2 de cada 10 dones han patit pobresa menstrual, segons un estudi
Es calcula que cada dona es gasta 8.000 euros en productes per a la menstruació al llarg de la vida
Una dona en edat fèrtil ha de comptar amb una despesa de 240 euros anuals en productes menstruals, bàsicament compreses i tampons, que són de llarg els més usats. Això implica més de 8.000 euros en tota la vida fèrtil, segons càlculs de l'ONG Banc Farmacèutic.
L'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol s'ha fixat en dades com aquesta en l'estudi "Equitat i salut menstrual", el primer que es fa a Espanya, que conclou que un 19,2% de dones han tingut dificultats econòmiques en algun moment de la vida per comprar productes per a la menstruació, que estan gravats amb un 10% d'IVA. A més, el 37,1% s'han vist forçades a optar per productes menstruals més barats.
Per aconseguir-los, moltes han de recórrer a centres socials i empescar-se-les quan tenen la regla. Un 11,6% fan servir paper higiènic i un 4,3% bolquers, segons l'estudi, fet amb gairebé 2.000 dones que menstruen d'entre 18 i 55 anys, que han contestat una enquesta que segueix oberta.
El Banc Farmacèutic ha donat un milió de compreses al Banc de Productes No Alimentaris, que les està repartint a 300 entitats socials.
Reduir l'IVA
Els autors de l'estudi creuen que s'hauria de rebaixar l'IVA al 4%, com els productes considerats de primera necessitat. També demanen que es promogui l'ús de productes reutilitzables, com la copa menstrual o les compreses de roba, perquè no només se'n reduiria el cost, sinó també l'impacte mediambiental.
Els productes ecològics, com compreses o tampons de més qualitat, "valen 4 o 5 vegades més". "Pràcticament 4 de cada 10 no poden escollir el producte menstrual que voldrien per un tema econòmic", explica Laura Medina, investigadora que ha participat a l'estudi, que ha finançat la Societat Catalana de Contracepció, una branca de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.
Països que en regalen
Després d'un llarg debat social i parlamentari, Escòcia va ser el primer país del món que va oferir gratuïtament productes d'higiene menstrual en edificis públics.
Nova Zelanda també va aplicar un programa pilot en escoles i a partir del juny distribuirà compreses i tampons gratuïts a les alumnes de tot el país, per lluitar contra la pobresa menstrual, que provocava absentisme escolar.
Amb el mateix objectiu, França en distribuirà a les universitats a partir del curs que ve.
Primera regla
L'estudi "Equitat i salut menstrual" també s'ha fixat en la informació que tenien les nenes abans de la primera regla: un 12,6% de les enquestades no sabien què era i un 47% tenien informació parcial. A més, el 48,7% va declarar que no se sentien preparades per tenir la menstruació.
Els primers aprenentatges sobre la menstruació venen sobretot de la família, en el 69,5% dels casos. També n'aprenen en centres educatius (40,4%) i a través d'amistats (35,5%)
Entre les participants a l'estudi, un 41,5% s'ha sentit en algun moment discriminada o jutjada per tenir la regla.
- ARXIVAT A:
- Pobresa