La manifestació feminista del 8 de març passat a Barcelona (Europa Press / David Zorrakino)

2 de cada 10 persones creuen que obligar la parella a tenir sexe no ha de ser delicte

Una de cada cinc dones adultes ha estat víctima d'una agressió sexual en algun moment, segons apunta l'enquesta del CIS sobre violència sexual contra les dones
Actualitzat
TEMA:
Agressió sexual

2 de cada 10 persones creuen que no es pot "obligar la parella a mantenir relacions sexuals no desitjades", però que no s'ha de castigar per llei. Són dades de l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) sobre violència sexual contra les dones, feta pública aquest dimecres.

L'enquesta també revela que un 28,1% creuen que és acceptable en determinades circumstàncies pagar una dona per mantenir-hi relacions sexuals i un 32,2% ho veu inacceptable però no pensa que s'hagi de castigar per llei.

També revela que 3 de cada 10 enquestats defensen que fer petons a una dona contra la seva voluntat no s'ha de castigar. I la meitat de la població creu que fer comentaris sexuals sense consentiment a una dona no ha de ser delicte.

Un 9,4% fins i tot creuen que fer tocaments a una dona sense consentiment no és delicte i un 1,1% no castigaria donar alcohol o drogues a una dona sense que se n'adoni amb la intenció de mantenir-hi relacions sexuals.

L'enquesta s'ha fet a 2.500 persones en plena polèmica per la llei del "només sí és sí", però esquiva el debat i no pregunta sobre la reforma legal ni sobre si s'està a favor de rebaixar o endurir les penes als agressors sexuals.

Manifestants a Barcelona el 8 de març de l'any passat (Europa Press / David Zorrakino)

1 de cada 5 dones ha patit una agressió sexual

A Espanya, una de cada cinc dones adultes, un 21,7% de les enquestades, percentatge que suposa al voltant de 3,5 milions de persones, reconeixen haver patit alguna agressió sexual.

De fet, un 80% de la població coneix una dona que ha estat agredida sexualment: un 35,1% en el cercle familiar o d'amistats; un 27,2% a la zona on viu, i un 17,5% al lloc de feina o estudis.

Tres de cada quatre enquestats creuen que les víctimes d'agressions sexuals no les denuncien gairebé mai (15,2%) o ho fan poques vegades (59,2%).

Sobre les raons que porten una víctima de violència sexual a no denunciar, un 45,1% situa en primer lloc la por a l'agressor, un 15,7% la vergonya, i un 15,5% la por que no la creguin.

Un 65,8% dels espanyols, gairebé dos de cada tres, atribueixen l'augment en el nombre de notícies sobre agressions sexuals al fet que n'hi ha més que surten a la llum, i un 26,7% creuen que aquests delictes han augmentat.

Violència sexual a internet

Pel que fa a la violència sexual a la xarxa, un 14,8% veu inacceptable, però no punible, l'enviament de missatges o correus electrònics amb contingut sexual.

En percentatges més petits, un 5,4% no perseguiria per llei pressionar una persona perquè enviï fotos seves despullada i un 1,9% tampoc castigaria fer xantatge a alguna persona amenaçant-la de difondre fotografies o vídeos de caràcter sexual.

Segons tres de cada quatre enquestats, un 73,7%, aquests comportaments estan molt (21%) o força (52,7%) estesos a Espanya.

L'informe constata que encara sobreviuen els estereotips sobre els motius que hi ha al darrere d'una agressió sexual. El més assenyalat és que l'agressor té problemes de salut mental, un plantejament que defensen el 12% dels enquestats. En canvi, el 10% ho atribueixen a la falta d'educació i de valors.

 

ARXIVAT A:
Agressió sexual Assetjament sexual
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut