Una oficina en ERTO, buida a Huelva (Europa Press / Delegació de la Junta a Huelva)

21.300 milions d'ajuda europea a Espanya per pagar els ERTO

Les ajudes són en forma de préstec en condicions favorables a retornar en un màxim de 15 anys i no una subvenció
Francesc Serra, cap de la secció d'Economia TV3 Actualitzat
TEMA:
Comissió Europea

La Comissió Europea ha activat aquest dilluns els engranatges perquè Espanya comenci a rebre ajuda financera per fer front a la crisi del coronavirus, encara que en forma de crèdits a retornar. En concret, Brussel·les proposa concedir un préstec de 21.300 milions d'euros perquè el govern espanyol pugui assumir els pagaments de les prestacions dels expedients temporals, els anomenats ERTO.

De moment, no s'especifica el tipus d'interès, però la Comissió insisteix que serà un crèdit en condicions favorables, a retornar en un màxim de 15 anys. És l'anomenat programa SURE, una de les potes del multimilionari pla d'ajudes pactat pels líders europeus per sostenir els estats membres més afectats per la Covid.

 

Forat de 23.000 milions

El govern espanyol va realitzar la petició formal el passat 3 d'agost, i la justifica adduint que ha hagut d'assumir, d'entrada, d'una despesa extra de més de 23.000 milions d'euros per fer front als pagaments de prestacions relacionades amb la Covid. Ara, un cop formulada la proposta per part de la Comissió Europea, el préstec l'haurà d'aprovar el Consell Europeu, és a dir, els estats.

Un cop aprovat formalment [és qüestió de pur tràmit], el préstec arribarà a Espanya en diversos trams a partir d'aquesta tardor. I la resta, l'any que ve.

 

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen (Reuters / Yves Herman)

 

Préstec, no subvenció

Aquests 21.000 milions d'euros són un préstec, no una subvenció a fons perdut, i s'afegiran al deute públic que ha de finançar el Tresor espanyol.

Segons les previsions de la mateixa Comissió Europea, aquest 2020 Espanya tindrà un dèficit públic del 10%, i el deute s'enfilarà fins al 115% del PIB.

Tot i no detallar quines condicions exactes acompanyaran aquest préstec europeu, s'entén que tindrà un tipus d'interès per sota del cost de mercat.

Ara com ara, països com Espanya o Itàlia no tenen problema per finançar-se en els mercats internacionals, gràcies al suport explícit del Banc Central Europeu. De fet, aconsegueixen crèdit a tipus d'interès històricament baixos; per demanar un préstec a 15 anys, el Tresor espanyol paga avui un tipus d'interès del 0,69%.

El govern espanyol hauria trobat en els mercats els diners necessaris per finançar els ERTOs, però el programa europeu li permetrà fer-ho a un cost encara menor del que hauria assumit en condicions normals.

 

Països com Itàlia, que rebrà 27.000 milions d'euros, calculen que s'estalviaran uns 5.500 milions d'euros en interessos gràcies a l'ajuda europea.

A més d'Itàlia i Espanya, els estats que rebran més diners del programa SURE són Polònia (11.000 milions d'euros), Bèlgica (7.800 milions d'euros) i Romania (4.000 milions d'euros).


Què es pot pagar amb aquest préstec?

El crèdit europeu és "finalista", en el sentit que ha de servir per cobrir el cost de determinades despeses vinculades amb les prestacions per treballadors i autònoms.

  • ERTO
  • Cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors afectats per ERTO
  • Pagaments a autònoms per cessament d'activitat
  • Ajudes a treballadors fixos discontinus
  • Contribucions Seguretat Social treballadors sector turístic
  • Baixes laborals per a treballadors afectats per la Covid

 

Dos operaris de la construcció treballen en una obra, a Valladolid (EFE / Nacho Gallego)


Pla europeu

Per finançar els 81.000 milions d'euros en préstecs que, en conjunt, ha proposat aquest dilluns, la Comissió Europea s'endeutarà en nom dels 27 estats membres, que hauran de posar en el pot comú garanties financeres que funcionaran com un aval.

És un sistema similar al que servirà per finançar el pla global d'ajudes pactat en l'última cimera europea del juliol, que preveu mobilitzar a través del pressupost europeu fins a 750.000 milions d'euros, dels quals 390.000 milions seran en ajudes directes.

 

 

 

ARXIVAT A:
Comissió Europea Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut