20 anys de l'esvoranc al Carmel: cicatrius que perduren i què reivindiquen els veïns
El barri del Carmel recorda l'esfondrament amb resignació i un sentiment d'abandonament per part de les administracions
No s'oblida, però tampoc condiciona la vida del Carmel 20 anys després. I això que l'esfondrament del túnel de maniobres de la línia 5 del metro de Barcelona va ser un autèntic sotrac per al barri a tots els nivells: ciutadà, comercial, tècnic i polític. En els records, es barregen la por i la resignació.
La Sílvia Pis viu just davant de l'esvoranc i va estar nou mesos fora de casa: "Ho recordes, però ja no et fa mal. Han passat molts anys, hem tornat a casa."
Daniel Escuin va tenir la granja tancada un any: "Han passat vint anys i encara continuem amb l'angoixa del que vam passar aquell dia. Sortir al carrer i que estigués tallat."
D'entrada, les xifres van superar, en molt, accidents anteriors:

La Generalitat era la responsable de les obres que havien de portar el metro d'Horta a la Vall d'Hebron passant pel Carmel i la Teixonera. L'accident havia estat tan greu que tant l'Ajuntament com la Generalitat es van bolcar amb els afectats.
Primer amb els allotjaments, i després compensant el barri amb seguretat i millores. Fernando González, president de l'Associació de Veïns d'aleshores, recorda que van ser setmanes i mesos molt durs de contínues demandes i negociacions, però que la insistència va fer que aconseguissin coses.
El metro es va acabar el 2010, tenen més autobusos, hi ha escales automàtiques en alguns carrers, es van rehabilitar les finques més pròximes a l'esvoranc i es van instal·lar ascensors. Està per començar la reforma de la rambla del Carmel, i se soterraran línies elèctriques. Millores per al barri que, tanmateix, encara se sent com un barri oblidat.
Sílvia Pis: "Quan va passar tot el boom, moltes promeses es van quedar en això, en promeses!"
L'esvoranc va ser tapat ràpidament amb tones de ciment i, fins fa dos anys, hi havia un petit parc infantil. Ara s'hi està construint un edifici amb 15 pisos de lloguer social.
Per l'Associació de Veïns, arriba molt tard, quan ara el que fa falta són parcs, jardins i que millorin les voreres, massa estretes en un barri amb molts desnivells. La presidenta, Montserrat Montero, creu que tot això s'hauria d'haver fet abans: "Després de 20 anys, aquest projecte ve tard i malament."
Tampoc veuen bé que els pisos no siguin per a la gent del barri. I encara no s'hi han posat seriosament amb el nom de la plaça que quedarà a l'espai lliure. Una consulta informal feta fa uns anys apostava per "Plaça de l'Esvoranc", però no hi ha res decidit.
Mal temps per al teixit comercial
Per als comerciants, aquests vint anys no han estat els de la recuperació. És evident que el barri i els hàbits de compra han canviat, però l'actual presidenta de Carmel Comerç, Carmen Mateos, denuncia que les administracions els han abandonat i no han apostat pel comerç de proximitat.
I posa l'exemple del carrer Calderón de la Barca, on hi havia arribat a haver 4 joieries obertes i on es podia trobar de tot. Ara, la seva persiana abaixada es lamenta que no hi ha botigues al barri.
"Si s'haguessin posat a treballar en el primer moment, bé, però anem endarrerits 20 anys."

Terrabastall polític
En el terreny judicial, la Fiscalia va denunciar deficiències en les obres, però la causa es va arxivar perquè les acusacions particulars i l'Ajuntament es van retirar del cas.
- ARXIVAT A:
- Ajuntament de Barcelona