202 municipis de Barcelona i Girona, en preemergència per sequera: quins són i què suposa

Les noves restriccions, que suposen reduir a 210 els litres d'aigua que es poden gastar per habitant i dia, afecten 5,9 milions de catalans

Actualitzat

L'estat de la sequera a les conques internes de Catalunya es troba en una situació d'extrema gravetat i aviat caldrà activar la fase d'emergència del pla de sequera, un escenari que podria arribar pels volts de Nadal si no plou de forma abundant i que comportaria restriccions importants.

Abans que això succeeixi, la Generalitat fa aquest dimarts un pas endavant i activa la fase de preemergència, una situació intermèdia entre la fase d'excepcionalitat actual i una fase d'emergència que ja tothom dona per feta. Aquest nou estadi del pla de sequera, no previst inicialment, té com a objectiu conscienciar la ciutadania de la importància d'estalviar aigua tant com es pugui.

Aquesta nova fase de preemergència afecta els 202 municipis que abasteix la conca Ter-Llobregat, és a dir, uns 5,9 milions de catalans.

En aquesta taula, pots consultar en quin escenari es troben els 630 municipis de les conques internes:  

 

Què suposa la fase de preemergència

La principal mesura que entrarà en vigor amb l'activació de la fase de preemergència és la limitació de 210 litres de consum d'aigua per habitant i dia, vint litres menys del que es permetien gastar diàriament durant la fase d'excepcionalitat. Això significa que a partir d'ara els municipis que sobrepassin aquesta quantitat podran ser sancionats per la Generalitat.

Les darreres dades publicades per l'ACA demostren que són molts els municipis que superen amb escreix aquests 210 litres, com ara Matadepera (468), Begur (409), Cubelles (308), Lliçà de Vall (304), Collbató (296), Argentona (291), l'Ametlla del Vallès (277), Malgrat de Mar (267), Sant Celoni (260), Sitges (251) o Caldes de Montbui (243), per citar només alguns exemples. Alguns d'aquests municipis ja tenen expedients oberts per l'ACA per sobrepassar els límits marcats durant la fase d'excepcionalitat (230 litres).

Recordem que aquests 210 litres per habitant i dia de la fase de preemergència no comptabilitzen només els consums de cada habitant a casa seva, sinó que també tenen en compte l'aigua que aquesta mateixa persona consumeix a la feina o al gimnàs, per exemple, i també les activitats econòmiques i comercials del municipi.

Pantà de la Llosa del Cavall està a poc més del 19% de capacitat (ACN/Jordi Borràs)

Menys aigua per regar els camps esportius de gespa

L'altre gran canvi destacat que entra en vigor amb l'activació de la fase de preemergència afecta el reg de gespa. Només se'n salven els camps esportius on es practiquen esports federats, però amb limitacions.

Fins ara, les superfícies destinades a la pràctica federada de l'esport, com un camp de futbol o un de rugbi, podien consumir 450 m³/hectàrea/mes. A partir d'ara, la dotació màxima es redueix a 200 m³ per hectàrea cada mes, menys de la meitat del que es podia fer fins ara.

Molts camps de futbol són de gespa artificial, però els grans equips catalans, com el Barça, l'Espanyol i el Girona, sí que juguen en camps de futbol amb gespa natural.

Contactats per TV3, els equips professionals de futbol asseguren que l'afectació serà mínima, o bé perquè tenen pous propis d'aigua o bé perquè ja apliquen restriccions, com per exemple regar només el dia de partit. 

La Generalitat manté la resta de normes que ja hi havia en vigor durant la fase d'excepcionalitat, com ara:

  • El reg de supervivència d'arbres de 20.00 a 08.00
  • La prohibició de netejar vehicles fora dels establiments destinats a aquesta activitat
  • La prohibició pels ajuntaments d'omplir d'aigua fonts ornamentals i de netejar els carrers amb aigua potable
  • O la prohibició d'omplir piscines privades.

Es permet, però, reomplir les piscines d'ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.

Les mesures d'excepcionalitat afecten el reg de parcs i jardins (Ajuntament de Barcelona/Mariona Gil)

El govern vol donar exemple

Conscients de la situació, el govern de la Generalitat també ha anunciat una dotzena de mesures addicionals i urgents per incidir en un major volum d'estalvi. L'objectiu de les accions és reduir consums per part de l'administració, però també donar exemple a la ciutadania.

Una de les accions afectarà tots els edificis públics, on s'aplicaran mesures per aconseguir un ús més eficient de l'aigua, basades en la reducció, la reutilització i la conscienciació. També s'emetrà una circular de recomanacions entre tots els treballadors públics.

D'altra banda, el Departament d'Educació està preparant una campanya educativa i de sensibilització sobre l'aigua per a escoles i instituts, mentre que la conselleria d'Empresa i Treball destinarà 12 milions d'euros durant tres anys a una línia de subvencions per a establiments turístics que inverteixin en una gestió eficient de l'aigua.

Altres mesures van dirigides a col·lectius concrets, com ara els residents en centres penitenciaris o a la xarxa residencial d'atenció a les violències masclistes, entre altres.

 

ARXIVAT A:
Sequera
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut