"200.000 milions? És una broma?": els països en desenvolupament es planten a la COP29
La revisió de la xifra que els països desenvolupats han de donar als països del Sud Global per compensar els efectes de la crisi climàtica marca les negociacions de la Cimera del Clima
El nou objectiu de finançament climàtic és el cavall de batalla a la recta final de la COP. Poques hores abans de conèixer el primer esborrany del document de treball, els 134 països que esperen rebre aquests diners han deixat molt clares les seves posicions i han exigit que l'acord contempli una aportació d'1,3 bilions de dòlars anuals per part dels països desenvolupats.
En una roda de premsa amb prop de 200 periodistes que han omplert una de les sales més grans del recinte on es fa la COP, els representants dels tres grans grups negociadors dels països en desenvolupament han deixat clar que no volen sentir a parlar de res que estigui per sota dels 1,3 bilions de dòlars anuals.
A la pregunta de si els semblaria bé passar dels 100.000 milions que estan compromesos fins a l'any vinent a 200.000 milions, tal com alguns han suggerit aquests dies, DiegoPacheco, negociador de Bolívia, ha estat taxatiu: "És un acudit?".
#AGN @COP29: #NCQG IN FOCUS
AGN Chair (@AGNChairUNFCCC) November 20, 2024
AGN, G77 and LMDC Chairs described proposals of a 200 billion dollars #NCQG a joke. During a join press conference today, the three Chairs; Ali Mohamed, Adonia Ayebare and Diego Pacheco, respectively, described such a proposal a joke in response to a pic.twitter.com/sh0W4U6TtV
"Acabem de conèixer l'informe de la bretxa d'adaptació que indica que les necessitats dels països en desenvolupament és de fins a 400.000 milions de dòlars, lluny de la xifra que esmenteu de 200. És per això que els companys es pregunten si és una broma. Si no pot satisfer les necessitats d'adaptació, molt menys podrà cobrir les altres necessitats. Ens ho hem d'agafar de broma", ha explicat Ali Mohamed, negociador de Kènia.
En el grup dels que esperen rebre diners del finançament climàtic hi ha països llatinoamericans, asiàtics i molts d'africans, però a les negociacions actuen en bloc. Adonia Ayebare, negociador d'Uganda i portaveu del G77, assegura que no acceptaran cap text que no reculli, com a mínim, els 1,3 bilions:
"El que hem de veure és satisfer les demandes dels països en desenvolupament. Per als països en desenvolupament necessitem una xifra com a titular."
Els negociadors han assegurat que pressionen per aconseguir aquesta xifra, però que no veuen cap moviment per parts dels països desenvolupats.
Diuen que "és frustrant" i estan decebuts. Consideren que aquests diners són una obligació i no pas caritat. Davant la pregunta de si s'estimen més un mal acord abans que marxar sense acord, ha assegurat que "han vingut a negociar de bona fe fins al final".
D'altra banda, aquest matí, en una roda de premsa, la Comissió Europea ha exposat l'altra cara de la moneda i ha assegurat que no parlaran de xifres si abans no es coneixen les condicions. El comissari europeu d'Acció Climàtica, Wopke Hoekstra, no ha volgut donar detalls de les negociacions, però ha dit que esperen a veure quins recursos hi ha sobre la taula.
A menys de 48 hores per tancar la cimera, les negociacions estan encallades. Les pròximes hores s'espera que es faci públic el primer esborrany de l'acord i veurem si s'han acostat les posicions.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica