La policia redueix i deté un manifestants a la Via laietana de Barcelona

28 detinguts pels aldarulls en presó preventiva: denuncien mesures cautelars inusuals

Dels prop de 200 detinguts, 28 estan en presó provisional i 76 se'ls prohibeix assistir a manifestacions o acostar-se a comissaries
Actualitzat
TEMA:
Judici procés

El col·lectiu d'advocats dels detinguts pels aldarulls de l'última setmana a Catalunya denuncia que hi ha ordres directes a la Fiscalia perquè demani presó provisional i s'apliquin mesures cautelars "inusuals".

 Dels prop de 200 detinguts, una setantena han declarat davant del jutge, dels quals a 28 se'ls ha decretat presó preventiva i a 76, deixats en llibertat, se'ls han imposat mesures cautelars que els advocats consideren contràries als drets de reunió i manifestació. 

 

 

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha donat les xifres sobre les detencions que han fer tots els cossos policials fins al moment: 194 detencions des des dilluns passat. 154 practicades pels Mossos d'Esquadra, 32 pel cos de la Policia Nacional i 8 per la Guàrdia Urbana.

Els empresonats són molt joves, d'entre 18 i 25 anys.

Presó preventiva desproporcionada

El col·lectiu d'advocats Alerta Solidària creu que darrera del que consideren detencions aleatòries hi ha l'estratègia de l'Estat. Xavier Monge, advocat d'aquest col·lectiu, denuncia una instrucció de fiscalia.

"La Fiscalia General de l'Estat és evident que ha enviat una instrucció claríssima a totes les fiscalies de que tots els temes relacionats amb les protestes contra la sentència del procés i en general amb l'autodeterminació, de demanar presó peventiva per a tothom. I és el què estan fent les fiscalies i els jutjats estan responent de forma força efectiva a aquesta instrucció de la fiscalia, I de moment són 17 les persones que hi ha Catalunya amb presó preventiva per les protestes d'aquesta setmana  i un més a Madrid."

A la majoria se'ls acusa per delictes de desordres públics, atemptat agents de l'autoritat, danys i lesions, entre d'altres. Teresa Rosell, advocada del col·lectiu Juristes per la República, veu desproporcionades les acusacions i l'ingrés a la presó. 

"Hi ha danys, cremen contenidors: mal fet. Cremen papereres: mal fet. Però això són danys, això no és motiu per posar-los a la presó."

 

 


Xavier Monge, advocat del col·lectiu Alerta Solidària​

 

A més, segons el col·lectiu d'advocats, les interlocutòries es basen en qüestions generals i no sobre la conducta individual de cada persona. 
 

Presó i balanç provisonal

El balanç dels empresonats és, segons el Tribunal Superior de Justícia, també provisional perquè encara no han passat a disposició judicial tots els detinguts. De moment, només ho han fet una setantena, dels qual 76 han quedat en llibertat amb càrrecs.

Dels 28 que han passat a presó preventiva a Catalunya,16 van ser arrestats a Barcelona, 5 a Girona, 2 a Tarragona i 5 a Lleida.

A més, una persona va ser detinguda i enviada posteriorment a presó a Madrid pels aldarulls posteriors a la protesta contra la sentència que hi va haver dimecres a la capital espanyola.

Aquest diumenge, a Tarragona, 8 detinguts han declarat davant del jutge i a Girona ho ha fet 3 més. De tots ells s'està pendent de la decisió del jutge.
 

Detenció d'una de les empresonades a Tarragona

 

Escarment i por

A Tarragona hi ha hagut una concentració de protesta davant dels jutjats per demanar la llibertat de les dues persones empresonades fins el moment, i en suport als que declaraven aquest matí.

Com la mare d'una de les detingudes a Girona, a Tarragona, la germana d'una de les empresonades parla d'una voluntat d'escarment que està tenint l'efecte contrari.

"Posen la gent jove a la presó, perquè la gent jove no surti, per crear por i repressió i crear un impacte mediàtic que no se n'adonen, però està creant l'efecte contrari."

 

 


La mare d'una de les detingudes a Girona en la concentració davant dels jutjats

 

A Girona, unes mil persones han bloquejat les sortides dels jutjats reclamant la llibertat de les tres persones que han ingressat a la presó.Tant familiars com advocats afirmen que, en molts casos, els joves empresonats tenen ferides i lesions.

A Lleida, l'únic detingut fins ara és un cantautor de Térmens Albert Martí, conegut com a "Martí de Térmens". A Twitter ja s'ha creat un perfil i un hashtag demanant la seva llibertat.  
 

 


Pàgina de Twitter per la llibertat d'un dels empresonats, Albert Martí, a Lleida
 

 

Mesures cautelars

En total hi ha 52 persones en llibertat amb mesures cautelars. Algunes d'elles amb la prohibició de participar i aproximar-se a manifestacions, concentracions o actes de protesta. També amb ordres d'allunyament de subdelegacions del govern i comissaries.

Xavier Monge, advocat d'Alerta Solidària, considera que aquestes mesures cautelars són contràries als drets fonamentals.

"La prohibició d'assistir a manifestacions i reunions de caràcter polític quan això és un dret fonamental recollit no només a la Constitució espanyola, sinó als tractats de drets humans i en el pacte internacional de drets civils i polítics subscrit per l'Estat espanyol. A més, aquesta mesura s'està adoptant en base a un article de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LEC) que el que preveu és una protecció de la víctima."


Precedent perillós

Jordi Pina i Andreu Van den Eynde, dos dels advocats dels líders independentistes condemnats, van alertar al programa FAQs de TV3, que  la condemna per sedició --la pena màxima dins dels desordres públics-- per les jornades del 20S i l'1-O, suposen un precedent perillós per castigar tota mena de protestes com les que hi està havent ara a Barcelona. 

D'aquestes setanta persones que han prestat declaració davant del jutge, 35 ho han fet a Barcelona, 15 a Lleida, 15 a Girona i 5 a Tarragona.

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut