símptomes i la temperatura, "i no dur l'alumne a l'escola si fa més de 37.2", ha dit el conseller.
Extraescolars
Bargalló ha recordat que el Departament no és responsable directe de l'organització d'aquestes activitats, sinó que ho són els ajuntaments, empreses privades, entitats o les associacions de familiars d'alumnes, AFA. Segons el conseller, els alumnes també tenen dret a fer aquestes activitats, però s'han de fer amb les màximes garanties sanitàries, que s'adapten a cada tipus d'activitat i que ja estan protocol·litzades.
Invesions en tecnològica i suport educatiu
Davant la situació econòmica i social vulnerable que ha empitjorat amb la crisi de la Covid a moltes famílies, el pla preveu una inversió de 48 milions d'euros per millorar les oportunitats educatives dels alumnes més desafavorits.
El pla d'educació digital és una altra de les necessitats que ha fet accelerar la pandèmia. Es compraran 300.000 ordinadors portàtils per alumnes des de 3r d'ESO, per valor de 100 milions d'euros; 100.000 paquets de connectivitat per als alumnes més vulnerables; 1.200 xarxes Lan wifi i 85.000 dispositius per a l'activitat telemàtica dels docents.
- ARXIVAT A:
- Educació Coronavirus