1.900 vols menys al Prat: l'inici d'un agost insòlit amb el turisme sota mínims
- TEMA:
- Turisme
L'estiu del 2020 serà d'aquells que faran història, però no per les xifres rècord. La pandèmia del coronavirus i les restriccions internes i externes han fet fugir el turisme. Ben al contrari que els últims estius, enguany no es podrà fer el titular sobre els rècords de pernoctacions hoteleres o dels viatgers a l'aeroport del Prat.
Només cal donar un cop d'ull a les xifres d'aquest inici d'agost per veure la magnitud de l'afectació en el turisme. L'any passat, els dies 31 de juliol i 1 i 2 d'agost es van superar el miler de vols diaris. Va ser un estiu en què es van tornar a batre rècords de passatgers, tot i que hi va haver diverses jornades de vaga.
Aquest cap de setmana, aquests mateixos dies,- 31 de juliol, i 1 i 2 d'agost- el total de moviments és de poc més d'un terç respecte als de l'any passat: 366 divendres, poc més de 400 avui, i 468 diumenge.
En total, en aquests tres dies, de 3.087 vols l'any passat, a 1.253 aquest any de pandèmia.
La imatge de l'aeroport és irreconeixible. Taulells d'informació i facturació tancats, pocs controls de seguretat operatius i els accessos a les terminals restringits. Només hi poden entrar les persones amb reserva o targeta d'embarcament o que tinguin alguna causa justificada per acompanyar menors.
L'activitat a la T1 i a la T2 es manté com els últims dies tot i que l'operativa s'ha reduït un terç del que és habitual. Els bars, restaurants i la majoria de botigues continuen tancades. Es recomana desinfectar-se les mans amb gel hidroalcohòlic, hi ha obligatorietat de portar mascareta i de respectar les distàncies de seguretat.
Punts turístics buits
A l'aeroport no és l'únic lloc on es nota. A Barcelona, no hi ha cues per visitar la Casa Batlló del passeig de Gràcia i ja no hi ha ni rastre del turisme asiàtic. El 80% dels que entren a l'edifici modernista són de l'Estat i la resta o "són francesos o italians", explica una treballadora del museu.
El mateix passa a la Rambla, on majoritàriament passegen famílies. Barcelona funciona a mig gas. Res a veure amb l'activitat habitual dels estius anteriors. Mantenir la distància de seguretat no és un problema i són pocs els que aprofiten per anar de rebaixes.
Les terrasses dels bars i restaurants estan mig buides. De fet, els que no han abaixat la persiana han adaptat les seves cartes a la nova clientela i la majoria ha optat per abaixar el preu.
Ara fa un any també es batien rècords pel que fa a les pernoctacions en hotels a la ciutat de Barcelona. Però, ara, sense turisme, els hotels estan buits i només un 27% ha decidit tornar a obrir les portes. La resta --entre els quals hi ha icones de la ciutat com el Majestic o el Palace-- continuen tancats.
Les previsions a curt i mig termini són poc esperançadores, i des del sector volen recordar que hi ha més de 35.000 llocs de treball directes que en depenen. Jordi Mestre, president del Gremi d'Hotelers de Barcelona, parla de situació "catastròfica":
"Entre les restriccions d'aquí de Barcelona i Catalunya, dels països emissors, bàsicament Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, França... vol dir que les previsions són molt catastròfiques. I al setembre, inclús diria fins a finals d'any, nosaltres pràcticament el donem per perdut."
La Costa Brava i la Costa Daurada, tocades
Barcelona està buida per la falta de turistes i també perquè molts barcelonins ja han marxat cap als seus destins de vacances o segones residències. Hi ha hagut trànsit i algunes cues, però la imatge a les carreteres d'aquest primer cap de setmana d'agost té poc a veure amb una operació sortida habitual.
Molts d'aquests cotxes, i bona part dels que han arribat al Prat, han anat cap a les platges. A la Costa Daurada, després d'un juliol catastròfic, les previsions per al mes d'agost són una mica millors, però de cap manera podran salvar la temporada. La meitat dels hotels estan tancats i els que treballen tenen una ocupació d'entre el 30% i el 50%.
La pèrdua dels mercats internacionals ha suposat una gran sotragada, i ara confien en el turisme domèstic que busca destins de sol i platja.
El sector es queixa que les administracions han estat poc eficaces a l'hora de controlar la crisi i demanen bonificacions o rebaixa de taxes com han fet en altres països europeus per incentivar el turisme interior.
Una situació semblant es viu a la Costa Brava. Aquí, però, pateix una davallada respecte al mes de juliol, que els responsables hotelers atribueixen a les recomanacions dels dirigents estrangers de no viatjar a Espanya.
L'ocupació d'aquest any és del 40%, quan normalment, un mes d'agost s'omple al 100%. Les reserves d'aquest estiu són principalment de catalans i turistes de la resta de l'Estat i francesos, però els falta el gruix de turistes britànics o russos.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Turisme