2015: Europa, amenaçada pels flancs i des del centre
Europa no ho té fàcil. El 2015 pot ser un any crucial. La Unió Europea estrena el primer president elegit pel Parlament -Jean-Claude Juncker- i el primer cap del Consell Europeu sorgit d'un país de l'antic bloc soviètic -el polonès Donald Tusk. I es troba assetjada per les seves fronteres i des de dins.
-Per l'est, la intervenció russa a Ucraïna -que Brussel·les aspirava a sumar en la seva zona econòmica- posa a prova la credibilitat internacional de la UE com a agent de la política internacional. Serà capaç, la UE, de fer-hi front amb una política comuna?
-Pel flanc sud, el probable triomf electoral de Syriza a Grècia en les eleccions avançades del gener i la fulgurant progressió electoral de Podem a Espanya, en un any d'eleccions municipals, regionals i generals, amenaça amb una "revolta dels pobres" del sud. En alguns llocs, el descontentament l'ha capitalitzat un partit o moviment de nova aparició, com Podem. En altres, és capitalitzat per partits fins ara marginals al sistema, com el Sinn Féin a Irlanda. L'arribada d'aquests partits al poder posarà en qüestió la política d'austeritat dictada des de Berlín. I pot provocar una revolta en cadena en altres països fins ara submisos al "diktat" de Merkel: Itàlia, Portugal, Xipre, França... Tot plegat afectaria l'estabilitat de la prima de risc i del mateix euro.
-Pel flanc atlàntic, la UKIP, el partit antieuropeista del Regne Unit, amenaça de donar la sorpresa a les eleccions generals britàniques del maig. I encara que és molt difícil pensar que les guanyi, influirà en la política britànica conduint inevitablement el país cap a un referèndum per sortir de la UE, un referèndum de resultat incert.
I per si no n'hi hagués prou amb aquestes amenaces des dels flancs, l'estancament econòmic amenaça la UE des del seu propi centre. Ni l'economia alemanya se salva del perill d'una deflació. I el fantasma de la recessió sobrevola la zona euro. Aquest 2015, l'economia pot donar molts ensurts a Europa.