17M: Alerten d'un augment de l'LGTBI-fòbia a Catalunya, una qüestió "de drets humans"
- TEMA:
- LGTBIQ+
Les incidències per LGTBI-fòbia a Catalunya des de principis d'any i fins aquest dimarts han estat 110, segons les xifres recollides per l'Observatori Contra l'Homofòbia, que ha fet públiques coincidint amb el 17M, dia internacional contra la LGTBI-fòbia.
En el mateix termini del 2022 n'hi havia hagut 95, per la qual cosa l'entitat notifica un augment del 15,8%.
El col·lectiu més afectat ha estat el d'homes homosexuals, amb 65 incidències (el 56% del total), seguit del de les persones transsexuals, amb 28 (24,1%), de les incidències de tipus generalista, amb 14 (12%) --les dirigides al col·lectiu LGTBI en general i no a persones físiques concretes-- i del col·lectiu de dones homosexuals, amb 8 (6,9%). També s'ha registrat una incidència que ha afectat una persona bisexual.
En relació amb el 2022, els col·lectius que s'han incrementat percentualment són el d'homes gais (18,1%), el de dones lesbianes (6,1%) i les incidències de tipus generalista (1,7%). L'OCH destaca l'augment de les incidències entre el col·lectiu de dones lesbianes, atès que "és poc freqüent".
Per demarcacions, la de Barcelona és la que registra més incidències, amb 79, el 71,8% del total (i un 17,8% més que fa un any) i un 16% més que l'any passat. I dins d'aquest àmbit, la major part de casos s'han produït a la ciutat de Barcelona, 59 del total (el 74,7%).
L'OCH també destaca que la via pública és l'àmbit on s'han registrat més incidències (25,5%), amb 28 casos. En segon lloc, l'espai d'oci nocturn (14,5%), amb 16 casos. Seguidament, els àmbits educatiu (10%), amb 11 casos, i laboral (9,1%), amb 10 casos.
Finalment, s'han registrat entre una i set incidències en els àmbits esportiu, mitjans de comunicació, transport públic, habitatge, establiment comercial, nucli de convivència, comunicació privada, cultural i institucional, i salut. L'espai d'oci nocturn és l'àmbit que més ha pujat, amb un 10,3%.
La majoria d'incidències en l'àmbit educatiu, apunten, consisteixen en situacions d'assetjament escolar patides per menors d'edat per motiu d'orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere en els centres educatius. Alhora, recorden que un d'aquests casos ha derivat en suïcidi.
El director de l'entitat, Eugeni Rodríguez, ha fet una crida a "reflexionar" més enllà de les xifres sobre l'"alarmant" LGTBI-fòbia que persisteix a la societat, i ha reivindicat la impossibilitat per a les persones del col·lectiu de viure en pau i en ple exercici de drets i llibertats.
En marxa un servei gratuït per atendre les víctimes
La Generalitat ha engegat aquest 17 de maig un nou servei d'assessorament jurídic per a víctimes de delictes d'LGBTI-fòbia, que donarà suport als processos de denúncia per discriminació per orientació sexual o identitat de gènere, tant si és davant dels Mossos d'Esquadra com de la policia local o dels jutjats de guàrdia, per delictes penals.
El servei també proporcionarà assessorament per a la formalització de mesures cautelars, com les ordres d'allunyament, i per sol·licitar justícia gratuïta.
Les víctimes podran comptar amb aquest acompanyament especialitzat durant tot el procediment judicial.El nou servei d'acompanyament es vehicularà a través de la Xarxa de Serveis d'Atenció Integral LGBTI (Xarxa SAI LGBTI), amb 114 punts arreu de Catalunya.
Aquest vídeo del Telenotícies mostra com funciona la Xarxa en casos com el de l'Arnau, que va patir una agressió i va decidir denunciar-la, o l'Òliver, que hi ha recorregut per canviar el nom en els documents oficials:
Acte unitari al Parlament
Les institucions catalanes van commemorar el dia internacional contra la LGTBIfòbia aquest dilluns en un acte al Parlament. La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va celebrar que l'esdeveniment reunís les dues institucions polítiques principals del país.
Això, afirma, "transmet un missatge claríssim: la fermesa en la construcció d'un país lliure d'LGBTI-fòbia. Lliure d'estigmes, discriminacions i violències per raó de l'orientació sexual, l'expressió o la identitat de gènere".
Alhora ha afirmat que "en un moment en què l'extrema dreta i els grups antidrets estan creixent arreu d'Europa, l'aliança entre institucions i entitats és i serà un mur de contenció".
Per la seva banda, la vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, va tenir un reconeixement per "les persones i entitats que han lluitat durant molts anys per viure lliures de violències", i va assegurar que "el Parlament no seria reconegut com a institució pionera" en la defensa dels drets de les persones LGTBI "si no hagués estat per una societat que empeny".
"Són drets humans"
Al final del mateix acte, el vicepresident segon del Consell Nacional LGBTI, Marc Romero, va llegir el manifest del Dia Internacional contra l'LGBTI-fòbia, que recorda el lema "Els drets LGBTI+ són drets humans".
Segons Romero, aquest lema "ha inspirat generacions d'activistes d'arreu del món per reclamar allò que pot semblar una obvietat: que totes les persones tenen el dret a ser i a viure lliures de discriminacions i violències".
El manifest alerta que tot i els "avenços" assolits al país, l'LGBTIfòbia "continua present en molts àmbits de la societat catalana", i adverteix que "el qüestionament constant dels drets assolits i els discursos d'odi són més presents que mai".
En aquest sentit, el manifest fa una crida a mantenir el treball conjunt d'institucions i societat civil "per desplegar les lleis d'igualtat i les polítiques públiques arreu del territori, amb l'objectiu de promoure la igualtat real i efectiva de les persones LGBTI+".
- ARXIVAT A:
- LGTBIQ+ Homofòbia Assetjament escolar