20 anys de Google Maps: d'enterrar els mapes en paper i les guies de telèfons a resoldre crims

El sistema de navegació digital de Google, malgrat que no és el pioner, ha revolucionat la mobilitat i l'utilitzen 2.000 milions de persones

Actualitzat

El 8 de febrer del 2005 va néixer una pàgina web que t'oferia una eina inèdita fins llavors: et deia com anar del punt A al punt B.

"Creiem que els mapes poden ser útils i divertits, així que hem dissenyat Google Maps", anunciava Google fa exactament vint anys en una publicació al blog de la companyia.

Dues dècades després, 2.000 milions d'usuaris fan servir aquest sistema de navegació digital cada mes.

L'ús massiu de Google Maps ha fet enterrar els mapes en paper, les guies de telèfons, els dispositius GPS i, en general, ha canviat la manera com ens movem.

Una finestra al món

El gran públic desconeixia els mapes digitals fins a l'arribada de Google Maps, però, en realitat, el gegant tecnològic no va ser el primer.

Yahoo, també desenvolupat per estudiants de la Universitat de Stanford, se li va avançar amb Yahoo Maps, creada pocs mesos abans.

Però Google es va imposar ràpidament --sobretot en saltar de la pantalla d'ordinador als telèfons intel·ligents--, i amb els anys ha aconseguit cartografiar pràcticament cada racó del planeta.

Un cotxe de Google Maps amb una càmera incorporada
Els cotxes de Google Maps són només una de les fonts que recopilen imatges (iStock)

Per fer-ho, recopila imatges aèries, de satèl·lits i de milers de càmeres repartides per tot el món.

No només les que duen els seus propis vehicles, sinó també en bicicletes, dispositius submarins, a l'esquena de persones que caminen o, fins i tot, sobre camells que recorren el desert.

Gràcies a això, ofereix l'opció Street View, una de les prestacions estrella, que mostra els carrers des del punt de vista del vianant.

Ara, amb IA

Google Maps ha crescut de la mà dels avenços tecnològics i ha anat ampliant la informació que proporciona: ens diu des d'on hem aparcat el cotxe fins a informació en temps real sobre incendis, accidents de trànsit o la incidència del coronavirus.

Des del 2023, també dona les indicacions en català.

Segons dades de Google, hi ha 250 milions d'empreses i llocs indexats introduïts a Maps (iStock)

Les últimes versions de Google Maps integren la intel·ligència artificial de la companyia, Gemini, perquè els usuaris dels Estats Units puguin "parlar" amb el sistema de navegació.

Per exemple, preguntar-li sobre una ruta o un local en concret --"Tenen menú en aquest restaurant?"-- o demanar-li recomanacions en una zona determinada --"Proposa'm plans per fer amb les amigues aquesta nit".

A banda, la política també ha tingut un impacte en la plataforma: als Estats Units, el golf de Mèxic hi apareix com el golf d'Amèrica després que el president Trump firmés un decret per canviar-ne la nomenclatura.

20 anys d'històries curioses

L'eina també ha estat protagonista d'una gran quantitat d'anècdotes.

Una de les més sonades dels últims temps ha estat la imatge feta per Google Street View a Sòria, que va resultar clau per resoldre la desaparició i mort d'un home.

Gràcies a l'historial d'ubicacions de l'eina, una parella va descobrir que havien estat molt a prop en 33 ocasions abans de conèixer-se.

Un logo de Google a una botiga de Nova York
Un logo de Google en una botiga de Nova York (Reuters/Andrew Kelly)

També hi ha hagut casos en què abandonar Google Maps ha estat la solució d'un problema.

És el que va fer l'Ajuntament de Barcelona amb la línia d'autobús 116, que anava sempre plena de turistes en direcció al Park Güell. Fins que no va desaparèixer del mapa, els veïns no van poder pujar al bus de barri.

 
ARXIVAT A:
GoogleMobilitatTecnologiaTransport públicIntel·ligència artificial
Anar al contingut