2015: L'any en què viurem perillosament
ANÀLISI

2015: L'any en què viurem perillosament

El periodista de la secció d'Internacional de TV3 Jaume Bartrolí desgrana què ens espera el 2015 a nivell internacional
Actualitzat

Tot apunta que el 2015 serà un any conflictiu a nivell internacional. El 2014 deixa moltes crisis greus obertes, com la de l'epidèmia d'Ebola a l'Àfrica occidental, la irrupció d'Estat Islàmic a Síria i l'Iraq, i la intervenció russa a Ucraïna. Això, sumat a la deriva de Líbia, del Iemen i -potser- de la República Centreafricana cap a la categoria d'estats fallits, crea àmplies zones d'inseguretat i tensió que, d'una manera o d'una altra, afectaran la política i l'economia mundials.

Una economia que també es veurà afectada per la volatilitat financera de les economies emergents i per un fenomen nou que portarà molta, molta cua: la caiguda del preu del petroli, una baixa propiciada per l'Aràbia Saudita amb intencions motiu de polèmica.

La notícia és bona per a l'economia mundial en general. Però arrossega cap a la recessió, la crisi i fins i tot la bancarrota Rússia, l'Iran i Veneçuela, i afectarà també negativament països tan diversos com Nigèria, Angola, Noruega o Escòcia, a part de la indústria del "fracking" dels mateixos Estats Units. Tot plegat tindrà grans repercussions en la política exterior d'aquests països -i els conflictes en què estan involucrats- i en la seva estabilitat social. Si el petroli es manté als 60 dòlars per barril gaire temps més, veurem protestes al carrer, conflictes vells que se solucionen i altres de nou que comencen, i vés a saber si algun canvi de règim.

La mateixa obertura de relacions entre Cuba i els EUA no podria ser ja una primera conseqüència d'aquesta caiguda del preu del petroli? Recordem que l'economia cubana depèn absolutament dels 100.000 barrils diaris de petroli que li ven a preus preferents Veneçuela, un dels països més afectats per la caiguda del preu.

El nou desordre mundial
Europa, amenaçada pels flancs i des del centre
Per un canvi de la política a Europa
L'any que canviarà el Regne Unit
Rússia, en la corda fluixa
El pròxim Orient, cada cop pitjor
Un bon any per a l'Amèrica Llatina

NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut