18 detinguts i diversos escorcolls en una operació relacionada amb el cas del 3%
Antoni Vives, Francesc Sánchez i Sixte Cambra, entre els detinguts
Nova operació contra el finançament irregular de l'antiga CDC a través dels organismes públics Infraestructures.cat, Autoritat Portuària de Barcelona i Entitat Pública Bimsa de l'Ajuntament de Barcelona. En una àmplia operació dirigida pel jutjat número 1 del Vendrell s'han practicat, fins ara, un total de 18 detencions per delictes contra l'Administració pública. A més, s'han fet escorcolls, entre d'altres, a tres empreses públiques. Entre les obres sospitoses, la prolongació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a Sabadell, l'ampliació del port de Barcelona, projectes de carrils bicis, les obres de manteniment d'edificis escolars públics de Barcelona, la remodelació de l'avinguda de Paral·lel i la plaça de les Glòries.
Entre els detinguts hi ha empresaris i càrrecs públics. El president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, l'exsecretari d'Organització de CDC Francesc Sánchez i l'extinent alcalde d'Urbanisme per Convergència a l'Ajuntament de Barcelona Antoni Vives, que també va tenir un càrrec al port, han estat detinguts mentre es duen a terme els escorcolls. Un altre dels detinguts és l'ex tresorer de Convergència Andreu Viloca, que ja va estar en presó preventiva el 2015, per aquest mateix cas.
També s'ha detingut el director general de Bimsa, Ángel Sánchez.
En el registre a l'empresa municipal @bcn_ajuntament BIMSA hi ha un detingut. Escorcoll hi ha personal jutjat del Vendrell @324cat pic.twitter.com/9zlyqUCWUD
Roger Rovira (@RogRovi) February 2, 2017
Després del registre, l'exregidor a l'Ajuntament de Barcelona Antoni Vives i l'exresponsable d'Organització de CDC, Francesc Sánchez, han estat traslladats a la comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona, on han passat la nit.
A quatre detinguts més també se'ls ha traslladat a Tarragona. Són Viloca, l'exnúmero dos d'Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell, l'exdirigent de CDC Josep Manel Bassols i l'exconseller delegat de Copisa Xavier Taulé.
Paral·lelament, agents de la Fiscalia Anticorrupció han escorcollat Infraestructures.cat, que és l'empresa pública de la Generalitat que gestiona les obres, Autoritat Portuària de Barcelona i Entitat Pública Bimsa. Els fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i Jose Grinda s'han desplaçat a la seu d'infraestructures municipals de l'Ajuntament de Barcelona per controlar l'escorcoll.
Els agents també han registrat les casetes de les obres del túnel de les Glòries. És una de les contractacions que l'Ajuntament de Barcelona revisarà, segons ha anunciat l'alcaldessa, Ada Colau.
Bimsa va aprovar l'adjudicació de les obres el febrer del 2015, per un import de 49.675.740 euros, a la Unió Temporal d'Empreses, formada per Romero Gamero, SAU+Benito Arnó e Hijos, SAU+Copisa Constructora Pirenaica, SA i COMSA, SAU. Precisament, s'han registrat les seus de COPISA i COMSA, entre altres empreses, d'on la Guàrdia Civil s'ha endut documentació, llibres de comptabilitat i altra informació. També han recaptat informació en despatxos professionals i domicilis relacionats amb la trama presumptament fraudulenta.
Es agents de la policia judicial han sortit amb una maleta de les oficines del port, on han buscat documentació referent a unes obres del dic est i unes altres dels accessos a la zona sud.
Confusió a Girona
Un dels escorcolls s'ha fet a les oficines que la constructora Rubau Tarrés SAU té a Girona i La Tallada d'Empordà. La Guàrdia Civil ha arribat a Girona després d'una confusió perquè, en primer lloc, ha acudit a les oficines de Construccions Rubau a Barcelona. Quan s'han adonat de l'error, han marxat poca estona després.
Escorcollen el pis del director de Fira Barcelona
En l'operació, els agents també han escorcollat el domicili de Constantí Serrallonga, director de Fira Barcelona, que havia estat gerent de l'Ajuntament.
A banda dels escorcolls a Barcelona, també n'hi ha en altres poblacions, com Sant Boi de Llobregat, l'Hospitalet, el Prat, Sant Feliu, Rubí, Manresa, Lleida, Madrid, Girona, Berga i Majadahonda.
Els delictes que s'investiguen són els de prevaricació, suborn, tràfic d'influències i malversacions de cabals públics, així com d'eventuals falsedats documentals i blanqueig de capitals i administració deslleial, entre d'altres.
Operació que arrenca d'altres casos vinculats amb l'anomenat 3%
Tot plegat és l'execució de l'operació Pika, que està sota secret de sumari al jutjat número 1 del Vendrell, i que es porta conjuntament amb Fiscalia Anticorrupció. El jutge instructor no ha ordenat cap detenció, però sí que ha acordat que es practiquin escorcolls, una diligència demanada per la Fiscalia Anticorrupció.
Segons la investigació, l'operació afecta els tres importants organismes públics que feien, presumptament, licitacions de contractes pactats amb diferents empreses. Com a contraprestació a l'adjudicació d'aquests contractes, després feien efectives donacions a les fundacions satèl·lit de CDC. La Guàrdia Civil sospita que aquests diners passaven a formar part del finançament del partit polític.
En l'operació s'han desplegat 250 agents a Barcelona, Girona i Lleida.
Tercera fase de l'operació
Aquesta investigació arrenca d'altres casos que són al jutjat vinculats amb la fundació Catdem i Convergència Democràtica -l'anomenat 3%- en què Guàrdia Civil ja va practicar detencions. En concret, la Pika seria la tercera fase d'una operació que va començar amb la denúncia, el 2012, d'una regidora d'Esquerra de Torredembarra per presumptes pràctiques corruptes de l'exalcalde de CiU Daniel Massagué. El cas està pendent de judici i la Fiscalia Anticorrupció en demana 4 anys i mig de presó.
La investigació del cas al llarg d'aquests anys, conegut ja com el del 3%, va desembocar amb la detenció i empresonament de Viloca, aleshores tresorer de Convergència, i del director de l'empresa d'obres públiques de la Generalitat Infraestructures.cat. Les acusacions, les mateixes que ara, cobrar comissions per al partit a canvi que les administracions que controlaven adjudiquessin obra pública a les empreses que les pagaven.