Agents de la policia a la Via Laietana (Reuters)

2.800 policies desplaçats a Catalunya denuncien que no podran votar aquest 10N

Els sindicats policials recorren la decisió de la JEC al Suprem i adverteixen que si no poden votar impugnaran les eleccions
Redaccció Actualitzat
TEMA:
Eleccions generals 2019-10N

Els policies desplaçats a Catalunya per cobrir la jornada electoral del 10N i per la sentència del judici del procés es podrien quedar sense votar després de la negativa de la Junta Electoral Central d'ampliar el termini de votació per correu.

Els sindicats policials van demanar a la Junta Electoral Central que garantís el dret a vot dels agents, però aquesta ha respost que no és possible perquè s'ha de modificar el procediment del vot per correu i no té habilitació legal per fer-ho.

Des de Jupol, sindicat majoritari, denuncien que 1.800 policies i prop de 1.000 guàrdies civils desplaçats a Catalunya no han pogut exercir el seu vot per correu. Van demanar a la JEC ampliar el termini, però aquest dimecres els han dit que no és possible: 

 

Des de la JEC asseguren que havent examinat les sol·licituds i els informes de la Direcció General de Política Interior de l'Oficina del Cens Electoral i de Correus "resultaria absolutament imprescindible modificar el procediment del vot per correspondència establert en la LOREG".

I apunta que la pròrroga del termini per sol·licitar el vot per correu, donada la proximitat de la data de la votació, faria completament inviable que el vot arribés a temps per ser escrutat.

 

Jupol ho considera un "atac directe" als drets dels agents

El sindicat Jupol s'ha mostrat molest per la decisió de la JEC ja que "suposa deixar sense la possibilitat d'exercir el dret a vot de centenars de policies" i han anunciat que presenten un recurs al Tribunal Suprem per garantir el dret a vot dels agents. 

 

El secretari general de Jupol, José María García, ha explicat que l'informe de Correus especifica que "existeix la possibilitat material d'habilitar mitjans excepcionals" per garantir el dret a vot:

"Ens sorprèn molt que la Junta Electoral Central manifesti de forma sorprenent la impossibilitat de modificar el procediment de vot per correu donat la proximitat del dia de les eleccions, manifestant igualment, la impossibilitat que aquest vot arribi a termini per ser escrutat per les meses electorals tot i els informes emesos."

 

També han recordat que l'article 74 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General estableix que " el govern habilitarà els mecanismes necessari per al vot per correu del personal embarcat a bucs, vaixells de pesca, Forces Armades a l'Exterior i Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat fent expressa referència a la Policia Nacional". 

 

Denuncien falta de planificació

Des de Jupol diuen que no hi ha hagut "cap bona fe" per part del govern espanyol per ajudar els agents. Diuen que si la decisió s'hagués comentat amb anterioritat tots els afectats haurien pogut votar. 

 

I han advertit que si no hi ha una sentència a temps, els agents sol·licitaran el seu dret a votar i, per tant, la seva falta d'assistència a la feina durant quatre hores per exercir el seu vot. 

"Entenem que ha de ser així perquè se'ns està privant del dret de tot ciutadà que és anar a votar el dia de les eleccions. El temps és just, però la resposta de la JEC va ser ahir a última hora i no ens ha quedat més remei que reaccionar."


I han afegit que pensen anar fins al final, incloent-hi la possibilitat d'impugnar les eleccions o, si més no, les taules electorals on havien de votar aquests agents desplaçats. 

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10N Policia Nacional Guàrdia Civil Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut